Társoldalunk:

Mercedes: Tökéletesek akartunk lenni, de idiótának tűntünk

2019.08.31. 20:35

Toto Wolff szerint a Mercedes rálépett a saját lábára a Belga Nagydíj időmérőjén. Valtteri Bottasszal egyetértve a 2. helyet is elérhetőnek tartotta volna, de vasárnap így is győzelemre törnek.

Az Osztrák Nagydíj óta először egyik Mercedes sem tudott bejutni az első rajtsorba, a Belga Nagydíjon Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a 3-4. helyről indulhat, miután kikaptak a két Ferraritól. Az eredmény ennél rosszabb is lehetett volna, tekintve, hogy Hamilton összetört autóját csak a Q1 közepére sikerült összerakni, majd kishíján összeütközött a csapattársával a Q3-ban.

Bottas és Hamilton épp az első mért köreik megkezdésére készült, amikor Nico Hülkenberg mögött feltorlódott a sor, miközben Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo már versenytempóban érkezett mögöttük. Hamilton ekkor már nagyon lassan haladt, mert nem akarta megelőzni Bottast és ezzel elveszíteni a szélárnyékot, de így is majdnem beleszaladt a csapattársa autójába.

Hülkenberg mögött feltorlódott a mezőny, a két Mercedes is beragadt - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

„Egy kicsit veszélyesnek tűnt a helyzet, mert a 15-ös kanyarban a kerékvetőn haladtunk, jött mögöttem egy autó, és nem tudtam hova menni. A fűre nem hajthattam, beragadtam Valtteri és Hülkenberg mögé” – magyarázta a brit pilóta. – El tudom képzelni, hogy kissé aggasztana és kizökkentene, ha megérkeznék, és a többiek 5 mérföld/órával araszolnának.”

Nem igazán tudom, hogy mit tehetnénk ennek elkerülése érdekében. Talán használhatnánk a bokszutcai sebességhatárolót vagy ilyesmi. Nem lenne szabad 5-tel vagy 2-vel menni.” 

„Szó szerint a lehető leglassabban mentünk, hogy mindenkit elengedjünk. Ausztriában én is elengedtem mindenkit, mert én voltam az első a sorban, és nagyon erős az idén a szélárnyék hatása. Mindenki arról beszél, hogy az új első szárnnyal könnyebb követni, de csak sokkal nagyobb légellenállást okozott, így a szélárnyék minden korábbinál erősebb.”

Fontos a szélárnyékozás - GalériaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Bottast nem lepte meg a kialakult helyzet, a Sky Sportsnak elmondta, szerinte Spában „várható” a torlódás a kivezető körökön. „Szükségünk volt némi szélárnyékra, mert lassúak vagyunk az egyenesben, úgyhogy számítottunk erre” – összegzett a finn pilóta, és véleményével lényegében Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is egyetértett.

Extra tökéletesek akartunk lenni, és idiótának néztünk ki, ez ma kétszer is előfordult 

– utalt arra, hogy később Bottas is majdnem nekiment Hülkenbergnek. – Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, és talán számítottunk is arra, hogy a 3-4. hely lesz az optimális eredmény. Szerintem lehetett volna 2. is, de a csomagunk biztosan hátrányban van. A Ferrari nevetséges teljesítményre képes ilyen pályákon. Ilyenkor mindent jól kell csinálni, és így is tettünk.”

Hamiltonnak nem indult jól a nap, a harmadik szabadedzés után újjá kellett építeni az autóját - GalériaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Wolff elismerte, bosszantja a szombati szereplésük, de leszögezte, hogy a verseny „teljesen más kávéház” lesz. Bottas sem vetette el a győzelem lehetőségét. „Optimista vagyok, mert a hosszabb etapok jól alakultak tegnap, és küzdhetünk a győzelemért a 3-4. helyről is” – mondta, a várható hőmérsékletcsökkenést „ismeretlen” tényezőnek nevezte.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK