Vágólapra másolva!
A Mercedes hivatalosan is megerősítette a napok óta terjedő értesülést, miszerint Valtteri Bottas maradhat az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton csapattársa a 2020-as F1-es szezon során.

Valtteri Bottas maradhat Lewis Hamilton csapattársa a 2020-as Forma-1-es szezon során, erősítette meg a Mercedes a hétvégén zajló Belga Nagydíj előtt. Az ötszörös futamgyőztes versenyző a 2017-es szezon előtt csatlakozott az utóbbi évek legsikeresebb istállójához, de tartósan nem tudta megszorítani ötszörös világbajnok csapattársát.

Ennek ellenére Bottas ismét bizalmat kapott, így negyedik idényét kezdheti majd meg Hamilton oldalán, ennyit versenyzett korábbi munkahelye, a Williams színeiben is 2013-2016 között. A finn pilóta Nico Rosberg váratlan visszavonulása után került a Mercedeshez, azóta megszűnt az istállón belüli látványos viszálykodás.

Bottas jövőre is a Mercedes pilótája marad Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek elsődleges oka, hogy míg Bottas 5 futamot nyert meg a 2017-es szezon kezdete óta, Hamilton 28-at, zsinórban a harmadik, összességében a hatodik világbajnoki címe felé halad, miközben a 30 esztendős versenyző a Mercedesszel 2017-ben kikapott a Ferrarit vezető Sebastian Vetteltől is, tavaly pedig Kimi Räikkönen és Max Verstappen is befért elé.

Bottas az idei erős szezonkezdetének köszönhetően egyelőre az egyéni világbajnokság 2. helyén áll 62 pontos hátrányban, mindössze 7 egységgel Verstappen előtt.

Meglepetésre győzelemmel kezdte a szezont és később Bakuban is nyerni tudott, a nyár során azonban a teljesítménye visszaesett, főleg a Német Nagydíjon és a Magyar Nagydíjon nem jött ki neki a lépés, hiszen a két futamon összesen egy 8. helyet tudott felmutatni. Fel is merült, hogy a Mercedes lecseréli őt a csapat tesztpilótájára, Esteban Oconra.

Bottas és Hamilton nagyrészt konfliktusmentes csapatot alkot, de a finn pilóta tartósan nem veszélyes brit márkatársára Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ez azonban nem történt meg, a csapat aktiválta a tavalyi egyéves szerződésen túli plusz egyszezonos opcióját, így Bottas 2020-ban is az Ezüstnyilat vezetheti. A döntés értelmében Oconnak új csapat után kell néznie a versenyzői visszatérés érdekében, de várhatóan rövid időn belül bejelentik, hogy a francia pilóta a Renault-nál folytatja a pályafutását.

„Mindig jó hír, amikor biztossá válik, hogy az ember mihez kezd jövőre,

– nyilatkozta Bottas. – Nyilván boldoggá tett, hogy pont került az ügy végére, az elmúlt hétvégén írtuk alá a szerződést, úgyhogy várnunk kellett egy kicsit a bejelentéssel, jó volt a pihenés, jól szórakoztam, most pedig boldog vagyok.”

Bottas arról nem volt hajlandó beszélni, hogy mely csapatokkal állt kapcsolatban arra az esetre, ha a Mercedes nem tartja meg, mert szeretné, ha továbbra is olyan embernek tartanák, akiben meg lehet bízni. Azt elárulta, hogy Lewis Hamilton SMS-ben gratulált neki a hosszabbításhoz.