Kvjat nem rágódik azon, hogy miért nem ő ülhetett a Red Bullba

Forma-1, Danyiil Kvjat, Alex Albon, Toro Rosso, Német Nagydíj
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 25: Daniil Kvyat of Russia and Scuderia Toro Rosso and Alexander Albon of Thailand and Scuderia Toro Rosso talk in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 25, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Toro Rossónál versenyző Danyiil Kvjatnak bizonyára nem lehett könnyű, hogy Pierre Gasly lefokozásával nem őt, hanem újonc csapattársát léptette elő a Red Bull Max Verstappen mellé, ő azonban elfogadja a döntést, valamint meg is indokolta, hogy szerinte miért így határoztak a bikások.

A hétvégi Belga Nagydíjon mutatkozik be Alex Albon a Red Bull színeiben. Az újonc pilóta mindössze 12 Forma-1-es futammal a háta mögött kapta meg a lehetőséget, hogy győzelemre képes autóban bizonyítson, mindezt úgy, hogy a Toro Rossónál az a Danyiil Kvjat volt a csapattársa, aki jóval rutinosabb nála, ráadásul több pontot is szerzett az eddigi 12 versenyen, kézenfekvőnek tűnhetett tehát, hogy ő legyen Max Verstappen csapattársa a hátralevő futamokra. Kvjat a számára kedvezőtlen döntésről elmondta, hogy megérti azt, valamint továbbra is csak magára koncentrál.

Ezt a csatát Albon nyerte Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A nyári szünet elején robbant a bomba, hogy a Red Bull megelégelte Pierre Gasly szenvedését és lefokozta a franciát, aki visszakerült a Toro Rossóhoz az őt váltó Alex Albon helyére. Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ezután elmondta, azért nem a rutinosabb Kvjat mellett döntöttek, mert Albont egyszerűen jobbnak tartják.

A szerződése kilenc futamra szól, a szezon után eldöntjük, hogy ki lesz Max csapattársa 2020-ban."

Akárcsak Gasly és Albon, Kvjat is a bejelentés napján értesült a fejleményekről, saját elmondása szerint pedig megbékélt a döntéssel. „Én is mindent aznap tudtam meg, Dr. Marko felhívott telefonon – nyilatkozta az orosz Championatnak. – Fontos, hogy az ilyen döntéseket tisztelettel fogadjuk.

Eddig csak ez a rövid beszélgetés zajlott ebben a témában."

Kvjatot a 2016-os szezon elején fokozta le a Red Bull a Toro Rossóba Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Thompson

Kvjat nem gondolja, hogy a Red Bull azért nem őt választotta, mert ne lenne elégedett az idei szezonjával, valamint elárulta, hogy a jövője még nyitott,

2020-ra nincs tehát eldöntve, hogy a Toro Rossónál folytatja, vagy esetleg újra visszaülhet a Red Bullba, amennyiben Albon nem válik be.

Azt is leszögezte, hogy nem készült arra, hogy a bikások vele fogják helyettesíteni Gaslyt. „Nem számítottam semmire, a saját feladatomra koncentrálok. A Red Bull és én is elégedett vagyok az eddigi szezonommal, ugyanabban a szellemben folytatjuk, mint eddig, nem foglalkozom olyan döntésekkel, amelyeket nem nekem kell meghoznom” – mondta a Sport-Expressnek.

Az orosz elismerően szólt eddigi csapattársáról is, mondván Albonon már a szezon elején látszott, hogy helye van a Forma-1-ben. „Alex rögtön gyors volt, sok más versenyzőnek idő kell, amíg felveszi a ritmust, neki azonban nem kellett – nyilatkozta Kvjat a Sportboxnak. – Még mindig rengeteget fejlődhet, az azonban, hogy a benne rejlő potenciált miként használja ki, csak rajta múlik."