Társoldalunk:
Hírlevél

Honda: Verstappen nagyon fontos nekünk

2019.08.23. 08:48

Sokan tartottak attól, hogy gyorsan elmérgesedik Max Verstappen és a Honda együttműködése, de a japán gyártó egyelőre nagyon elégedett a fiatal pilóta munkájával és szereplésével.

Tavaly úgy tűnt, a Honda csöbörből vödörbe juthat, miután elváltak útjaik a McLarennel és a motor miatt hangosan elégedetlenkedő Fernando Alonsóval, majd együttműködésre léptek a Red Bull-lal, ahol Max Verstappen lényegében ugyanúgy ócsárolta a Renault-t a sajtóban, ahogy a spanyol veterán tette a Hondával.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az idén bevallotta, hogy a média felhasználásával próbáltak nyomást gyakorolni a Renault-ra a fejlődés érdekében, a Hondával való együttműködés esetén azonban ennek nyoma sincs. A holland pilóta éretten és eredményesen versenyez, a megnyilvánulásai is jellemzően konstruktívak a motorgyártó felé.

Eddig működik a közös munkaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Amikor Max meglátogatta a Honda szakurai gyárát 2017-ben, úgy tűnt, hogy lenyűgözte a létesítmény – nyilatkozta Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es programjának igazgatója az Autosportnak. – Élvezte, hogy láthatja a berendezéseket. Talán az volt a benyomása, hogy valami nagy dolgot vihet véghez a Hondával, és talán ez a pozitív érzés befolyásolja a viselkedését.”

Verstappen egyelőre két győzelmet és számos dobogós helyet ért el a Red Bull-Hondával, időarányosan jobban áll a tavalyi eredményeinél.  

Ehhez az is kell, hogy lényegében hiba nélkül vezet az idei szezon során, míg tavaly csetlett-botlott, és műszaki hibák is hátráltatták. Csapatként a Red Bull is jobban áll a tavalyi helyzetnél, bár az összképen jelentősen ront, hogy Pierre Gasly nagyon kevés pontot szerzett Verstappenhez képest, ezért a nyári szünet során lecserélték őt Alex Albonra.

Verstappent hatalmas tömeg követi, lassan mindenhovaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Jamamoto leszögezte, Verstappen „nagyon fontos” a Honda számára, pontosabban „egy olyan pilóta, mint ő.” A japán szakember méltatta, hogy a 21 esztendős versenyző „remekül vezet, nagyon jól kommunikál a mérnökökkel, kiválóan elemzi az adatokat és a karosszéria, valamint a motor terén is hiteles visszajelzéseket ad.”

A szakember hozzátette, a Hondának az is fontos, hogy Verstappent „imádja a média és a szurkolók is.” 

A Red Bull-Honda szezonja eddig a vártnál jobban alakult, és a harmadik motorváltozat bevetésével még versenyképesebbé válhatnak, de ez rajtbüntetésekkel is együtt jár majd. Verstappen számára a reális cél a pontverseny 3. helyének megtartása, a Red Bull esetleg megszoríthatja a Ferrarit a konstruktőri világbajnokság 2. pozíciójáért vívott küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK