Honda: Verstappen nagyon fontos nekünk

Forma-1, Max Verstappen, Tanabe Tojoharu, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Toyoharu Tanabe of Honda celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sokan tartottak attól, hogy gyorsan elmérgesedik Max Verstappen és a Honda együttműködése, de a japán gyártó egyelőre nagyon elégedett a fiatal pilóta munkájával és szereplésével.

Tavaly úgy tűnt, a Honda csöbörből vödörbe juthat, miután elváltak útjaik a McLarennel és a motor miatt hangosan elégedetlenkedő Fernando Alonsóval, majd együttműködésre léptek a Red Bull-lal, ahol Max Verstappen lényegében ugyanúgy ócsárolta a Renault-t a sajtóban, ahogy a spanyol veterán tette a Hondával.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az idén bevallotta, hogy a média felhasználásával próbáltak nyomást gyakorolni a Renault-ra a fejlődés érdekében, a Hondával való együttműködés esetén azonban ennek nyoma sincs. A holland pilóta éretten és eredményesen versenyez, a megnyilvánulásai is jellemzően konstruktívak a motorgyártó felé.

Eddig működik a közös munka Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Amikor Max meglátogatta a Honda szakurai gyárát 2017-ben, úgy tűnt, hogy lenyűgözte a létesítmény – nyilatkozta Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es programjának igazgatója az Autosportnak. – Élvezte, hogy láthatja a berendezéseket. Talán az volt a benyomása, hogy valami nagy dolgot vihet véghez a Hondával, és talán ez a pozitív érzés befolyásolja a viselkedését.”

Verstappen egyelőre két győzelmet és számos dobogós helyet ért el a Red Bull-Hondával, időarányosan jobban áll a tavalyi eredményeinél.

Ehhez az is kell, hogy lényegében hiba nélkül vezet az idei szezon során, míg tavaly csetlett-botlott, és műszaki hibák is hátráltatták. Csapatként a Red Bull is jobban áll a tavalyi helyzetnél, bár az összképen jelentősen ront, hogy Pierre Gasly nagyon kevés pontot szerzett Verstappenhez képest, ezért a nyári szünet során lecserélték őt Alex Albonra.

Verstappent hatalmas tömeg követi, lassan mindenhova Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Jamamoto leszögezte, Verstappen „nagyon fontos” a Honda számára, pontosabban „egy olyan pilóta, mint ő.” A japán szakember méltatta, hogy a 21 esztendős versenyző „remekül vezet, nagyon jól kommunikál a mérnökökkel, kiválóan elemzi az adatokat és a karosszéria, valamint a motor terén is hiteles visszajelzéseket ad.”

A szakember hozzátette, a Hondának az is fontos, hogy Verstappent „imádja a média és a szurkolók is.”

A Red Bull-Honda szezonja eddig a vártnál jobban alakult, és a harmadik motorváltozat bevetésével még versenyképesebbé válhatnak, de ez rajtbüntetésekkel is együtt jár majd. Verstappen számára a reális cél a pontverseny 3. helyének megtartása, a Red Bull esetleg megszoríthatja a Ferrarit a konstruktőri világbajnokság 2. pozíciójáért vívott küzdelemben.