Verstappen: F2-es hibákat is elkövettem a Forma-1-ben

Forma-1, Magyar Nagydíj, vasárnap
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage before the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A holland fiatal szerint mára rutinos versenyzővé érett a Forma-1-ben, de nem tagadta, hogy korábban nagy hibákat is elkövetett. Lewis Hamilton sikereit tiszteli, de szerencsésnek tartja őt.

Egyre kevesebben vitatják, hogy Max Verstappen a mezőny egyik élpilótájává vált az idei szezon során, sokan már egyfajta korszakváltás előszeleként beszéltek az augusztus elején rendezett Magyar Nagydíjról, ami az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton és a holland pilóta csatáját hozta. A futamot Hamilton nyerte, Verstappen azonban éretten versenyzett, és jól kezelte a vereséget is.

Ez nem volt mindig így: a 2015-ös bemutatkozása után évekig a mezőny egyik fenegyereke volt, több ellenfelét is felbőszítette, a sportfelügyelőkkel is gyakran meggyűlt a baja, a tavalyi Monacói Nagydíj után azonban valami megváltozott, és mintha egy másik versenyző állna rajthoz. A Hungaroringen a GPhírek is érdeklődött a formajavulásáról, és Motorsport Weeknek is nyilatkozott a témában.

Egyre többen kíváncsiak Verstappenre Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Az előző év második fele jól sikerült, de mindig lehet jobb is – mondta. – Az évek során az ember megtanulja, hogyan legyen mindig jobb. Most már semmiképpen sem vagyok újonc, hiszen 90-nél is több versenyen rajtoltam, úgyhogy számít a tapasztalat. Az F3-ban csak egy évet töltöttem el, utána rögtön nagyot ugrottam az F1-be, úgyhogy

Egy matematikai modell szerint Verstappen hamarosan eléri a legjobb formáját, de májusban kérdésünkre azt mondta, mindig van tér a fejlődésre, és ezt továbbra is így gondolja. „Csupán 21 éves vagyok, még mindig tudok javulni a következetesség terén, és már tudom, hogy mikor kell igyekezni, és mikor nem, mikor vállaljak kockázatot, és mikor nem. Próbálom hozni az eredményeket és gyűjtögetni a pontokat.”

Tisztelik egymást Hamiltonnal Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Verstappen kapcsán elterjedt a pletyka, hogy elhagyhatja a Red Bullt, de a 2020-as szezonra ez már aligha történhet meg, mivel a Magyar Nagydíj után az egyéni pontverseny 3. helyén áll, és ez valószínűleg kizárja, hogy kibújjon a szerződéséből. A Daily Mail szerint kijelentette, családjaként tekint a Red Bullra, de még nem tudja, hogy mi lesz 2021-től, ezért nem zárja ki az átigazolást sem.

A holland pilóta azt is elmondta, Hamilton sikersorozatában nagy jelentőséget tulajdonít a szerencsének is.

„Nagyon tisztelem azt, amit Lewis elért, de az embernek szüksége van szerencsére is a csapatában, és persze képesnek kell lennie legyőzni a csapattársát. Ha a csapat sokáig nyerő szériában van, akkor a győzelmek is megsokasodnak. Fernando Alonso is nyerhetett volna 8-9 bajnoki címet a megfelelő csapattal, mert briliáns versenyző volt. Az F1-ben most csak 3-4 ilyen képességű pilóta van.”