Társoldalunk:

McLaren: Alonsót egyelőre nem érdekli az IndyCar

2019.08.14. 15:18

Zak Brown, a McLaren ügyvezetője elárulta, hogy az Olasz Nagydíj alatt ül le beszélni Fernando Alonsóval arról, hogy a spanyol teljes szezont fusson az IndyCar-ban, vagy legalább az Indy 500-on a wokingiak színeiben vegyen részt.

Mivel hétről hétre biztosabbnak látszik, hogy Fernando Alonso jövőre nem tér vissza a Forma-1-be, egyre sűrűsödnek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a 38 éves spanyol mihez kezd jövőre. Korábban kipróbálta a Toyota tereprali-autóját, az azonban nem tűnik valószínűnek, hogy elindulna a januári Dakaron, ő maga is elismerte, hogy ez a szakág teljesen más stílust igényel, mint az övé. A sportautó-világbajnokságot a vb-cím megnyerésével otthagyta, az Indianapolis 500 elhódításáról azonban továbbra sem tett le. A kérdés, hogy mindez teljes szezonnal is párosul-e az IndyCarban jövőre.

Zak Brown szeretné, ha Alonso teljes szezont menne velük az IndyCarbanForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Alonso az idén másodszor futott neki a legendás oválpályás viadal megnyerésének, a 2017-es futammal ellentétben azonban most kvalifikálni sem tudta magát, köszönhetően a McLaren kabaréba illő felkészültségének. A kudarc után arról szóltak a hírek, hogy a spanyol legközelebb egy tapasztalt IndyCar-csapattal tesz próbát, közben azonban a wokingiak bejelentették, hogy a Sam Schmidt Peterson Motorsports-szal szövetkezve saját istállót indítanak az elsőszámú amerikai formaautós sorozatban. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője ugyanakkor lehűtötte a kedélyeket Alonso szerepvállalásával kapcsolatban. Azt kell mondanom, eddig nem mutatott érdeklődést egy teljes szezon iránt, viszont a vágya, hogy megnyerje az Indy 500-at, továbbra is töretlen. Tisztában van az IndyCar-projektünkkel, Monzában fogunk vele beszélni róla" – nyilatkozta az El Confidencialnak.

Brown szavaiból kivehető, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy meggyőzze a kétszeres világbajnokot egy teljes szezonról. „Nagyon jól fogadnák, élvezné, és ismerve, ahogy vezet, szerintem nagyon sikeres lenne."

A Racer értesülései szerint ha a spanyol nem áll kötélnek egy teljes idényre, amennyiben szeretné, a McLaren kész egy harmadik autót is indítani miatta a 2020-as Indy 500-on.

„Fernando számára mindig nyitva áll az ajtó, ő a családunk tagja, szerződésben áll a McLarennel, mint pilóta, és hosszú ideje először nem zsúfolt a naptára – nyilatkozta a Racernek. – Természetesen pontosan tudja, hogy mi zajlik a csapatnál, később ülünk le vele beszélni a mi és az ő terveiről és arról, hogy a kettő egy ponton összegyeztethető-e."

Ha teljes szezont nem is, egy újabb Indy500-at lehet, hogy bevállal Alonso a McLarennelForrás: © 2018, Walt Kuhn/© 2018, Walt Kuhn

A Sam Schmidt Peterson Motorsports jelenlegi pilótái a kilencedik IndyCar-szezonját taposó James Hinchcliffe, valamint a sorozatban az idén debütáló ex-F1-es Marcus Ericsson, kettejük közül előbbinek van szerződése 2020-ra is. Brown előrevetítette, hogy Sam Schmidt-tel közösen fognak határozni arról, hogy kik vezessenek a csapatnak jövőre, személy szerint pedig nem tartaná ördögtől valónak, ha az F1-es istállóhoz hasonlóan egy rutinos és egy rutintalan pilótájuk lenne. „Hosszú távon kell gondolkoznunk, túl a 2020-as szezonon – mondta az ügyvezető. – Valószínűleg a versenyzők a legfontosabb láncszemek, velük kapcsolatban még nem hoztunk döntést, a tapasztalat mindenesetre fontos lesz. A Forma-1-ben van egy tapasztalt versenyzőnk Carlos Sainz személyében, és egy újoncunk Lando Norris személyében. Ezzel a párossal jók a tapasztalataink. Nem mondom, hogy ugyanezt fogjuk tenni az IndyCarban is, de egy ilyen kombináció hasznos lehet."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK