A Red Bull lefokozta Gaslyt, Verstappen új csapattársat kap

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull, Magyar Nagydíj, Christian Horner
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 03: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner in the garage during qualifying for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 03, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha korábban azt hangoztatták, hogy szeretnének kitartani mellette az idei szezonban, a Red Bull Racing 12 futam után mégis leváltja az idei szezonra előléptetett Pierre Gaslyt, és az újonc Alex Albont ülteti a helyére.

Tizenkét futam. Ennyi ideje volt bizonyítani a 23 esztendős Pierre Gaslynak, hogy méltó a Red Bull Racing versenyzői ülésére, a csapat ugyanis a nyári szünet második hetében bejelentette: a Belga Nagydíjtól visszaminősíti őt a testvércsapat Toro Rossóhoz, míg az ott az idén bemutatkozó Alex Albont előlépteti Max Verstappen mellé.

Gasly azzal kezdett a Red Bullnál, hogy a barcelonai teszten kétszer is összetörte az autót Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton

Gaslynak egyáltalán nem indult jól a karrierje az anyaistállónál, az előszezoni tesztek alatt kétszer is összetörte az RB15-öst, Helmut Marko, a Red Bull Racing híresen szigorú tanácsadója már ekkor nyilvánosan megdorgálta, mondván a két hiba komolyan hátráltatta a csapat felkészülését. Gasly teljesítménye ezután sem javult, a szezon első futamától kezdve jócskán le volt maradva a Daniel Ricciardo távozásával a Red Bull egyértelmű vezérévé előlépő Max Verstappen mögött, és hiába volt néhány jobb versenye, ezek mind csak egyszeri fellángolásnak bizonyultak.

A kettejük teljesítménye közötti szakadékot a pontverseny állása szemlélteti a legjobban, Gasly 63 pontjával szemben Verstappen 181 egységet gyűjtött, valamint két győzelmet is szerzett, míg a franciának a negyedik hely a legjobb eredménye.

A legutóbbi versenyen, a Magyar Nagydíjon Gasly ismét katasztrofális versenyt futott, a rajtnál hátraesett, végül pedig szégyenszemre kört is kapott saját csapattársától. Christian Horner csapatfőnök verseny utáni nyilatkozatából már érződött, hogy fogytán a türelem, de még ekkor is az volt a csapat álláspontja, hogy legalább a szezon végéig szeretnék megtartani Gaslyt. Mint azt most megtudtuk, nem tartották. „Alexander Albont előléptettük, hogy Max oldalán vezessen, miközben Pierre visszatér a Red Bull testvércsapatához, a Toro Rossóba – áll a csapat közleményében. – A Red Bull abban a különleges helyzetben van, hogy négy tehetséges Forma-1-es pilótával is szerződésben áll, akiket rotálhat az anyacsapat és a Toro Rosso között.

Albon tehát az év végéig kapta meg az ülést, kilenc futam alatt kell megmutatnia, hogy 2020-ra is megérdemli azt.

Albon nagy lehetősége ez, kérdés, tud-e élni vele Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Nem ez az első eset (és vélhetően nem is az utolsó), hogy a Red Bull szezon közben fokoz le valakit és léptet elő egy másik versenyzőt ezzel egyidejűleg, ugyanígy kapott lehetőséget az anyacsapatban Max Verstappen, akit a 2016-os Spanyol Nagydíjra Danyiil Kvjattal cseréltek meg.

Olyan azonban Robert Doornbos 2006-os mélyvízbe dobása óta nem történt, hogy valakit ilyen tapasztaltlanul, mindössze 12 Forma-1-es futammal a háta mögött ültessenek be egy Red Bullba, Albon ugyanis csak az idén mutatkozott be a száguldó cirkuszban,

16 pontot szerzett eddig, a legjobb eredménye a Német Nagydíjon elért hatodik hely. A 23 éves thai-brit pilóta 2012-ben került be a Red Bull programjába, később azonban ki is került onnan, mielőtt a tavalyi év végén, a Forma-2-ben szerzett összetett harmadik hely eredményeként ismét csatlakozott, hogy Brendon Hartley-t váltsa a Toro Rossóban az idei szezonra.

Már a második versenyén, Bahreinben pontot szerzett, Kínában a bokszutcából rajtolva lett tizedik, Hockenheimben pedig úgy autózott sokáig a top ötben, hogy életében először vezetett Forma-1-es autót esőben.

Noha csapattársa, a korábban szintén kegyvesztetté vált Kvjat dobogós lett Németországban, 27 pontja pedig 11-gyel több Albon termésénél, az energiaitalosok mégsem őt választották, miután egyszer már lehetőséget kapott a Red Bullban, de mégsem élt vele.