Társoldalunk:
Hírlevél

Elhagyja a Haast a csapat magyar szerelője, Jánvári Zsolt

2019.08.11. 06:48

A Magyar Nagydíj után a Haas magyar szerelője, Jánvári Zsolt bejelentette, hogy elhagyja a csapatot, de megerősítette, hogy a Forma-1-ben folytatja pályafutását.

Elhagyja a Haas-csapatot a kisvárdai származású Jánvári Zsolt, jelentette be Facebook-oldalán a szakember a Magyar Nagydíj után. A GPhírek kérdésére Jánvári nem erősítette meg, az M1 „Ma este” című műsorában viszont felfedte, hogy visszatér a Williamshez, ahol korábban az első F1-es állását is megkapta.

„Nagyon szerencsésen alakultak a dolgok, az ő megkeresésükre reagálva úgy döntöttem, hogy megragadom ezt a lehetőséget, és reméljük a legjobbakat! – mondta a műsorban. –  A jó viszonynak hála a Haasnál úgy tűnik, hogy [a felmondási idő] nem lesz több három hónapnál, úgyhogy, ha minden jól megy, november elején elhagyom a köteléket.”  

Jánvári Zsolt újra a Williams tagja leszForrás: Jánvári Zsolt

Jánvári Zsolt autóvillamossági szakember, de a Haasnál besegített a kerékcseréknél is. 2017-ben nagyinterjút adott lapunknak, amelyben részletesen beszélt az F1-be vezető útjáról és egy F1-es szerelő életviteléről is. Miután visszatér a Williamshez, rendszertechnikus (system technician) munkakörben dolgozik majd tovább.

Ez egy pozícióval magasabb, egy kicsit több számítógépes szimuláció és beállítás lesz az én felelősségem, de nagyon izgalmasnak ígérkezik, és remélhetőleg nagyon sok mindent tanulhatok majd ebben a pozícióban is.”

A Williams az elmúlt hónapok során több online felületen is hirdetett állást ún. „Travelling Trackside Systems Technician” munkakörbe, e kapcsán az elvárásuk, hogy a pozíciót betöltő szakember a hibákat az alkatrészek szintjén is felismerje és tapasztalattal rendelkezzen a motorsportokban, a repülőgépiparban vagy a hadiiparban használt villamos kábelkötegekkel kapcsolatban.

A Williams az idén a csapat történetének leggyengébb szezonját futja, de több ponton is erősítenek a javulás érdekébenForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Emellett természetesen szükséges, hogy elboldoguljon a Microsoft Office-szal, előnyös, ha ismeri a McLaren Applied Technologies eszközeit és szoftvereit, képes kiismerni összetett kábelkötegeket és az előírások alapján készíteni is, valamint jól kezeli a különböző kéziszerszámokat, köztük a hőlégfúvót, a krimpelőt vagy a tesztelő eszközöket.

 

A személyes készségek között természetesen a praktikus hozzáállás, a „megcsináljuk” attitűd, a nyomás kezelése, valamint az utasítások aprólékos betartása.

Az F1-es csapatoknál hirdetett állásokra elsősorban a hatalmas túljelentkezés miatt nehéz bekerülni, de Jánvári Zsolt mindenkit bíztatott, aki ilyen pályára készül, hogy ne adja fel. Az elmúlt évek során egyre több magyar szakember kapott lehetőséget különböző csapatoknál, a legkülönfélébb munkakörökben.

Magyar szakemberek az F1-es csapatoknál