Társoldalunk:
Hírlevél

Magyar Nagydíj: ezért szeretik a külföldiek Magyarországot

2019.08.07. 11:11

Ahogy az lenni szokott, ebben az évben is rengeteg külföldi rajongó látogatott ki a Forma-1-es Magyar Nagydíjra, ezúttal azonban két nemzet mindenképpen kiemelkedett, legalábbis a létszámot tekintve. A Hungaroringen lengyel és holland szurkolókkal beszélgettünk.

A Magyar Nagydíj ezúttal is rengeteg rajongót vonzott a Hungaroringre, mind itthonról, mind pedig a külföldi országokból. Az idei alkalom azonban más volt az utóbbi szezonokhoz képest, hiszen a hazai szurkolókon kívül két másik nemzet is tízezres nagyságrendben képviseltette magát. Holland és lengyel drukkereket kérdeztünk, nem csak kedvencükről.

Max Verstappen és Robert Kubica jelenlegi helyzetében nincs túl sok hasonlóság. Talán tényleg csak annyi, hogy mindketten a Forma-1-es mezőny tagjai. Verstappen a szezon egyik legjobban teljesítő versenyzője, míg Kubica szinte az egész idényben sereghajtóként küszködik. Nehéz közös pontot találni, de egyet biztosan lehet: honfitársaiknak köszönhetően a Magyar Nagydíj hétvégéjén nem volt náluk népszerűbb pilóta.

Egyes részein szó szerint narancssárgába borult a Hungaroring - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A holland szurkolóktól már megszokhattuk, hogy képesek szektorokat is megtölteni egy-egy versenyen, gondoljunk csak az idei Osztrák és Német, vagy a tavalyi Belga Nagydíjra. Sokaknak viszont ez volt az első olyan Forma-1-es hétvégéje, amelyet a helyszínről követtek.

Ezerötszáz kilométert tettünk meg autóval, de megérte, mert nagyon jól érezzük magunkat – mondta mosolyogva Angelique, a kétgyermekes családanya. – Abszolút nem bántuk meg, hogy kijöttünk, mert fantasztikus az egész rendezvény" – tette hozzá.

A két fiú, a tizenkét éves Lars és a nála két évvel fiatalabb Kjeld elmondásuk szerint már öt éve követik a Forma-1-et, azóta majdnem minden futamot láttak.

Szüleik elsősorban miattuk döntöttek úgy, hogy ellátogatnak a Hungaroringre.

Larsnak, aki fiatal kora ellenére már egészen jól beszél angolul, határozott véleménye volt arról, hogy ki a legerősebb versenyző a jelenlegi mezőnyből. „Max a legjobb, a mostani versenyt is ő fogja megnyerni" – jelentette ki ellentmondást nem tűrően, még a pénteki napon.

Ilyen hangulatot teremtettek a holland drukkerek a célegyenesben

A futam végül nem úgy alakult, ahogyan azt a holland drukkerek szerették volna, hiszen Lewis Hamilton egy jó stratégiai húzásnak köszönhetően elorozta a győzelmet Verstappen elől. Ennek ellenére talán Lars nem volt túlságosan csalódott a leintés után. Legalábbis abban az esetben, ha hasonlóan vélekedett, mint honfitársa, Gido.

A második hely jó eredmény. Tegnap pedig láthattuk, ahogyan Max megszerzi az első pole-ját, úgyhogy én személy szerint elégedett vagyok – mondta, majd a fiatal versenyző világbajnoki esélyeire vonatkozó kérdésre is válaszolt. – Túl nagy a pontkülönbség közte és Lewis között ahhoz, hogy még ebben az évben világbajnok legyen" – magyarázta.

A lengyel szurkolók természetesen nem gondolkodhattak ilyen magaslatokban, nekik már Kubica Hockenheimben szerzett pontja is csodaszámba ment. Egy kívülálló számára megmagyarázhatatlan, hogy miért kísér el ennyi ember egy mezőny végén szenvedő pilótát. Egy Filip nevű lengyel szurkoló szerint nem az számít, hogy hányadik helyen megy, ők csak annak örülnek, hogy újra itt van.

Kubicát óriási szeretet fogadta a Hungaroringen

„Számomra nem fontos, hogy egy Williams-ben ül és az utolsó pozíciókban küszködik. Szerintem jó munkát végez a csapatnál, Hockenheimben például több mint egy év után szerzett pontot nekik” – jelentette ki.Tisztában vagyunk vele, hogy nem egy Ferrarit vezet, de itt van, és ez a fontos. Nélküle mi sem lennénk ennyien"

Filip honfitársa, Damian arról beszélt, hogy Kubicát emberi kvalitásai teszik igazán népszerűvé hazájában.

A Hungaroringet és Magyarországot is szeretik

Amikor magáról az egész rendezvényről esett szó, a legtöbben csak áradoztak arról, hogy mennyire jól érzik magukat. Akik más pályákon is jártak már Forma-1-es hétvégén, azok is dicsérték a szervezést. Az ételek minőségét sokan kiemelték.

Ez az első Nagydíj, amire kilátogattunk, de biztosan nem az utolsó. Az egész hétvégén jól éreztük magunkat, már a csütörtöki bokszutca-látogatástól kezdve. Az ételek különösen finomak voltak. Az egyetlen negatívum, hogy nem mindenhol fogadnak el bankkártyát" – osztotta meg tapasztalatait Joost, egy holland szurkoló.

A külföldi újságírók vegyes érzelmekkel távoztak

A Magyar Nagydíj idején természetesen nemcsak külföldi drukkerek, hanem számos külföldi újságíró is érkezik Budapestre és a Hungaroringre. A legtöbbjük nem először, és nem is másodszor jár Magyarországon, tudja tehát, hogy mire számíthat. A közösségi oldalaikat böngészve számos pozitív visszajelzést találtunk, Karun Chandhok, a Sky Sports riportere például az évad „egyik legszebb reggeli futásaként” aposztrofálta a Margitszigeti futókörön tett kocogását, a szintén a Sky Sportsnak dolgozó Rachel Brookes a hotel tetőteraszáról gyönyörködött a budapesti naplementében, Adam Cooper, az Autosport veteránja pedig a vasárnap reggel még vígan söröző emberekre csodálkozott rá, mondván, már érti, miért tartják Budapestet valódi „bulivárosnak.”

Mindemellett akadtak azonban negatív vélemények is, a The Sunt képviselő Ben Hunt a Hungaroringen az újságírói kosztot, pontosabban az ahhoz járó méretes uborkákat szólta le, miként tette azt az 1988 óta minden futamon dolgozó Joe Saward is, aki egyenesen azért nem ebédelt vasárnap, mert az „óriási ecetes uborkák és a sült hörcsög Magyarországon talán a kulináris élvezetek netovábbja, de azért annyira nem izgalmasak.” Saward egyébként nemcsak az ételre akadt ki, hanem arra is, hogy a Hungaroring takarítószemélyzete a verseny alatt kezdte el felporszívózni a sajtótájékoztatóknak otthont adó helyiséget, majd miután az FIA kommunikációs igazgatója megkérte őket, hogy ezt ne ilyenkor csinálják, a sajtószobában álltak neki kiüríteni a szemeteseket. Hiába, az élet még az éves paddockbelépővel rendelkező újságíróknak sem fenékig tejfel.

A Magyar Nagydíj több szempontból is ideális választás lehetett egy kilátogató szurkolónak. Egyrészt Budapest közelsége és a verseny időpontja sokaknak kihagyhatatlan lehetőséget biztosít egy hosszabb nyaralásra. Másrészt a lengyelek, és némileg meglepő módon a hollandok is kiemelték, hogy a helyszín nincs túlságosan messze az utazáshoz.

A szurkolók körében népszerű helyszín a Hungaroring - Galéria!Forrás: Williams Racing

„Magyarország a lehető legjobb helyszín – kezdte a Krakkóban élő Tommy. – Egyrészt a két ország nincs annyira távol egymástól, így autóval is könnyű megközelíteni a pályát. Ráadásul ez egy amolyan második otthon számunkra, évente három-négy alkalommal járunk Budapesten. Most elsősorban a verseny miatt jöttünk, de a jövő héten még pár napot eltöltünk az itteni barátainkkal."

Azért van min javítani

Rengeteg drukker osztotta meg élményeit a közösségi média felületein is. Amellett, hogy az ételekre és a kiszolgálás minőségére a virtuális térben sem panaszkodtak, a közlekedéssel kapcsolatban már nem voltak ennyire elégedettek, különösen a nap végén nehézkessé váló tömegközlekedést emelték ki. Tény, hogy a vasárnapi futam után a sor vége több száz méterre volt a 3-as kaputól. A bokszutca-látogatást is kritizálták páran, mondván óriási tömeg torlódott össze a csütörtöki kapunyitás előtt, valamint nem értették, hogy aznap miért csak a 8-as kapun keresztül lehetett megközelíteni a pályát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK