Társoldalunk:
Hírlevél

Komoly önvizsgálat előtt áll a Renault a borzasztó félszezon után

2019.08.05. 13:43

A Német Nagydíj után a Hungaroringen is pont nélkül zárt a mezőny leggyengébb gyári istállója, a Renault, amelynek Nico Hülkenberg szerint komoly kérdéseket kell feltennie saját teljesítményét illetően a nyári szünetben.

A Renault jóval alulmúlta a várakozásokat az idei szezon első felében, a csapat mindössze 39 pontot szerzett a tavaly ilyenkori 82-vel szemben. A Magyar Nagydíjon Nico Hülkenberg és Daniel Ricciardo sem szerzett pontot, előbbi a 12. helyen, utóbbi a 14. pozícióban végzett. A leintés után Hülkenberg elmondta, hogy több probléma is hátráltatta a versenyen, majd mintegy üzent a csapatának arra vonatkozóan, hogy alapos önvizsgálatot kell tartsanak a katasztrofális szezon felénél.

A Renault megint leszerepelt - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Hülkenberg a 11. helyről kezdte a futamot, mindössze egy pozíciót kellett volna tehát csak javítania, hogy pontot szerezzen, ez azonban motorgondok és az autó vezethetősége miatt sem valósulhatott meg. „Az autót ma is igen nehéz volt vezetni, egyáltalán nem éreztem úgy, hogy összeállt volna, küzdöttem az első és a hátsó tengellyel is, és egyszerűen nem volt meg a tempóm” – nyilatkozta a német.

Ilyen dolgok mellett az ember nem számíthat túl sokra. A verseny elejétől gondunk volt a motorvezérléssel is, ami miatt körönként 3 tizedet veszítettem. Ez is trükkössé tette a dolgokat."  

Cyril Abiteboul, a Renault sportprogramjának igazgatója is elismerte, hogy eddig jócskán elmaradtak a kitűzött céloktól az idén,

amelyek a szezon előtt úgy szóltak, hogy a Renault-nak meg kell szilárdítania a helyét, mint a mezőny negyedik legerősebb csapata, valamint önerőből legalább egy dobogós helyezést is össze kell hoznia.

Ami a futamot illeti, Abiteboul is a motorproblémát nevezte meg az elmaradt pontszerzés fő okaként. „Nicóval a pontszerzést céloztuk meg, de mivel biztonsági üzzemmódban kellett használnunk a motort és csak nagyon kis előnyünk volt a lágy gumin rajtolókkal szemben, nem tudtuk működésre bírni a stratégiánkat."

Hülkenberg egyáltalán nem elégedett - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Hülkenberg egy kicsit a jövőbe is tekintett és leszögezte: a Renault-nak komoly önvizsgálatot kell tartania ahhoz, hogy rájöjjön, mit rontott el. „Nehéz dolog ez, nyilván jócskán alatta vagyunk az elvárásainknak és céljainknak. Szerintem komoly kérdéseket kell feltennünk magunknak és pár dolgot meg kell vizsgálnunk csapaton belül. Sokkal több volt a mélypont mint a pozitívum, ami nem igazán kielégítő. [Meg kell vizsgálnunk], hogy miként közelítjük meg a dolgokat, hova jutottunk az elmúlt 18 hónapban az autóval és mit teszünk jelenleg, aminek nincs túl sok hatása a teljesítményre. Fel kell tennünk a kérdést, hogyan érjük el, hogy a jövőben a fejlesztéseink előre vigyenek minket."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK