Vágólapra másolva!
A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, és kérdésünkre Sebastian Vettel is felelevenített egy történetet, arról, hogy Vettel kifejezetten Herendi porcelánt szeretett volna egy korábbi győzelme jutalmaként. A német pilótának sokat jelent a díj kivitele.

A nagydíj megnevezésből is adódik, hogy egy F1-es világbajnoki futam megnyerése nagy siker, és ezért a pilóták különösen nagy becsben tartják az ereklyéket, amelyeket hazavihetnek a versenyekről. Néhány évvel ezelőtt Lewis Hamilton számára az egyik „válóok” a McLarennel szemben az volt, hogy nem tarthatta meg az eredeti díjakat, és a hagyománytisztelő Sebastian Vettelnek is fontosak a trófeák.

Vettel a 2015-ös futam alkalmával nyert először a Magyar Nagydíjon, és meglepetésére abban az évben a főszponzor által inspirált díjat kapta volna, azonban a német pilóta jelezte, hogy szeretne a gyűjteményében tudni egy Herendi porcelánt is. A GPhírek kérdésére a német pilóta elárulta, még ma is emlékszik a különleges díjra.

Vettel 2015-ben nem hagyta annyiban, Herendivel utazott haza Forrás: Hungaroring média

„Igen, emlékszem mindenképpen. Örültem, hogy nyertünk, de szomorú voltam, hogy – mondjuk úgy – egy sztenderd díjat kaptam. Amikor elkezdtem Forma-1-et nézni a tévében, néhány versenyen emlékezetes díjak voltak a formák vagy az anyagok miatt. Nem hajszolom a hírnevet, hogy az emberek tudják a nevemet vagy ismerjék az arcomat, ehhez

– viccelődött. – Ezek az apróságok viszont sokat jelentenek nekem, én törődök ezekkel. Számomra ez a hagyományok része. Amikor régi fotókat nézek és az akkori srácokat látom, ahogy felemelek a trófeákat a különböző országokban, mindig úgy érzem, hogy jó némi stabilitás vagy legalább javítsunk rajtuk. A legunalmasabb az, hogy ha a főszponzor trófeáját kapjuk. Nem is értem, mi annak az értelme, mindenhol reklámok vannak, miért kell, hogy a díj is ugyanazt közvetítse?”

A 2019-es Magyar Nagydíj trófeái Forrás: Hungaroring

Vettel számára plusz motivációt jelenthet, hogy az idén ismét a Herendi Porcelánmanufaktúra készítette a teljesen egyedi, összesen körülbelül tízmillió forint értékű díjcsomagot az F1-es Magyar Nagydíjra. Dr. Simon Attila vezérigazgató elárulta, ebben az is szerepet játszott, hogy Vettel annak idején kifejezetten kérte a Herendi által készített trófeát.

– elevenítette fel a történetet a vezérigazgató. – Ezt örömmel és nagy szeretettel meg is tudtuk tenni. Ő a mi tiszteletbeli, manufaktúrabeli tagunk, nagy örömünk és megtiszteltetés, hogy a Herendi manufaktúra immáron 13. alkalommal a kiváló verseny hivatalos díjszállítója lett” – tette hozzá a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol a GPhírek is jelen volt.

Simon Attila elárulta, 64 millió különböző termékük van, de ezek között is egyediek a versenyzőknek járó trófeák.

„A mostani alkalommal egy XIX. századi, tradicionális, neoklasszicista vázára egy modern mintát kerestünk. Ezért jelenik meg a platina, ami a mai fiatalok körében sokkal kedveltebb, mint az aranydíszítés. Egy távolkeleti minta került rá. Magának a porcelánformának az előállítása két hónapot vesz igénybe, a megfestése pedig további egy hónapot. Három hónapnyi munka van benne.”