Társoldalunk:

Red Bull: Gasly az idén megtarthatja a helyét

2019.07.31. 09:16

Nem alakult jól Pierre Gasly első fél szezonja a Red Bull színeiben. A francia versenyző kevés kivételtől eltekintve alulteljesít, a legutóbbi versenyhétvégén ismét nullázott, ennek ellenére Helmut Marko cáfolta a pilóta menesztéséről szóló pletykákat.

Eddig elmarad a várakozásoktól Pierre Gasly a Red Bull színeiben. Az idény első tizenegy futamán a huszonhárom éves versenyzőnek nem sikerült felállnia a dobogóra, és rendszeresen lemarad csapattársa, Max Verstappen mögött. Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója azonban leszögezte, a jelenlegi szezont biztosan ezzel a pilótafelállással fogják befejezni.

A vasárnapi Német Nagydíjon sem sikerült az áttörés Pierre Gaslynak. A Red Bull versenyzője ugyan negyedik helyen végzett az időmérő edzésen, ám másnap a rossz rajtját követően egyszer sem tudott visszazárkózni az élmezőnyre. Ráadásul az utolsó körökben fel is kellett adnia a versenyt. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke megvédte pilótáját.

Gasly nem villogott az idény első esős versenyén - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„Voltak hullámhegyek- és völgyek egyaránt – mondta. – Az időmérőn nagyon jól ment, de az első bokszkiállása sajnos nagyon rosszul sikerült. Először a jobb hátsó kerékanya okozott gondot, utána pedig nem lehetett rögtön kiengedni a forgalom miatt" – magyarázta.

Horner kiemelte, hogy az utolsó biztonsági autós fázis után Gaslynak sikerült megelőznie Vettelt,

viszont a következő négy körből háromszor elrontotta az egyes kanyart, ami miatt többen megelőzték.

Az Albonnal való ütközést pedig bosszantónak titulálta. „Nagyon frusztráló volt, hiszen remek lehetőséget szalasztottunk el arra, hogy sok pontot hozzunk a Ferrarin – panaszkodott. – Több mint húsz ponttal csökkenthettük volna a különbséget, ehelyett csak hetet vagy nyolcat sikerült faragnunk."

A Red Bull jelenleg 44 ponttal van lemaradva az olasz istállótól, ez Gasly gyenge teljesítményének tudható be. A francia versenyző még nem végzett az első háromban, ráadásul több alkalommal is nullázott.

Horner szerint Gaslynak több pontot kell szereznie ahhoz, hogy a konstruktőri tabellán meg tudják előzni a Ferrarit.  

„Csak akkor lehet esélyünk, ha mindkét autónkkal pontokat tudunk szerezni. A szezon második felére egyértelműen az a célunk, hogy csökkentsük a távolságot" – jelentette ki.

A pénteki autótörés sem jött jól a Red Bullnak - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Különösen nagy a kontraszt, ha Gasly eredménysorát összehasonlítjuk Verstappenével.

Míg a holland versenyző 162 ponttal és két futamgyőzelemmel áll, addig csapattársa mindössze 55 egységet gyűjtött, csupán 7-tel többet, mint Carlos Sainz.

Ráadásul a Toro Rossóval Danyiil Kvjat ismét jó formába került, és a Hockenheimringen a szerencse is mellé állt, így a 3. helyen zárhatta az emlékezetes futamot.

Ennek megfelelően fel is röppent a pletyka, miszerint az osztrák csapat szezon közben megválhat a francia pilótától. Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója nem volt elragadtatva Gasly németországi versenyétól, az Auto Motor und Sportnak azt mondta, bár a francia tempója nem volt rossz, „egyszerűen túl gyenge a kerék a kerék elleni csatákban”, az Albonnal történt ütközés pedig „teljesen szükségtelen” volt. Az tanácsadó azt azonban kategorikusan cáfolta, hogy veszélyben van Gasly helye.

Ebben az évben egészen biztos, hogy nem fogunk váltani, a jelenlegi felállásban fogjuk befejezni a szezont" – nyilatkozta az Autosportnak. Azonban azt is hozzátette, hogy a még mindig csak huszonöt éves orosz pilóta jó teljesítménye veszélyt jelenthet Gasly ülésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK