Társoldalunk:
Hírlevél

Prost igazgatóvá lépett elő a Renault F1-es csapatánál

2019.07.30. 13:16

A korábbi négyszeres világbajnok az igazgatótanács tagja lett a Renault F1-es csapatánál, miután elődje magasabb pozícióba lépett.

A Renault F1-es csapatának ügyvezetői jogkör nélküli igazgatójaként és az igazgatótanács tagjaként folytatja munkáját a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost. A francia legenda elődje, Thierry Bolloré a korrupciógyanú miatt leváltott Carlos Ghosn helyét veszi át az autóipari üzletág ügyvezetőjeként.

Prost márkanagykövetként és tanácsadóként már a Renault 2016-os visszatérése óta részt vett az F1-es csapat munkájában, most hasonló pozíciót foglal el, mint egykori csapattársa, a néhai Niki Lauda, aki a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnökeként segítette az istálló felvirágoztatását Toto Wolff oldalán.

Prost formális pozíciót is kapott a Renault-nálForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az igazgatótanácsban Proston kívül a csapatfőnök, Cyril Abiteboul, a csapatot működtető vállalat elnöke, Jerome Stoll, a Renault-csoport pénzügyi igazgatója, Thierry Cognet és a csapat korábbi tulajdonosa, Gerard Lopez kapott szerepet, Lopez a Genii nevű vállalatán keresztül továbbra is résztulajdonos az istállóban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az átalakítás révén változik-e Prost munkaköre,

a csapat annyit árult el, hogy stratégiai jellegű feladatokat látnak el az igazgatók, biztosítják az elszámoltathatóságot a tulajdonosok felé, kulcsfontosságú döntéseket hoznak meg (például jóváhagyják a pénzügyi beszámolókat), valamint a szponzorokkal, partnerekkel és pilótákkal egyeztetnek.

A Renault a konstruktőri világbajnokság 4. helyére hajt, de egyelőre a McLaren is előttük jár, azonos motorralForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

A korábbi négyszeres világbajnok az F1 történetének egyik legsikeresebb versenyzője, a McLarennel és a Williams-Renault-val is győzni tudott, és természetesen versenyzett a Renault gyári csapatánál, valamint egy rövid kitérőt tett a Ferrarinál is. A ’80-as évek vége és a ’90-es évek eleje során a korszak legnagyobb alakja volt nemezise, Ayrton Senna mellett.

Prost később csapatot is működtetett az F1-ben, jóval kevesebb sikerrel.  

Az 1996-os szezon során vette át a szintén francia Ligier irányítását, és az 1997-től 2001-ig Prost Grand Prix néven működtette az istállót azzal a céllal, hogy egy francia nemzeti csapat álljon össze a Peugeot motorjai és egy francia dohánygyár segítségével, de amikor a vállalat felhagyott a szponzorációval, egyre elmélyült az anyagi válság, és a Prost végül 2002-ben csődbe ment.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK