Társoldalunk:

Példátlan eset miatt vizsgálták Hamiltont a sportfelügyelők

2019.07.29. 08:35

Egy kihágás miatt megbüntették, egy másik kapcsán viszont felmentették Lewis Hamiltont a Német Nagydíj sportfelügyelői, mivel kiderült, egy eddig példátlan eset miatt tévedett egy rendszerük.

Jól indult a Német Nagydíj a pole pozícióból kezdő Lewis Hamilton számára, de aztán rémálomba fordult, mivel az ötszörös világbajnok kicsúszott, és enyhén a falnak ütközött, majd szabálytalanul a bokszba hajtott, hogy jelentős időveszteséggel megjavítsák az autóját. Később még jobban visszaesett a mezőnyben, amikor egy újabb kerékcsere alkalmából letöltötte a büntetését.

Hamilton versenyének addigra már befellegzett, de úgy tűnt, még rosszabb is lehet, mert a sportfelügyelők rendszere szerint túl lassan haladt az egyik Safety Car-fázis alatt, ezért ismét vizsgálni kezdték, de a leintésig nem született eredmény. Hamiltont végül felmentették, a két Alfa Romeót viszont megbüntették, így a fellebbezéstől függően a Mercedes pilótája mégis szerzett pontokat.

Az ominózus eset, ami miatt Hamilton sokáig a bokszban várakozottForrás: AFP/Christof Stache

„Úgy tűnt, hogy a 44-es autó [Hamilton] szükségtelenül lassan halad a Safety Car-fázis során, összehasonlítva az előtte és a mögötte haladó autókkal. Ugyanakkor, a sportfelügyelők megállapították, hogy mivel a 44-es autó a saját balesete miatt a VSC/Safety Car-fázis során a bokszba hajtott, majd hosszú bokszkiálláson vett részt,

egy körrel kevesebbet tett meg a Safety Car mögött, mint a körülötte haladó autók.” 

„Ez azt jelentette, hogy igazodnia kellett a szintidőhöz, miközben a körülötte levő autók megpróbálták utolérni a Safety Cart. Ez azt a látszatot keltette, hogy szükségtelenül lassan hajtott, de a sportfelügyelők álláspontja az, hogy követte az előírásokat” – állt az FIA állásfoglalásában.

A Safety Car gyakori vendég volt a Német NagydíjonForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Michael Masi, az F1 versenyigazgatója később elárulta, a rendszer egyik „anomáliája” miatt merült fel a gyanú Hamilton esetével kapcsolatban. „Az anomáliát az okozta, hogy mindenki más már a harmadik kört teljesítette [a Safety Car mögött], így már fel tudtak zárkózni, de Lewis még csak a másodiknál tartott, és neki tartania kellett a szintidőt, miközben mindenki más igyekezett.”

Beszéltem néhány sportigazgatóval, ez olyan helyzet, amivel korábban még nem találkoztunk, úgyhogy ezt át kell tekintenünk.” 

Mivel Hamilton nem kapott újabb büntetést a verseny során, a tévedés nem avatkozott bele az eredmény alakulásába, hiszen a brit pilóta üldözhette tovább az ellenfeleit, de az Alfa Romeók kizárása után is csak a 9. helyre ért oda, ám így is növelte az előnyét csapattársa, a később kieső Valtteri Bottas előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK