Társoldalunk:

A botlás ellenére Verstappen és Vettel további Mercedes-sikereket vár

2019.07.29. 12:28

A Német Nagydíjon egyik Mercedes sem tudott pontszerző helyeken célba érni, ennek ellenére az első két helyezett Max Verstappen és Sebastian Vettel nem hiszi, hogy ez tartós visszaesés lesz.

Az idén másodszor szenvedett vereséget a Mercedes a vasárnap megrendezett Német Nagydíjon, ráadásul ezúttal különösen fájó a botlás a pontverseny éllovasa számára, mivel hazai pályán, jubileumokat ünnepelve maradtak le a győzelemről. A viszontagságos futamon Max Verstappen idei második győzelmét érte el.

A Mercedesek szempontjából ismét remekül indult a futam, Lewis Hamilton meggyőző előnnyel vezetett csapattársa, Valtteri Bottas előtt, azonban az időjárás szeszélyei miatt Hamilton először a falnak ütközött, majd büntetést kapott, később újra megpördült, aztán Bottas is összetörte az autóját, ami a kieséséhez vezetett.

Az is ritka, hogy a Red Bull vagy a Ferrari be tud férni a Mercedesek közéForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Úgy tűnt, hogy 23 futam, vagyis a tavalyi Osztrák Nagydíj óta ez lesz az első alkalom, hogy a Mercedesek 0 pontot szereznek egy hétvégén, de egyelőre úgy tűnik, Hamilton 2 pontot azért begyűjtött, ezzel tovább növelte az előnyét Bottasszal szemben. Az egyéni pontverseny 3-4. helyezettje, Verstappen és Sebastian Vettel nem számít arra, hogy a visszaesés tartós lesz.  

Nem tudom, még mindig mérföldekkel előttünk járnak" 

– mondta Verstappen, majd emlékeztetett, hogy a 62 pontos hátránya azt jelenti, hogy Hamilton kétszer kieshet, és még akkor is ő marad az élen, hiába nyerné meg például az adott versenyeket. „Még mindig ők uralkodnak, szerintem. Most nagyon trükkös körülmények voltak, láthatták, hogy milyen könnyű volt hibázni. Ez nem az ő napjuk volt.”

Verstappen szerint még mindig rengeteg munka vár a Red Bullra, hogy folyamatosan a Mercedes kihívója lehessen, „de természetesen, amikor lehet, jó dolog, ha náluk több pontot lehet szerezni." A holland pilóta csapatfőnöke, Christian Horner a Sky Sports műsorában ennél optimistább volt, legalábbis nyitva hagyta a kérdést.

Különleges körülmények kellenek a Mercedes legyőzéséhez, rekkenő hőség vagy esőForrás: AFP/Joe Klamar

„Az év felénél járunk, két versenyt megnyertünk, szereztünk még néhány dobogós helyet, és akadt pár ’mi lett volna, ha’ jellegű futam – összegezte Horner a szezont a Red Bull szempontjából. – Az autónk már képes az időmérőn az élmezőny közelében végezni, a versenyeken remekül működik. Adrian [Newey] és csapata, valamint a többiek Milton Keynes-ben folyamatosan javítják a teljesítményt.”

Remélhetőleg Budapesten is jó eredménnyel zárunk, és az év második felében további sikereket várhatunk.” 

„Itt száraz pályán is gyorsak voltunk, akkor is lett volna esélyünk, ha nem esős verseny zajlik. Magyarországon ismét másféle kihívás vár ránk, elméletileg nekünk kedvezhet, de láthattuk, hogy a gumik mennyire kulcsszerepet játszanak, és lehetetlen jósolgatni” – tette hozzá. A Red Bullnak a konstruktőri világbajnokságban nincs sok esélye, elsősorban Pierre Gasly gyengélkedése miatt.

Verstappenhez hasonlóan Vettel sem számít arra, hogy Németországban valóban megtorpant a Mercedes, inkább azt várja, hogy az Ezüstnyilak továbbra is erős ellenfélnek bizonyulnak.

„Sok verseny van még hátra, sok dolog megtörténhet, de nem számíthatunk arra, hogy a szezon további része során nem szereznek majd pontokat, sőt, inkább az ellenkezője lesz. Fejlődnünk kell, és nehezebb feladat elé kell állítanunk őket, természetes, hogy ha az emberek nyomás alá kerülnek, akkor elkezdenek mozogni a dolgok. Ez rajtunk múlik, beleértve a Ferrarit és a Red Bullt is.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK