Társoldalunk:

Hamiltonnak egy öröme van: vége a pocsék napnak

2019.07.28. 19:43

Az erős kezdés után rémálomba fordult a Német Nagydíj a Mercedes számára, pontot sem szereztek. Hamilton úgy érzi, nagyon rég nem volt ennyire szörnyű napjuk, Valtteri Bottas sajnálja, hogy nem volt türelmesebb.

A sors kamatostul visszavette a Mercedestől a versenyen azt, amit az időmérőn adott, a világbajnokságot magabiztosan vezető istálló óriási meglepetésre pont nélkül távozik Hockenheimből. A csapat fejlesztései nem hoztak annyit a konyhára, mint amennyire számítottak, mégis megszerezték a pole-t, aztán a táv első felében Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ment az első két helyen, de amikor Charles Leclerc balesete miatt harmadjára pályára vezényelték a biztonsági autót, csőstül kezdtek jönni a bajok.

Bottas rosszkor volt rossz helyen és az optimálisnál csak egy körrel később tudott bemenni kerékcserére, így két helyet bukott, de ez semmi ahhoz képest, ami Hamiltonnal történt: a brit kicsúszott a bokszbejáratnál és megrongálta az első szárnyát, szabálytalanul hajtott a bokszutcába és büntetést kapott, a Mercedes pedig nem fogadta felkészülten a gumikkal, így az élről az 5. helyre zuhant.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ahonnan végül még mélyebbre süllyedt egy megpördüléssel és további kerékcserékkel, így csak 11.-ként futott be. "Rossz nap volt – mondta. – Nem nagyot tudok többet hozzáfűzni. Régóta nem volt ilyen szörnyű napom."
Nem értem, mi történt ma, de örülök, hogy vége.

 "Az ilyen hétvégék arra valók, hogy próbára tegyenek bennünket."

Újabb cikkünk a témában

A kicsúszással kapcsolatban sem árult el sokat, annyit mondott, "nem segítette", hogy száraz pályás gumin haladt a csúszós felületen, és az sem, hogy nekiment a falnak. Utólag még azért is büntetést kaphatott volna, hogy indokolatlanul lassan vezetett az egyik biztonsági autós fázis során, de a sportfelügyelők a vizsgálatukban nem találták vétkesnek ilyesmiben.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Toto Wolff elismerte, hogy többször rossz döntéseket hoztak a stábban. "Összességében nekünk is, a versenyzőknek is rossz napja volt, ennél rosszabb nem nagyon lehetett volna" – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Bottas sajnálja, hogy türelmetlen volt

A jubileumot ünneplő csapat fájdalmát Bottas csillapíthatta volna, aki a táv kétharmadánál még 2. volt Max Verstappen mögött, de miután másodszor is átváltott slick gumira, visszaesett 4.-nek (Lance Strollt és Danyiil Kvjatot repítette előre csapata leleményessége a korábbi kerékcserével), majd miközben próbált visszakapaszkodni, az 57. körben balesetet szenvedett az első kanyarnál.

"Hibáztam. A csapat szólt, hogy nyomjam keményen. Ezt tettem, hogy felérjek a dobogóra, de túlfeszítettem a húrt annál a kanyarnál és megcsúszott a kocsi hátulja – nyilatkozta a finn.

Lehet, hogy nyugodtabbnak kellett volna lennem és kivárnom."Ha nem teperek ennyire, lehet, hogy nem végzek a dobogón, de legalább pontokat szerzek, ami fontos lett volna."

Hamilton még szenvedett a betegség miatt

Az időmérő előtt még az sem volt teljesen kizárt, hogy a kisebb betegséggel küszködő Hamilton nem vesz részt a Német Nagydíjon, a Mercedes riadóztatta a tartalékpilóta Esteban Ocont is. Az ötszörös világbajnok azt mondta, ez kihatott a vasárnapi formájára.

"Ezen a hétvégén együtt éreztem a kórházakban fekvő betegekkel, akik nehéz időkön mennek keresztül. Átéreztem, mennyire szörnyű betegnek lenni – mondta. – Az én bajom eltörpül sokakéhoz képest, de többször így is úgy éreztem, hogy véget ér a világ, nagyon nehéz volt teljesíteni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK