Társoldalunk:

Kislánya születése után Kvjat történelmi dobogót is ünnepelhet

2019.07.28. 21:08

Manapság ritkán forduló elő a Forma-1-ben, hogy a három élcsapat, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull pilótáin kívül másik istálló tagjai is dobogós helyet szereznek, de a Német Nagydíjhoz hasonló káoszfutamok lehetőségeket teremtenek az autók teljesítménykülönbségeinek elmosására. Ez történt a Hockenheimringen is, ahol a Toro Rosso pilótája, Danyiil Kvjat a 3. helyezett lett.

Ez a faenzai központú istálló történetében kiemelkedő eredmény, hiszen korábban mindössze egyszer állhatott dobogóra egy versenyzőjük, Sebastian Vettel a 2008-as Olasz Nagydíjon a pole pozícióból nyert, előtte és azóta viszont nem volt példa hasonló sikerre. Kvjatot ráadásul korábban eltanácsolták a Red Bulltól és a Toro Rossótól is, az idén kapott újra lehetőséget a bizonyításra.

Kvjatnak korábbi csapatfőnöke, Horner is gratulált - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Csodálatos verseny volt, elég jól sikerült, kicsit szürreális is most, egy kis időre van szükségem. Ez hatalmas eredmény, 11 év telt el a Toro Rosso legutóbbi dobogós helye óta, amit Sebastian ért el Monzában. Ez lenyűgöző nap, nagyon örülök, köszönet mindenkinek a csapatban” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ez [az érzés] nem is hasonlít a korábbi dobogós eredményeimre, egy kicsit történelmet is írtunk.”

Ez Kvjat harmadik F1-es dobogója, az első kettőt a Red Bull színeiben szerezte, mielőtt lecserélték őt a Német Nagydíjat is megnyerő Max Verstappenre. 

Az eleinte fagyos viszony mára enyhült köztük, Kvjat viccelt is azzal, hogy Verstappennel közös repülőn utaznak haza a verseny után (a holland pilóta hozzátette, hogy David Coulthard is az utaslistán van), ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy megünnepeljék Kvjat kislánya születését, aki a verseny előestéjén, szombaton látta meg a napvilágot.

Nagy sikert ért el a Toro Rosso - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Az orosz versenyző a leintés után azzal viccelt, hogy a verseny olyan volt, mint a pályafutása, hullámvasútra emlékeztette, a Ziggo Sportnak pedig hozzátette, hogy „nagyon sok kemény munka, izzadtság, könnyek, vér és csalódás” révén jutott el újra a dobogóra. Abba nem ment bele, hogy mit hozhat számára a jövő, de

nem lenne meglepő, hogy Pierre Gasly újabb kiesése után felmerülne a neve a Red Bull jövő évi ülése kapcsán.

„Az idén már érettebb vagyok, hidegebb fejjel versenyzem, és felkészültebb vagyok, hogy az élen harcoljak, ezt ma bebizonyítottam magamnak és mindenkinek. Remélem, hogy hamarosan ebből szokás is lesz – mondta a Sky Sportsnak. – Hosszú még ez a bajnokság, csak annyit akarok bebiztosítani, hogy jövőre több ehhez hasonló esélyem lesz, minden hétvégén.”  

Vettelt nem tudta feltartani, de az utolsó méterekig üldözte őt - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is kitért az orosz pilóta teljesítményére, akinek személyesen is gratulált a leintés után. „Danyiil nyugodt maradt, és megdolgozott azért, hogy visszakerüljön a tehetségkutató programba. Már van egy gyermeke is, és ma nagyon éretten versenyzett” – mondta a brit szakember.

Kvjat csapatfőnöke, Franz Tost is kiemelte az orosz pilóta érdemeit, különösen azt, hogy hasznos tájékoztatást nyújtott a mérnököknek a pálya állapotáról. Ennek ellenére a Toro Rosso egyszer túl korán hívta ki őt kereket cserélni, a verseny vége felé viszont szintén korán váltottak lágy gumikra, de így tudtak a 9. helyről a 2. pozícióba ugrani.

Az orosz versenyzőt végül csak a Ferrarival felzárkózó Vettel tudta megelőzni, de a sorrend az utolsó kanyarig kérdéses volt, mert Vettel hibázott az utolsó kanyarok során, Kvjat pedig ismét közel került hozzá, de az előzésre végül nem volt esélye. A 3. helyért járó pontokkal feljött az egyéni világbajnokság 9. helyére, megelőzve Lando Norrist és Daniel Ricciardót is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK