Társoldalunk:

Felmerült, hogy Hamilton nem indul az időmérőn

2019.07.27. 17:46

A világbajnoki címvédő nem érezte jól magát a szombati edzések előtt, ezért felmerült, hogy helyettesre lesz szüksége, és a Ferrarik kiesése megkönnyítette a dolgát.

Pole pozícióból kezdheti a Német Nagydíjat Lewis Hamilton a Mercedes újkori F1-es részvételének 200. futamán, ami egybecseng a márka motorsportban eltöltött 125 évének ünnepségével is. Ezúttal nem az ötszörös világbajnok volt az elsőszámú esélyes, mert a szabadedzéseken nem mutatott kiemelkedő tempót, ráadásul az időmérő után elmondta, rosszul is érezte magát.

„Délelőtt nem voltam jól, kissé fájt a torkom – mondta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Felkészültünk arra az esetre is, ha nem tudtam volna végigcsinálni az edzést. A szabadedzés után készen álltunk arra, hogy beugró pilóta helyettesítsen, ez volt a legrosszabb forgatókönyv, de végül minden jól zajlott” – összegzett a pontverseny éllovasa.

Hamilton majdnem kihagyta az időmérőt - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton forgalomba került a Q1-ben, ezért eleinte kiesőhelyen állt, a helyzetét viszont megkönnyítette, hogy az esélyesebb Ferrarik műszaki hibák miatt kiestek, így Valtteri Bottas és kisebb meglepetésre Max Verstappen lett a legnagyobb kihívója, de magabiztos, 0,3 másodperces különbséggel mindkettejüket legyőzte az első Q3-as körével is.

A csapat remek időzítéssel küldött minket a pályára, és ahogy láthatták, a Ferrarik kiestek. Így kissé megváltozott a csata összképe.” 

A brit pilóta kijelentette, elégedett a Q2-től futott köreivel, és lehetségesnek tartotta, hogy Charles Leclerc megszorította volna, de szerinte nem is alakulhatott volna jobban a hétvégéje. Hozzátette, az időjárás változékonyságát tartotta a legnagyobb veszélynek, főleg, ha eső érkezik vagy emelkednek a hőmérsékletek, mivel ez megnehezítheti a gumikezelést.

A Mercedes az '50-es éveket idézte a csapat ruházatával, Wolff is kivette a részét a múltidézésből - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A betegség témakörénél maradva Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak azt mondta, a Ferrarinak „gyógymódot kell találnia” az autó betegségére, miután az olaszok autói kiestek az időmérőn. „Kár a Ferrariért, és kár Sebastianért is a hazai nagydíján, a közönség miatt szükségünk lenne rá – mondta Wolff. – Látható, hogy kicsit nyomott most a hangulat.”

 

Szükségünk van rájuk egy erős bajnoksághoz, de mi ma boldogok lehetünk. Szörnyen indult az edzés, mert nem értettük, miért vagyunk lassúak, de aztán kezdett felénk billenni a mérleg nyelve.” 

Bottas az időmérőn a fékekkel küzdött, elsősorban a 6-os és a 8-as kanyarban, szerinte akár 2-3 tizedet is veszthetett a kiszámíthatatlanul működő fékek miatt, és 6000 euróra is megbüntették bokszutcai gyorshajtásért. „Sohasem voltam biztos abban, hogy amikor rálépek a fékre, akkor mi fog történni. Blokkolnak-e az első kerekek vagy sem" – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK