Társoldalunk:

Új karosszériát építenek Gaslynak a bosszantó baleset után

2019.07.26. 18:12

Silverstone-ban úgy tűnt, végre felívelő pályára áll a Red Bull francia pilótája, de a Hockenheimringen csúnyán összetörte az autóját, és csapatfőnökét is felbosszantotta.

A Brit Nagydíjon mutatott kiugróan jó formája után a Német Nagydíj második szabadedzésén ismét beállt az Pierre Gasly abba a sorba, amelyben az idei szezon nagy része során láthatta a közönség: az egykörös tempó terén jóval lassabb volt Max Verstappennél, ráadásul a második tréning vége felé össze is törte az autóját.

A holland pilóta közben kisebb-nagyobb motorgondokkal küzdött, de annak ellenére is hozta az 5. helyet a két élcsapat versenyzői mögött, hogy nem alakult ideálisan a lágy gumikkal futott mért köre, a Sky Sportsnak el is mondta, hogy az eredmények és a valós teljesítmény között a Red Bull esetében eltérés lehet a pénteken látottak alapján.

Verstappen hozta a kötelező, 5. helyet - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

„Meleg van az autóban, nagyon izzadok, de jól voltam – nyilatkozta. – Kicsit jobban is alakulhatott volna a nap, akadt néhány apróság, amit meg kell oldanunk, és a lágy gumis körömet meg is kellett szakítanom, és egy extra kört is meg kellett tennem, amit eredetileg nem akartam, és a tapadás már nem volt a legjobb.”

Mindent összevetve viszont rendben volt a napunk, egy kicsit le vagyunk maradva a Mercedes és a Ferrari mögött.”  

A szabadedzések során a csapatok a két autóval általában megosztott programot futnak, ezért előfordulhat, hogy az egyik autó lerobbanása vagy balesete hátráltatja a másikat is, de Verstappen úgy vélte, mivel Gasly az edzés késői szakaszában törte össze az autóját, nem kell arra számítani, hogy ez hátrányosan érinti majd a csapatot.

Ettől függetlenül Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyáltalán nem volt lelkes Gasly hibáját látva. A csapat menedzsmentje az előző hetek során többször is kiállt a protezsáltjuk mellett, de a paddockban az a közmegegyezés, hogy csak azért nem cserélték még le a francia versenyzőt, mert nincs igazán ütőképes alternatívájuk.

„Sajnos egy 10 g-s becsapódás volt, elég nagy kár keletkezett, de szerencsére nem a versenyre szánt sebességváltó és motor volt az autóban, de igencsak bosszantó elveszteni az egyik autónkat az edzés során – nyilatkozta Horner. – A silverstone-i jó eredmény után nem ilyen kezdésben reménykedtünk. Ez csak egy szabadedzés volt, újjáépítjük az autót, de akkor is bosszantó baleset.”

Gasly kihagyta a rövid etapot

Horner a Sky Sports kérdésére még nem tudta megerősíteni, de az Auto Motor und Sport később megtudta, hogy Gaslynak új karosszériát kell felépíteni, így nem kerülheti el a rajtbüntetést. A francia pilóta a baleset után elmondta, jól érezte magát az autóban, de a második szabadedzésen kisebb problémái akadtak, ezért nem tudott időmérő szimulációt futni, ezzel magyarázta, hogy

 

csak a 15. helyet szerezte meg, ennek ellenére tovább dicsérte az autóját, amit az edzés vége felé összetört.  

„Nagyon sajnálom a garázsban dolgozó srácokat, és bocsánatot kérek tőlük, mert a javítás miatt hosszú estéjük lesz. Holnap teljesen más körülmények lesznek, ezért tanulnunk kell a mai napból, és ki kell elemezni a ma elvégzett teszteket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK