Hamilton mérnököt adott, de néha Bottasról másol

Forma-1, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 13: Top three qualifiers Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP, Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and Charles Leclerc of Monaco and Ferrari celebrate in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 13, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas szerint látható az adatokból, hogy csapattársa, az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton mitől gyorsabb nála, de az is előfordul, hogy a pontverseny éllovasa veszi át a beállításokat.

A Forma-1-es pilóták számára az elsődleges mérce mindig a csapattárs teljesítménye, hiszen a mezőnyben csak ő rendelkezik összemérhető technikával és adatokkal. Épp ezért mindig érdekes összevetés, hogy a csapatokon belül miként alakulnak a párharcok a pilóták között, a Mercedesnél ráadásul ez a csata már évek óta a világbajnoki címért is zajlik.

Lewis Hamilton pályafutása hatodik világbajnoki elsőségére hajt, az eddigiek során mindössze Jenson Button és Nico Rosberg tudta őt egy teljes szezon során legyőzni. Jelenlegi csapattársa, Valtteri Bottas harmadik éve próbálkozik ezzel, de csak alkalomszerű győzelmekre és néhány pole pozícióra futja Hamilton ellen.

Bottas olykor legyőzi az időmérőn Hamiltont, de a futamokon ritkán jön ki neki a lépés csapattársa ellen Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Általában a lassú kanyarok az erősségei, normális esetben fékezés során a kanyarok bejáratánál. Néha kicsit más beállításokkal is tud menni, amik jobban bánnak a gumikkal – nyilatkozta csapattársáról Bottas az ESPN-nek. – Ezek a legfontosabbak, de nagyon következetes is. Magas szinten tud összpontosítani az időmérők során, ezért

Bottas elárulta, számára az a nagy kihívás, hogy ő is folyamatosan tudja hozni a jó eredményeket, illetve a futamokon jobban kezelje a gumikat. Úgy érzi, akkor marad le a versenytempó terén, amikor túlmelegednek az abroncsai. Kettejük különbségeinek jelei látszanak az adatokban is, de elismerte, nem könnyű néha az adatokra hallgatni, és felülírni a gyerekkora óta berögzült ösztönöket.

Adják-veszik a mérnököket és a beállításokat Forrás: AFP/Christian Bruna

A finn pilóta munkáját az idei szezontól új versenymérnök segíti Riccardo Musconi személyében, akit Hamilton gárdájából léptettek elő. A brit pilóta meg is jegyezte, hogy az olasz szakember révén némi információ és tudás átáramlott Bottas oldalára is, de így is előfordult, hogy az időmérő előtti utolsó pillanatokban még sokat változtattak a beállításokon, amik a futamon nem váltak be.

– említette meg. Hasonló tapasztalatokról számolt be nemrég Hamilton korábbi csapattársa, Nico Rosberg is a Reutersnek: „Lewis nem foglalkozik a péntekekkel – mondta. – Én mindig nagyon igyekeztem, beállítottam az autót, aztán jön ez a srác, a természetes tehetségét is beveti, gyakran átvette a teljes beállításomat, és megvert az időmérőn. Ez borzasztó érzés.”