Vágólapra másolva!
Kiköszörülné a tavalyi csorbát Sebastian Vettel a Német Nagydíj helyszínén, de kijelentette, nem nyomasztja, hogy 2018-ban az élről feladta a versenyt vezetői hiba miatt.

Érdekes évfordulóhoz érkezik a Forma-1 mezőnye a hétvégén zajló Német Nagydíj során, hiszen egy szezon telik el az előző világbajnokság lélektani fordulópontja, hockenheimringi futam óta és ez az időszak már nem Lewis Hamilton és Sebastian Vettel csatájáról, hanem a Mercedes diadalmenetéről szól.

Vettel tavaly az eleredő esőben megcsúszott, és az élről feladta a versenyt, miközben akkori legfőbb riválisa, Hamilton a középmezőnyből előrejött, és egy érthetetlen sportfelügyelői ítéletnek is köszönhetően megnyerte a versenyt. Vettel azóta mindössze egyszer nyert futamot, többször is hibázott döntő pillanatokban, és a Ferrarival párost alkotva nem tud küzdeni a vb-címért.

Vettel kihagyta a tavalyi ziccert és Hockenheimben továbbra is nyeretlen Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Törlesztenünk kell a tavalyi verseny miatt, különösen nekem, és várom már, hogy Hockenheimben versenyezzek – nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – A hangulat mindig fenséges, a közönség is remek. Tavaly nagyon sok német zászlót láttam a pálya körül, és ezt nagyon élveztem” – emlékezett vissza.

A Ferrari versenyzője nemrég a BBC-nek önként is felhozta a balesettel kapcsolatos emlékeit, de kijelentette, nem nyomasztja már, hogy mi történt a tavalyi Német Nagydíjon.

„Alapvetően inkább előre tekintek, mint visszafelé, ezért nem foglalkoztat, hogy tavaly mi történt. Nem úgy megyek Hockenheimbe, hogy arra gondolok, hol törtem össze az autót. Tudok magamon és a történteken is nevetni, sokszor viccelődünk is ezzel” – utalt a tavalyi esésére, ami után elcsukló hangon káromkodott.

Tavaly nagyon akarta a közönség is egy hazai pilóta győzelmét Forrás: DPPI/Florent Gooden

Vettel nem tagadta, hogy fájt neki a tavalyi vereség, elsősorban azért, mert egészen addig szinte tökéletes hétvégét teljesített, a pole pozícióból indult, remek hangulat vette körül, és úgy érezte, ritkán mennek olyan jól a dolgok. „Ha visszanézek, még mindig úgy érzem, hogy az volt az egyik legjobb hétvége, amit valaha megéltem” – nyilatkozta.

„Nem sokáig rágódtam ezen. Az én hibám volt, viszonylag kis rontás, amiért hatalmas árat fizettem. Követtem már el óriási hibákat is a futamokon, apró következményekkel, de szerintem ilyen a versenyzés. Amilyen csodálatos tud lenni, néha olyan kíméletlen is” – tette hozzá.

Vettelnek az idén nehezebb dolga lesz, mert a Ferrari jellemzően lassabb a Mercedesnél, ráadásul az olaszok újításokat sem visznek Hockenheimbe, de Mattia Binotto csapatfőnök szerint a Silverstone-ban gyűjtött adataik elemzése révén jobban kiismerték az autójukat, és az információt hasznosnak találja.