Társoldalunk:

Csak a csapatváltás segíthet a nehéz helyzetben levő Vettelen?

2019.07.21. 11:28

Egy másik négyszeres világbajnok, Alain Prost szerint Sebastian Vettelre túl nagy nyomás helyezedik a pályán kívül ahhoz, hogy a német pilóta hibátlan teljesítményt nyújtson. Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója, valamint Jonathatn Wheatley, az istálló csapatmenedzsere szerint ez a Ferrarira vezethető vissza.

Amíg tart a jelenlegi mélyrepülése, mondhat bárki bármit, Sebastian Vettel jövője foglalkoztatni fogja a Forma-1-es közvéleményt és a sajtót is. A BBC-nek adott interjúban Vettel is elismerte, hogy a 2021-es szabályok mellett az idei szezon alakulása is szerepet játszik abban, hogy mihez kezd karrierjével. Addig is a négyszeres világbajnoknak muszáj javítania a jelenlegi formáján, ami egy másik négyszeres világbajnok, Alain Prost szerint is messze van a jótól.

Prost is úgy látja, hogy Vettel nincs ott eléggé fejbenForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Hacsak valami csoda nem történik, lassan kijelenthető, hogy Vettel és a Ferrari az idén sem lesz világbajnok, így ötre nőhet a német pilóta vb-cím nélkül a vörösöknél töltött szezonjainak száma. Vettelnek legutóbb tavaly volt reális esély arra, hogy világbajnok legyen, a szezon felétől kezdve azonban elkezdtek gyűlni a fellegek az ő és a csapat feje felett. Sokatmondó adat, hogy a 2015-ben Maranellóba szerződő versenyző több mint egy éve nem nyert versenyt, a tavalyi idény utolsó kilenc futamán pedig a csapattársi időszakuk alatt nála rendre gyengébben teljesítő Kimi Räikkönen 5 ponttal többet gyűjtött nála. Ugyanez a tendencia látszik kibontakozni az idén, Charles Leclerc-rel szemben is, a monacói egyre inkább beilleszkedni látszik a csapatba,

az elmúlt négy versenyen pedig 23 ponttal többet szerzett Vettelnél, így már az összetettben is csak 3 egységgel van lemaradva jóval tapasztaltabb csapattársától.

Alain Prost, a jelenleg a Renault tanácsadójaként tevékenykedő négyszeres világbajnok jól ismeri azt a nyomást, amellyel a Forma-1 élmezőnyében kell megküzdeniük a versenyzőknek, a 64 éves francia expilóta azonban amondó, hogy Vettelre most más típusú teher is nehezedik.Egyértelműen úgy gondolom, hogy az »abbahagyja-e vagy sem« kérdésekkel és a jövőjéről szóló pletykákkal járó nyomás nem segít neki. Hogy őszinte legyek, szerintem nagyon nehéz helyzettel kell megbirkóznia" – nyilatkozta Prost a Canal+-nak.

Nem elég, hogy Hamiltonnal és a Mercedesszel nem tudja felvenni a versenyt, Vettelnek az egyre jobban teljesítő Leclerc is gondot okozForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Prost Vettel legutóbbi, Brit Nagydíjon elkövetett hibáját is ennek, a pályán kívül a németre helyezedő nyomásnak tudja be. „Én úgy látom, hogy a silverstone-i ütközése [Max Verstappennel] azért történt, mert rosszul mérte fel a helyzetet. Egyértelműen látszik, hogy nincs csúcsformában, ezért megpróbálja azonnal visszaszerezni a pozíciót, amit elveszített. Ez logikus, viszont egy igen nehéz manőver, ami kockázatot rejt magában. Természetesen nem jó dolog, amikor ez nem sikerül, szerintem ez a koncentráció, motiváció vagy ítélőképesség hiányára vezethető vissza."

Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója azok közé tartozik, akik mindenkinél jobban ismerik Vettelt a paddockban. Az osztrák véleménye egybecseng Prostéval, szerinte Vettel egy módon könnyíthetne a helyzetén: csapatváltással. „Az ember akkor követ el hibákat, amikor már nem biztos magában – nyilatkozta Marko az Auto Bildnek. – Ez tudat alatt történik. Sebastiannak más környezetre lenne szüksége, más szavakkal csapatot kellene váltania, 2020-ra erre azonban nem látok esélyt."

Helmut Marko (balra) és Jonathan Wheatley (jobbra) szerint sem tesz jót Vettelnek (középen) a mostani környezeteForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Clive Mason

Jonathan Wheatley, a Red Bull csapatmenedzsere érdekes észrevételt osztott meg Vettellel kapcsolatban, ami megkülönbözteti a négyszeres világbajnokot sok más nagy bajnoktól, jelen esetben Vettel hátrányára. „Sebastian nagyon intelligens, érzékeny és melegszívű ember, ezt abból is látni lehet, hogy mennyire szereti a feleségét és a gyerekeit, vagy a fantasztikus beszédből, amit Charlie Whiting emlékére mondott Silverstone-ban. Nem egy kemény fickó, mint Michael Schumacher vagy Fernando Alonso, akik mindig képesek voltak teljesíteni. Sebastian egy olyan versenyző, akinek éreznie kell a feltétel nélküli támogatást. Ezt megkapta a Red Bullnál, és talán nem kapja meg a Ferrarinál."

Hogy mi zajlik a csapaton belül, abba persze nehéz belelátni, kifelé mindenesetre a Scuderia igyekszik Vettel mögé állni, silverstone-i hibája után sem kritizálták őt, Mattia Binotto csapatfőnök pedig biztos benne, hogy világbajnokát nem hátráltatja belső bizonytalanság.Szerintem Sebastian nagyon boldog jelenleg. Persze boldogabb lenne, ha futamokat nyerne és jobb teljesítményre lenne képes az autója, de én úgy látom, hogy továbbra is hajlandó harcba szállni a győzelemért, az álma az, hogy nyerjen a Ferrarival. Úgyhogy nincs kétségem afelől, hogy teljes elkötelezettséggel tekint a jövőbe."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK