Társoldalunk:

Silverstone után egy másik futam is bebiztosította jövőjét

2019.07.19. 09:25

A jelenlegi Foma-1-es versenynaptár egyik legkedveltebb helyszíne még öt évig biztosan rendezhet futamot, miután 2025 végéig meghosszabbította szerződését az F1 vezetőivel.

Azok után, hogy az idei Brit Nagydíj hétvégéje előtt pont került a silverstone-i verseny rövidtávú jövőjére, most újabb versenyhelyszín szilárdította meg a helyét a naptárban, miután az Ausztrál Nagydíj szervezői és az F1 vezetői Londonban aláírták a futam szerződésének 2025 végéig szóló meghosszabbítását. Ezzel biztossá vált, hogy a nagydíjnak először 1996-ban otthont adó melbourne-i Albert Park zsinórban legalább harmincszor látja vendégül a Forma-1 mezőnyét, miután az idei volt a 24. futam Victoria állam fővárosában.

Az idei Ausztrál Nagydíj rajtjaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

Ausztrál Nagydíjakat persze már régebb óta rendeznek, az országba először 1985-ben látogatott el a száguldó cirkusz, az első tíz évben azonban még nem Melbourne, hanem Adelaide fogadta a mezőnyt, szintén utcai pályával. Ekkor rendszerint a szezon utolsó futamát tartották a legkisebb kontinensen,

1996-tól, a verseny Melbourne-be költözésétől kezdve azonban 2006 és 2010 kivételével mindig az idénynyitó verseny megtisztelő címét viselhette a futam. Abban a két évben ezt Bahrein mondhatta el magáról.

Az F1 adatai alapján az elmúlt két évtizedben az Ausztrál Nagydíj rendre a versenynaptár egyik legkedveltebb helyszíne volt, csak az elmúlt három évben több mint 900 ezer néző látogatott el az Albert Parkba a versenyhétvége alatt, garantálva a fesztiválhangulatot. „A döntés, hogy további két évvel hosszabbítjuk meg a jelenlegi együttműködést abban a tényben gyökeredzik, hogy ez az esemény hangos sikereket hozott eddig Victoria államnak és Ausztráliának világszerte, valamint nagyon sikeresnek bizonyult a szurkolók és az F1-ben dolgozók körében – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A partnereinkkel együtt dolgozva azt tervezzük, hogy még izgalmasabbá és látványosabbá tesszük az Ausztrál Nagydíjat, mint sporteseményt és mint a szórakoztatás egy formáját."

Még legalább 5 évig biztosan láthatjuk kigyulladni a rajtlámpákat Melbourne-benForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Jövőre szintén az Ausztrál Nagydíj lesz a szezon első versenye, március 12-e és 15-e között fog körözni Melbourne-ben a mezőny,

hogy a 25. ottani futammal elindítsa az F1 történetének 70. szezonját.

„Fantasztikus bizalomról tesz tanúbizonyságot a Forma-1 részéről az Ausztrál Nagydíj szerződésének meghosszabbítása. Az Ausztrál Nagydíj masszívan hozzájárult ahhoz, hogy Melbourne a sport egyik fővárosa legyen világszerte, az esemény kulcspillére a város és az ország nemzetközi versenynaptárának" – nyilatkozta Martin Pakula, Victoria állam turisztikai és sportminisztere.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK