Társoldalunk:

Vettel: Az F1 túlszabályozott és életszerűtlen

2019.07.18. 09:36

A négyszeres világbajnok továbbra is úgy véli, túl sok szabályt próbálnak ráhúzni az F1-es versenyszituációkra, és nem életszerű a különböző esetek megítélése.

Az idei szezon egyik legnagyobb feltűnést keltő esete a Forma-1-ben Sebastian Vettel kanadai megbüntetése volt, miután a német pilóta kicsúszott a fűre, és a pályára visszatérve akadályozta a 2. helyen érkező Lewis Hamiltont. A sportfelügyelők 5 másodperces büntetést adtak neki, ezzel hiába ért célba az élen, a győzelmet nem tarthatta meg.

Vettel látványosan tiltakozott a büntetés ellen, megcserélte a helyezéseket jelző táblákat is Hamilton autója előtt, és eleinte fel sem akart menni a díjátadáshoz. A Ferrari később megpróbálta felülvizsgáltatni az ítéletet, de a pluszban bemutatott bizonyítékokat az FIA nem tartotta újnak vagy relevánsnak.

Vettel elégedetlen az F1-es bíráskodássalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A német pilóta azóta többször is hangoztatta, hogy túlszabályozottnak tartja a Forma-1 jelenlegi formáját, és a Brit Nagydíj előbb a BBC-nek ismét kijelentette, hogy szerinte nem kellene annyiszor beavatkozni a versenyek alakulásába. „A rövid és finom megfogalmazás az, hogy ha megnézzük, a múltban a versenyzők elég jól boldogultak, és rendezték egymás között a dolgokat” – mondta.

Igen, akadtak kirívó esetek, ezeket néha tolerálták, néha nem. Most már nehéz azt mondani, hogy térjünk vissza a múltba, mert bizonyos dolgokat már egyszerűen jobban tudunk, de ettől még hagyhatnák, hogy tegyük a dolgunkat.” 

Vettel elismerte, hogy nem lesz „tökéletes világ” a versenyzésben, lehetetlennek tartotta, hogy a pilóták sohase tartsák fel egymást az időmérőn, de úgy vélte, lehetne nagyobb mozgásteret adni a versenyzőknek, és a szabályok helyett elsősorban az „irányelv” (guideline) kifejezést említette. 

Az ominózus kanadai esetForrás: Daimler AG/LAT Images

„Nem igazán szokott két eset pontosan egyforma lenni. Persze, vannak irányelvek, ezeket betartva játszunk, miközben felnövünk, nem úgy, hogy közben őrült kisfiúk módjára összetörjük egymást. Vannak szabályok és keretek, ez rendben is van, és ha valaki túllő a célon, azt meg kell büntetni. Mi viszont most úgy tűnik, hogy túlszabályozzuk a dolgot, és

veszélytelen helyzeteket is veszélyesnek nevezünk azért, hogy valakit megbüntessenek. Ennek a nyelvezete is nagyon hivatalos és jogi, senki sem beszél így.” 

A német pilóta visszautalt a kanadai „táblás dologra” is, azt mondta, nem tervezte, hogy így tüntet az eredmény ellen, csak nem tudta, hova menjen, amikor kilépett az ajtón, és „azt is gondoltam, hogy ez nagyon vicces.” Kijelentette, nem pártolja azt, hogy a pilótákat hősként emlegetik, aztán bírálják őket, és a közvélemény elkezdi bizonygatni, hogy végül is nem is olyan különlegesek.

Vettel a kanadai táblákkalForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Én sohasem kértem, hogy magasztaljanak – jegyezte meg, és elsősorban a médiát okozta a helyzet miatt. – Viccesnek tartom, hogy az emberek műsort, érzelmeket és karaktereket várnak, aztán ha megkapják, bírálják őket. A szenvedély nem létezik érzelmek nélkül. Nem lehet állítani, hogy valaki szenvedélyes valami iránt, aztán ha valami jól vagy rosszul sül el, akkor csöndben marad. Ezt kissé paradoxonnak tartom. Miért kell kritizálni valakit, ha a pillanat hevében kiabál a rádióban? Mindannyian jártunk már így. Csupán a sport képes arra, hogy ilyen formában összegezze és összesűrítse az életet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK