Társoldalunk:

A továbbiakban Verstappen beállításaival kell boldogulnia Gaslynak

2019.07.11. 13:10

A Red Bull szerint Pierre Gasly formája nem kielégítő, ezért megpróbálnak segíteni neki, de a csapat vezetői egyértelműen kijelentették, hogy javulást várnak tőle.

Változtat a hozzáállásán a Red Bull F1-es csapata, miután az első kilenc futam során az idei szezonra szerződtetett Pierre Gasly mindössze 43 pontot szerzett, miközben fiatalabb, de rutinosabb csapattársa, Max Verstappen már 126-nál, futamgyőzelemnél és több dobogós helynél jár. A Red Bull-Honda javuló formája miatt két sikeres pilótával akár a Ferrarit is megszorongathatnák.

Gaslyt mindössze egy teljes szezon után katapultálták a csapathoz a Toro Rossótól, erre Daniel Ricciardo váratlan távozása miatt volt szükség, ráadásul a híresen szigorú pilótaprogramban sincsenek alkalmas jelöltek a helyére, így a Red Bull a korábbi gyakorlattal ellentétben nem tudja egyszerűen lecserélni a francia versenyzőt, inkább fejleszteni kell a teljesítményét.

Az Osztrák Nagydíjon már próbálkoztak a beállítások megosztásávalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója az Autosportnak kijelentette, Gasly szereplése „nem kielégítő” az idei szezon során, és „nem nőtt fel az elvárásainkhoz”, de megerősítette, hogy a továbbiakban is segítik őt. „Sok dolgot megváltoztatunk, alkalmazkodunk, és segítünk, de most Gaslynak kell hoznia az eredményeket.”

Mindig az autóban kereste a hibát, a karosszériában. Átvizsgáltuk, de nem volt semmi. Az az álláspontunk, hogy a lehető legjobban segítjük őt.” 

Marko elárulta, hogy Gasly az idei futamok során túl sokat kísérletezett a beállításokkal, „az egyik végletből a másikba esett”, de ennek véget vetnek, és mostantól Verstappen beállításai adják majd a kiindulási alapot Gasly számára is. Alkalomszerűen minden csapatnál előfordul, hogy az egyik pilóta átveszi a másik beállításait, de ez általában csak a végső mentsvár, és nem ideális megoldás.

Gaslyt rövid pórázon tartjákForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

„Megkapja Max beállításait, mert ő tapasztaltabb és a mérnöki gárdája is rutinosabb. Az adott beállítással játszadozhat, hogy jobban passzoljon a vezetési stílusához, de lényegesen nem kellene eltérnie attól” – szögezte le Marko, aki szerint Gasly már az előszezoni teszteken szenvedett balesetek óta bizonytalan, de ha szabad előtte a pálya, továbbra is gyors.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt javasolta Gaslynak, hogy hagyja figyelmen kívül az adatokat és a csapattársát, próbáljon meg tökéletesen vezetni.  

„Nyomja ki a telefonját is, ne figyelje a közösségi médiát, csak vezesse az autót – mondta a brit szakember. – Ha magabiztosabbá válik, és a dolgok elkezdenek összejönni neki, akkor lendületbe fog jönni, és gyorsan fel fog zárkózni, mert ő egy olyan pilóta, aki az önbizalmából merít” – tette hozzá Horner.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK