Társoldalunk:

Megmenekült Silverstone és a Brit Nagydíj

2019.07.10. 16:22

A következő öt év során is Silverstone-ban rendezik majd az F1-es Brit Nagydíjat, jelentette be a világbajnokság jogtulajdonosa. A megállapodás nyílt titok volt, de csak a napokban írták alá.

Nem az idei lesz az utolsó Brit Nagydíj a legendás Silverstone-ban, ahol a világbajnokság történetének első nagydíját is rendezték, mivel a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) és a Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media megállapodott, és legalább 2024-ig az egykori repülőtéren marad a szigetország versenye.

Az egyezség már hónapok óta a levegőben lógott, jól értesült szakújságírók már kész tényként kezelték, de a pálya szóvivője korábban „kamuhírnek” nevezte, hogy megállapodásra jutottak, bár az erről szóló tweetet később törölték. A Liberty Media közleménye szerint a végső megállapodást kedden írták alá Londonban.

Silverstone az F1 hazai versenye - GalériaForrás: DPPI/Dppi

A nagydíj sorsa akkor vált kérdésessé, amikor a BRDC a kedvezőtlen anyagi feltételek miatt a 2019-es futammal bezárólag felmondta a szerződést, így, ha nem sikerült volna új megállapodást kötni, akkor valóban az idei lett volna az utolsó Brit Nagydíj Silverstone-ban. Az F1 jogtulajdonosa korábban egy londoni nagydíj tervével próbált sakkot adni, de erről a közleményben most szó sem esett.

Silverstone az egyik legpatinásabb nagydíj az F1-es naptárban, és ilyen örökséggel tragikus lett volna a sportágra és a szurkolókra nézve, ha nem találunk megoldást 

– nyilatkozta John Grant, a BRDC elnöke. – A 2020-as lesz az első világbajnoki forduló 70. évfordulója, azt Silverstone-ban rendezték május 13-án, ez még különlegesebbé teszi a jövő évi eseményt.” Stuart Pringle, a pálya igazgatója szintén „elkeserítőnek” nevezte volna, ha jövőre elesnek a nagydíj megrendezésétől, mivel „Silverstone az F1-es és a brit sportnaptár egyik fénypontja.”

A Brit Nagydíj időpontját nem hozták nyilvánosságra, de iparági spekuláció szerint 2020. július 19-én érkezik majd a mezőny Silverstone-ba, így lényegében az ideivel azonos helyen marad a futam, ami az időjárás szempontjából kedvező döntés.

A 2020-as versenynaptárban két régi-új helyszín várható,  

a hollandiai Zandvoortba 1985 óta először tér vissza az F1-es mezőny, Vietnám fővárosa, Hanoi viszont a sportág történetében első alkalommal rendez majd versenyt egy utcai pályán. Mindkét futam várhatóan tavasszal zajlik majd, a Spanyol Nagydíj és a Német Nagydíj jövője pedig kérdéses.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK