Társoldalunk:

Melbourne-ben indul az F1 jubileumi szezonja

2019.07.07. 15:19

Jövőre rendezik az F1 történetének 70. szezonját, és a jogtulajdonos bejelentette, hogy a 25. alkalommal Melbourne-ben zajló Ausztrál Nagydíjjal kezdődik a versenynaptár.

A Forma-1 jogtulajdonosa megerősítette, hogy jövőre is az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik meg a szezon, ami a világbajnokság történetének 70. idénye lesz. Az F1 jövőre a 25. alkalommal tér vissza Melbourne-be, a 2020-as versenyt március 15-én rendezik majd meg, a főszponzor a Rolex lesz.

A verseny promóterét képviselő Andrew Westacott kiemelte, hogy a nagydíj programja a világon a leggazdagabb, négynapos esemény, és továbbra is olyan lelkesen készülnek a futamra, ahogy az első alkalommal tették 1996-ban. A korai bejelentés apropóján arra buzdította az érdeklődőket, hogy több napot is töltsenek Victoria államban.

Jövőre is Melbourne-ben indul a szezon - GalériaForrás: 2019 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

A március közepi időpont azt jelenti, hogy az F1 történetének egyik legrövidebb holtszezonja várható, hiszen az idei világbajnokság 2019. december 1-jén zárul Abu-Dzabiban, a következő héten pedig még gumiteszteket rendeznek a Pirelli részére. A tesztelés részleteit egyelőre nem közölték, de az eddig megszokottak szerint legkésőbb február 17-én pályára lépnek majd a csapatok.

Ez azt jelenti, hogy a szezonzáró és az első 2020-as tesztelés között mindössze 11 hét telik majd el.

A versenynaptár további részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt viszont már biztosan lehet tudni, hogy az idei menetrendhez képest két új helyszín csatlakozik. A hollandiai Zandvoort 1985 óta először fogadja a mezőnyt, a vietnámi Hanoiban pedig még sohasem versenyzett az F1.

Jövőre Zandvoortban is lesz verseny - GalériaForrás: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

A dátumokról még csak spekulálni lehet, de feltételezhetően jövőre is Bahreinben zajlik majd a második forduló március 22-én, majd Kína jöhet április 5-én a vietnámi futam előtt, ami április 19-én valószínű. Hanoiba valószínűleg kéthetes szünet után utazik a mezőny, hiszen új a helyszín, ki kell próbálni a logisztikai és technikai környezetet is.

A zandvoorti futam a pletykák szerint biztos, hogy a Spanyol Nagydíj helyét veszi át, így új helyszínről és régi-új pályára mehet a cirkusz, várhatóan május 10-én, a május 24-én esedékes Monacói Nagydíj előtt. A Kanadai Nagydíj dátuma június 7. lehet, majd Bakuba látogathat a mezőny, mivel Joe Saward szakblogger szerint az azeriek visszakaphatják a nyári időpontot.

A nagy nyári hajrából a Német Nagydíj maradhat ki, feltételezve, hogy a Brit Nagydíj szerződését valóban megkötötték már, csak nem akarják bejelenteni az idei futam előtt. 

A Francia Nagydíj 2020. június 28-án esedékes, az osztrák verseny július 5-én, a Brit Nagydíj július 19-én, a Magyar Nagydíj pedig ismét átcsúszhat augusztus 2-ra. A nyári szünet utáni hajtás ismét Belgiumban kezdődhet augusztus 30-án, majd szeptember 6-án búcsúzhat az F1 Európától, hogy szeptember 20-án Szingapúrba látogassanak a pilóták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK