Társoldalunk:

Alonso nem tervez visszatérni a Forma-1-be

2019.07.03. 20:03

Először a McLaren csapatfőnöke tette nyilvánvalóvá, hogy a jövőben nem számolnak Fernando Alonsóval a Forma-1-es istállóban, most pedig maga a spanyol is leszögezte, hogy nem akar visszatérni. Könnyen lehet, hogy tavaly valóban a kétszeres világbajnok utolsó szezonját láttuk.

Az Auto Motor und Sport az Osztrák Nagydíj előtt igen merész fejtegetésbe kezdett Max Verstappen esetleges csapatváltásának okán. A neves német szaklap odáig jutott, hogy amennyiben Verstappen elhagyja a Red Bullt, az olyan láncreakciót indíthat be a topcsapatok között, amely akár Fernando Alonso visszatéréséhez is vezethet. Alonso korábban nem tagadta, hogy amennyiben győzelemre azonnal képes autóval rendelkező csapattól kapna ajánlatot, valószínűleg nem sokat hezitálna, a kétszeres világbajnok az Instagramon azonban most lehűtötte a kedélyeket.

Alonso lemondott az F1-ről?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A spanyol klasszis a tavalyi szezon végén intett búcsút a száguldó cirkusznak, és bár F1-es visszavonulását az első perctől fogva sem lehetett véglegesnek tekinteni, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem láthatjuk többet a 37 éves pilótát a királykategóriában. Már az sokatmondó volt, hogy Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke bejelentette: az idén biztosan nem ültetik be többet az autójukba Alonsót, és különben is jelenlegi pilótáikra koncentrálnak, velük képzelik el a jövőt.

A spanyolnak a McLaren F1-es csapatánál tehát nem maradt hely, hiába továbbra is a márka nagykövete.

Egyelőre pedig máshol sem tűnik úgy, hogy nyitva állna előtte az ajtó, ráadásul az Instagramján rendezett kérdezz-felelekben cáfolta, hogy vissza szeretne térni.

Nem igazán hiányzik [a Forma-1]. Az F1-ben töltött időszakom felülmúlta a legoptimistább álmaimat is. Ugyanazok az indítékok pedig, amelyek miatt úgy döntöttem, hogy nem folytatom, még mindig jelen vannak. Az, hogy képes vagyok versenyezni és harcba szállni a győzelemért más szakágakban arra kényszerít, hogy olyan szintre emelkedjek, amelyre korábban nem. Nagyon boldog vagyok."

Alonso a Bahreini Nagydíj utáni teszten vezethette az idei McLarent, többet pedig már nem is fogjaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A spanyolt megkérdezték a McLaren idei szerepléséről is, amelyet ugyan dicsért, a válaszban azért nem átallott elrejteni egy rövid kritikát a Forma-1-nek címezve. „A McLaren idei szereplése? Azt gondolom, eléggé erős és fantasztikus. Ez volt a terv. A csapat a múltban, a jelenben és a jövőben is mindig erős lesz, a jó irányba lépett. Remélhetőleg megtartjuk a konstruktőri negyedik helyet, valamint remélhetőleg további jó eredmények is jönnek. Az elmúlt két futamon a hatodik pozíció ellenére ugyanakkor egy kört kaptak az első helyezettől, ami nem jó a sportnak."

A McLaren nem felejti el Alonso érdemeit

Andrea Seidl – noha nem számít Alonso szolgálataira az F1-es csapatnál a továbbiakban – az Osztrák Nagydíj hétvégéjén a spanyolt és a csapat szintén korábbi pilótáját, Stoffel Vandoorne-t sem felejtette el megemlíteni, amikor az istálló idei jó szereplésének okairól kérdezték.

Az idei autó teljesítményében nagy szerepe van Alonso tavalyi fejlesztőmunkájának isForrás: McLaren

„Azt gondolom, hogy a csapatban senki nem számított ekkora előrelépésre azok után, hogy a tavalyi szezont a kilencedik leggyorsabb autóval fejeztük be – nyilatkozta a csapatfőnök az Autosportnak. – Ez azt mutatja meg, hogy sok tavaly véghezvitt változtatás kifizetődik. A csapat jó munkát végzett az idei autó pályára vitelével, sok mindent megértettek a versenyzők tavalyi visszajelzéseiből. Fernandónak és Stoffelnek nagy érdemei vannak ebben. Rámutattak a gyengeségekre és arra, hogy milyen irányba kell fejlesztenünk az autót. Ez most mind kifizetődik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK