Alonso nem tervez visszatérni a Forma-1-be

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren. Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 31: Fernando Alonso of Spain and McLaren F1 looks on during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 31, 2019 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Először a McLaren csapatfőnöke tette nyilvánvalóvá, hogy a jövőben nem számolnak Fernando Alonsóval a Forma-1-es istállóban, most pedig maga a spanyol is leszögezte, hogy nem akar visszatérni. Könnyen lehet, hogy tavaly valóban a kétszeres világbajnok utolsó szezonját láttuk.

Az Auto Motor und Sport az Osztrák Nagydíj előtt igen merész fejtegetésbe kezdett Max Verstappen esetleges csapatváltásának okán. A neves német szaklap odáig jutott, hogy amennyiben Verstappen elhagyja a Red Bullt, az olyan láncreakciót indíthat be a topcsapatok között, amely akár Fernando Alonso visszatéréséhez is vezethet. Alonso korábban nem tagadta, hogy amennyiben győzelemre azonnal képes autóval rendelkező csapattól kapna ajánlatot, valószínűleg nem sokat hezitálna, a kétszeres világbajnok az Instagramon azonban most lehűtötte a kedélyeket.

Alonso lemondott az F1-ről? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A spanyol klasszis a tavalyi szezon végén intett búcsút a száguldó cirkusznak, és bár F1-es visszavonulását az első perctől fogva sem lehetett véglegesnek tekinteni, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem láthatjuk többet a 37 éves pilótát a királykategóriában. Már az sokatmondó volt, hogy Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke bejelentette: az idén biztosan nem ültetik be többet az autójukba Alonsót, és különben is jelenlegi pilótáikra koncentrálnak, velük képzelik el a jövőt.

A spanyolnak a McLaren F1-es csapatánál tehát nem maradt hely, hiába továbbra is a márka nagykövete.

Egyelőre pedig máshol sem tűnik úgy, hogy nyitva állna előtte az ajtó, ráadásul az Instagramján rendezett kérdezz-felelekben cáfolta, hogy vissza szeretne térni.

Az, hogy képes vagyok versenyezni és harcba szállni a győzelemért más szakágakban arra kényszerít, hogy olyan szintre emelkedjek, amelyre korábban nem. Nagyon boldog vagyok."

Alonso a Bahreini Nagydíj utáni teszten vezethette az idei McLarent, többet pedig már nem is fogja Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A spanyolt megkérdezték a McLaren idei szerepléséről is, amelyet ugyan dicsért, a válaszban azért nem átallott elrejteni egy rövid kritikát a Forma-1-nek címezve. „A McLaren idei szereplése? Azt gondolom, eléggé erős és fantasztikus. Ez volt a terv. A csapat a múltban, a jelenben és a jövőben is mindig erős lesz, a jó irányba lépett. Remélhetőleg megtartjuk a konstruktőri negyedik helyet, valamint remélhetőleg további jó eredmények is jönnek. Az elmúlt két futamon a hatodik pozíció ellenére ugyanakkor egy kört kaptak az első helyezettől, ami nem jó a sportnak."

A McLaren nem felejti el Alonso érdemeit

Andrea Seidl – noha nem számít Alonso szolgálataira az F1-es csapatnál a továbbiakban – az Osztrák Nagydíj hétvégéjén a spanyolt és a csapat szintén korábbi pilótáját, Stoffel Vandoorne-t sem felejtette el megemlíteni, amikor az istálló idei jó szereplésének okairól kérdezték.

Az idei autó teljesítményében nagy szerepe van Alonso tavalyi fejlesztőmunkájának is Forrás: McLaren

„Azt gondolom, hogy a csapatban senki nem számított ekkora előrelépésre azok után, hogy a tavalyi szezont a kilencedik leggyorsabb autóval fejeztük be – nyilatkozta a csapatfőnök az Autosportnak. – Ez azt mutatja meg, hogy sok tavaly véghezvitt változtatás kifizetődik.

Rámutattak a gyengeségekre és arra, hogy milyen irányba kell fejlesztenünk az autót. Ez most mind kifizetődik."