Társoldalunk:
Hírlevél

Honda: A győzelem új korszakot indít az F1-ben

2019.07.02. 13:44

Hálásan és megkönnyebbülten nyilatkoztott a Honda vezérkara a Red Bull partnereként elért első F1-es győzelmük láttán. A McLaren menedzsmentje is gratulált.

Hosszú böjt szakadt meg a vasárnapi Osztrák Nagydíjon, ahol a 2006-os Magyar Nagydíj óta először egy Honda-motorral szerelt autó haladt át elsőként a célvonalon. A japán gyártó a 2008-as szezon végén távozott a Forma-1-ből a gazdasági világválság miatt, majd az új turbókorszak kezdete után egy évvel, 2015-ben tértek vissza a McLaren gyári partnereként.

A Honda a ’80-as évek végén a McLarennel rekordokat döntött, a dicsőséges múltat azonban nem tudták közösen megidézni, részben a wokingi csapat erőszakos műszaki koncepciói és türelmetlensége miatt. Számos büntetés és kínos kudarc után a McLaren tisztogatni kezdett a saját menedzsmentjében, az új vezetés pedig leváltotta a japán gyártó motorjait.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke átengedte a dobogós szereplést TanabénakForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Miután a McLaren lényegében kirúgta a Hondát, a gyártó a Scuderia Toro Rosso révén a Red Bull kötelékében talált menedéket. 2018-ban a faenzai istálló volt a kísérleti nyúl, de egy évvel ezelőtt az anyaistálló, a Red Bull vezetői is úgy döntöttek, hogy a Renault helyett inkább a Honda motorjaival folytatják. Az idénynyitón megszerezték az első dobogót, Ausztriában pedig az első győzelmet.

A Forma-1 az alapítónk, Honda Szoicsiro álma volt, és a vállalat DNS-ének része. Kemény időszakon mentünk keresztül az elmúlt 5 év során a versenypályákon és a gyárban egyaránt 

– nyilatkozta Hacsigo Takahiro, a gyártó elnöke. – Nem találom a szavakat, amikor arra az óriási erőfeszítésre gondolok a Honda összes munkatársától, ami ehhez a projekthez szükséges. Mindig hittek magukban, és sohasem adták fel, így érték el végül ezt a győzelmet. Szerintem ez megtestesíti a mottónkat.”

Verstappen erőből előzte meg az ellenfeleitForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Hacsigo köszönetet mondott a Red Bullnak, Max Verstappennek, és a szurkolóknak, a dobogós ceremóniáról elkéső Tanabe Tojoharu pedig a Toro Rosso hozzájárulását is kiemelte, hiszen az olasz kiscsapat tavaly és az idén is részt vesz a fejlesztésekben. A technikai igazgató viszont kiemelte, hogy a siker után sem pihenhetnek.

A 2015-ös szezon óta visszatértünk a sportágba, de a mai nappal új fejezet kezdődik  

– nyilatkozta. – Egy kicsit élvezhetjük az ünneplést, de utána ismét munkába kell állnunk, amilyen gyorsan csak lehet, mert még mindig csökkentenünk kell a hátrányunkat a leggyorsabb csapatokhoz képest.” A győzelem révén a Red Bull-Honda megerősítette a helyét a konstruktőri világbajnokság 3. helyén, és Verstappen is visszaszerezte a dobogós pozíciót az összetettben.

Verstappen is méltatta a HondátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Gratulált a győzelemhez a Honda korábbi partnere, a McLaren képviseletében Zak Brown ügyvezető is. A Twitteren azt írta, „ez jót tesz a vállalatnak és az F1-nek is.” A Honda sikere azt jelenti, hogy az új turbókorszak kezdete óta már mind a négy gyártó nyert futamot, és a 2008-as Kanadai Nagydíj óta először fordul elő, hogy nem a Ferrari, a Mercedes vagy a Renault ünnepelhet a leintés után.

Nagyszerű egy új győztest látni a Forma-1-ben 

– tette hozzá Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke. – Ez nem csak a Hondának jó, hanem a Forma-1 egészének.” A német szakember hozzátette, őt nem érinti, hogy jó ötlet volt-e kidobni a Hondát a McLarentől. „Igazából, ez még azelőtt történt, hogy én megérkeztem, úgyhogy ez nem rám tartozik. Én a csapat jelenlegi és jövőbeli helyzetével foglalkozom.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK