Társoldalunk:

Binotto: Nem értünk egyet a döntéssel, de nem fellebbezünk

2019.07.01. 11:14

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke leszögezte, hogy bár nem értenek egyet azzal, hogy a sportfelügyelők nem büntették meg Max Verstappent az Osztrák Nagydíjon a Charles Leclerc-rel történt ütközésért, mégis annyiban hagyják a dolgot, és ezúttal nem támadják meg az ítéletet, mint tették azt Sebastian Vettel kanadai győzelmének elvétele után.

Három futam alatt másodszor bukta el a győzelmet a Ferrari úgy, hogy mindkétszer a sportfelügyelőkön múlt a vörösök első helyének sorsa, de míg Kanadában egy büntetés fosztotta meg őket a sikertől, Ausztriában pont, hogy arra lett volna szükségük az elsőséghez. Az Osztrák Nagydíj 69. körében Max Verstappen a hármas kanyarban belülről előzte az élen haladó Charles Leclerc-t, a két autó összeért, a Ferrari leszaladt a bukótérbe, a Red Bull hollandja pedig megnyerte a versenyt.

Az esetet azonnal vizsgálni kezdték a felügyelők, vasárnap este háromnegyed nyolcig nem lehetett tudni, hogy elveszik-e a győzelmet Verstappentől, vagy pedig annyiban hagyják az esetet. Végül utóbbi történt, a Red Bull versenyzője megtarthatta az első helyet, aminek természetesen nem örültek a Ferrarinál. Mattia Binotto csapatfőnök a GPhírek részvételével zajló sajtóbeszélgetésen kommentálta az ítéletet.

Verstappen és Leclerc csatája az Osztrák Nagydíj legizgalmasabb pár perce volt - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A svájci szakember szemmel láthatóan nem volt feldúlt, a tőle megszokott higgadt stílusban fejtette ki a csapat álláspontját a döntésről. „Hogy mi a Ferrari nézőpontja? Továbbra is úgy gondoljuk, hogy rossz döntés született, ez a saját véleményünk. Úgy gondoljuk, hogy Charles hagyott elég helyet, nem hibázott, az ütközés során kilökték és lekényszerítették a pályáról. Úgy hisszük, hogy a szabályok világosak, amelyeket vagy helyesen ítélünk meg, vagy nem. Ezek pontosan ugyanazok a szabályok, amelyeket az utóbbi versenyeken alkalmaztak."

„Ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben tartjuk a felügyelők döntését, ők a bírák, ezt tiszteletben kell tartanunk, és ami ennél is fontosabb, Ferrari-szurkolóként – én vagyok a Ferrari elsőszámú drukkere – szerintem itt az ideje az F1-nek tiszta lappal kezdenie és előretekintenie, más incidensek és balestek is történhetnek a versenyen."

A győzelem sorsát eldöntő, ütközéssel tarkított előzés

Miután a Kanadai Nagydíjon a felügyelők 5 másodperces büntetése megfosztotta az első helyen célba érő Sebastian Vettelt a győzelemtől, a Ferrari hosszas huzavona után végül a döntés újratárgyalását kérte, új bizonyítékok hiányában erre azonban nem került sor. Jogosan merült fel a kérdés, hogy ezúttal kívánnak-e fellebbezni az ítélet ellen, amely versenybalesetnek minősítette az ütközést. 

A válasz: nem, Binotto kerek perec kijelentette, hogy bár lenne rá lehetőségük, ezúttal annyiban hagyják a dolgot. 

„Fellebbezhetünk, talán szándékunkban is állhat és benyújthatunk egy fellebbezést később, de úgy döntöttünk, hogy nem tesszük meg, mert ahogy mondtam, a sport érdeke lapozni és továbblépni" – jelentette ki Binotto.

A csapatfőnök tagadta, hogy könnyebben fogadta volna a csapat a mostani döntést akkor, ha a felügyelők nem büntetik meg Vettelt Kanadában, azt viszont elmondta, hogy szerintük hasonló a két eset, mégis más döntés született. 

Úgy gondoljuk, hogy az értelmezés kétségtelenül eltérő volt a két esetben, ezért nem örülünk a mostani döntésnek.  Számunkra a szabályok világosak, ütközés történt, [Leclerc-t] kilökték, lekényszerítették a pályáról, de nem történt büntetés. Ez van."

Mattia Binotto úgy gondolja, hogy hasonló volt Vettel és Hamilton kanadai esete a mostani Leclerc-Verstappen incidenshez, mégis más döntés születettForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Forma-1 egy ideje már igyekszik erősíteni azt a nézetet, hogy hagyni kell a pilótákat szabadon csatázni, és csak a kirívó szabálytalanságok esetén kell közbeavatkozni, ezért is nem értették sokan Vettel kanadai büntetését. Binotto elismerte, hogy ezt a szellemiséget követve el lehet fogadni, hogy nem büntettek most a felügyelők. „Mint ahogy azt gyakran mondjuk, engednünk kell a versenyzőket szabadon küzdeni egymással. Úgyhogy talán nem örülünk a döntésnek, nem támogatjuk azt, valahogy azonban mégis megértjük, hogy előre kell tekintenünk, mert összességében ez a jó a sportnak és a Forma-1-nek. Úgyhogy gratulálok Verstappennek a győzelméhez, fantasztikus versenyt futott, miként Charles is, ő is nagyon jól vezetett. Jönni fognak újabb lehetőségek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK