Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke szerint boldog a jelenlegi munkakörében, a többi istálló képviselői nem akartak állást foglalni Chase Carey jövőjével kapcsolatban.

Tavasszal röppent fel a pletyka, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke válthatja Chase Carey-t, az F1 vezérigazgatói posztján, miközben Carey esetleg elnök maradna. Wolff eleinte nem tagadta vehemensen a lehetőséget, de később a Mercedes anyavállalata, a Daimler AG új vezérigazgatója, Ola Källenius megerősítette, hogy a csapat marad az F1-ben, így Wolff helyzete is erősödött.

Az esetleges váltás kifejezetten jót tehetne a sportágnak, mert a hírek szerint a 2021-re tervezett reformok csak részben valósulnak majd meg, ráadásul Wolff néhány év alatt az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnöke lett, így a versenyzést fellendíthetné, ha a továbbiakban nem ő irányítaná a Mercedest. Ő azonban úgy tűnik, nem hajlik erre.

Wolff a Mercedesre koncentrál Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Személy szerint nagyon boldog vagyok. Amikor az ember rájön, hogy az élet más területei érdekesebbek, akkor a feladatkörében veszít a hatékonyságából” – mondta a Telegraph-nak, ami úgy értesült, a Liberty Media szeretné elcsábítani Wolffot, őt azonban nem foglalkoztatja, hogy milyen örökséget hagy maga után. „Olyasmi, hogy hagyaték, nem létezik – vélte. –

Niki Laudára utalva Wolff azt mondta, nem külső feltételeknek akar megfelelni. Idézte a nemrég elhunyt honfitársát, aki azt mondta: „Lehet, hogy csak 10 évem van hátra. Élni akarom az életet, és nem kompromisszumokat kötni.” Egy másik osztrák szakember, a Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko a MotoGP-vezér Carmelo Ezpeleta nevét vetette fel.

A Mercedes az idén 8-ból 6 kettős győzelmet szerzett, és az összes futamot megnyerte Forrás: AFP/Gerard Julien

Az FIA franciaországi sajtótájékoztatóján a McLaren, a Williams, az Alfa Romeo és a Ferrari képviselői látványosan kerülték Carey jövőjének kérését. Claire Williams azt mondta, ők is hallották a pletykákat, „de ezt egy nyitott fórumon nem vitatjuk meg.” Hozzátette, túl elfoglalt a csapat ügyeivel, és ezt a nézetet Frédéric Vasseur is osztotta.

Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója kijelentette, stabilitást akarnak, ezért is szeretnék, ha a személyi kérdésektől függetlenül minél hamarabb lezárulna az egyeztetés a 2021-es szabályokról.

Bárki is csinálja, ez nyilván egy nagyon fontos szerepkör – tette hozzá Zak Brown. – Ezt csak átláthatóan lehet csinálni, amikor eljön az ideje. Az irányítás kérdése minden sportágban különösen fontos, és ahogy Cyril [Abiteboul] is mondta, le kell zárnunk, hogy fest a jövő, mert amikor az átalakulás megtörténik, új szabályok jönnek, és biztosítani kell, hogy azok helyesen valósuljanak meg.”