Társoldalunk:

Hamilton: Nem a versenyzők tehetnek az unalmas futamokról

2019.06.24. 09:39

Lewis Hamilton megérti azokat, akiknek nem tetszett az izgalmaktól mentes Francia Nagydíj, ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy az unalmas Forma-1-ért nem szabad a versenyzőket okolni. Szerinte évek óta rossz döntéseket hoznak azok, akiknek a sportág izgalmassá tétele lenne a feladata.

A Francia Nagydíj az idei szezon eddigi talán legunalmasabb, legeseménytelenebb versenyét hozta a Forma-1-ben. A Mercedes úgy aratta zsinórban tizedik, idei nyolcadik győzelmét, egyben hatodik kettős sikerét, hogy az egy pillanatig sem forgott veszélyben, sőt, az első 5 helyezett sorrendje már a futam első köreiben véglegessé vált. Lewis Hamilton a verseny után elmondta, hogy bár egyáltalán nem volt olyan könnyű dolga, mint amilyennek kívülről tűnt, megérti azokat, akik unalmasnak találták ezt a versenyt és általában annak tartják a Forma-1-et, ugyanakkor ezek az emberek azt se felejtsék el, hogy erről nem a pilóták tehetnek.

Hamilton tudja, hogy nem életük legjobb futamát látták, akik végignézték az idei Francia Nagydíjat - Galéria!Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Hamilton feltűnően lelkes volt a francia hétvégét megelőző Kanadai Nagydíj alatt, már az időmérős vereségét is jókedvűen fogadta, mondván legalább szoros a csata, bárcsak mindig ilyen lenne. A Francia Nagydíj sajtótájékoztatóján is kitért erre, valamint

rámutatott, hogy szerinte a Forma-1 még Bernie Ecclestone irányítása alatt indult el azon az úton, ami a jelenlegi, nem kimondottan izgalmas állapotokhoz vezetett.

„Nagyon élveztem a kanadai futamot, általában élvezem az ahhoz hasonló versenyeket. Ezt soha sem titkoltam. Szerintem általában az emberek is az olyan versenyeket élvezik. Természetesen a mostani nem olyan volt, ezt nem annyira élvezik, szerintem azonban fontos, hogy az emberek felismerjék, hogy [az unalmas] futamok nem a versenyzők hibája. Ez évek óta állandó téma a Forma-1-ben, már azelőtt az volt, hogy én bemutatkoztam. Ennek az az oka, ahogy Bernie [Ecclestone] intézte a dolgokat és amilyen döntések születtek akkoriban. Még mindig ugyanez a helyzet. Amíg ez a fajta menedzsmentstruktúra nem változik, szerintem a helyzet változatlan lesz. Nem az én munkám ezzem foglalkozni, az én feladatom a legjobbat nyújtani versenyzőként."

Hamilton futama magányos körözgetéssel telt kívülről nézve - Galéria!Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton későbbi megszólalásából kiderült, hogy a versenyzők szavát hiányolja a döntéshozásból, ezért is ment el az FIA és a Forma-1-es csapatok legutóbbi, párizsi ülésére, amelyen a 2021-es szabályok véglegesítésének elhalasztásáról tárgyaltak. „Megértem, ha az emberek azt mondják, unalmas a Forma-1. Én is emlékszem rá, milyen volt, amikor gyerekként néztem. Azonban nem szabad ujjal mutogatni a versenyzőkre, mert nem mi írjuk a szabályokat, semmi közünk a pénzek mozgatásához és az ehhez hasonló dolgokhoz. Azokra az emberekre kellene nyomást helyezni, akik a főnökök, akiknek ez a feladata. Szerintem próbálkoznak, de sok-sok éve rossz döntéseket hoznak. Bízok-e benne, hogy a helyzet nagyban változni fog? Hiszek benne, hogy jobb lesz, nagyon-nagyon remélem, ezért mentem el Párizsba a múlt héten. Ott voltam a megbeszélésen, néztem az F1 vezetőit, az FIA és a Forma-1-es csapatok vezetőit. Semmit nem nyerek azzal, hogy ott voltam, de ha bármiben segíthetek... Ők hozzák az összes döntést, de soha nem vették figyelembe a versenyzők észrevételeit. Ha ez lehet a döntő momentum, ami segít változást hozni és a szurkolók jobb versenyeket kapnak, akkor büszke leszek, hogy a részese lehetek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK