Társoldalunk:

Vettel nem a rakoncátlankodó váltóra fogta a gyengélkedését

2019.06.22. 17:01

A várakozásoktól elmaradó eredménnyel zárt, és mindössze a 7. helyről indulhat a vasárnapi Francia Nagydíjon Sebastian Vettel, miközben csapattársa, Charles Leclerc a 3. lett.

Esélye sem volt a Ferrariknak a rekordot író, és az első sort ismét kisajátító Mercedesek ellen, ráadásul a 2. rajtsorba mindössze Charles Leclerc tudott bekerülni a 3. rajtkocka megszerzésével. Sebastian Vettel a Q3-as első körét feladta, a második etap során pedig csak a 7. leggyorsabb kört teljesítette.

Vettel az első etapja végén a felváltásokra panaszkodott, de a leintés után nem fogta technikai hibára a várakozásoktól is elmaradó eredményt, ami alaposan megnehezíti majd a dolgát a vasárnapi futamon, hiszen csapattársa, Max Verstappen és meglepetésre a két McLaren is jobb eredményt ért el nála.

Nem volt sima Vettel edzése - GalériaForrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Nem tudom, mit történhetett, de annyira elvesztettem a lendületemet, hogy nem volt értelme befejezni azt a kört – mondta Vettel a Sky Sportsnak az első Q3-as próbálkozásáról. – Nem volt jó [az edzés], hullámzott. Néhány kör nagyon jónak tűnt, a többi nem annyira, végül is, nem hoztam ki mindent az autóból, ami nem tesz elégedetté.

Nehéz volt, mert néhányszor nem volt olyan jó a tapadásom, mint a korábbi etapokon. Nem tudom, hogy miért.”  

Vettel hozzátette, az ő szempontjából kár, hogy ez a visszaesés pont a Q3-ban történt, mert „jobb lett volna a többi szegmensben lassabbnak lenni, de így alakult.” Kérdésre válaszolva elmondta, a fejlesztések többségét elvetették, „úgyhogy nem tettük meg a lépést, amit vártunk”, és bár a Mercedes utolérését kizárta, szerinte a Red Bull ellen a Ferrarinak jó versenye lehet.

Charles Leclerc az időmérő végén - GalériaForrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Vettel csapattársa, Leclerc az időmérő után örült, hogy megszerezte a 3. helyet, mert ahogy elmondta, tisztában volt azzal, hogy a Q3-ban eddig nem szerepelt jól, és örömmel tapasztalta a saját fejlődését. Hozzátette, Vettel nem tartotta őt fel, amikor a rádión arra kérte a csapatot, hogy sürgessék a német pilótát, csupán aggódott, hogy lekési az utolsó köre kezdetét.

Elárulta, egyelőre a Ferrari sem érti, hogy miért vannak nagy hátrányban a Mercedeshez képest.  

„Szerintem alapvetően gyenge a tapadásunk a kanyarokban. Az egyenesekben gyorsak vagyunk, de a kanyarokban küszködünk. Ezen a hétvégén van valami érdekesség, amit még nem teljesen értünk. Az 1-es és 2-es szektorban nem vagyunk nagyon lemaradva, legalábbis a szabadedzéseken, de a 3-as szektorban elveszítjük az idő nagy részét. Ezen még dolgoznunk kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK