Vágólapra másolva!
A francia időmérőn Daniel Ricciardo Kimi Räikkönennek, a finn pedig Romain Grosjeannak tett kicsit keresztbe, de a sportfelügyelők úgy találták, hogy egyikük sem követett el olyan szabálytalanságot, ami büntetést érne. Új motorelemek miatt viszont két pilótát hátrébb soroltak.

A Francia Nagydíj időmérőjének elején volt egy jelenetsor összesen három versenyző részvételével, ami veszélyes volt, illetve lehetett volna, ezért a sportfelügyelők beidézték Daniel Ricciardót, Kimi Räikkönent és Romain Grosjeant a kvalifikáció végén.

Ricciardo a 11-es számú jobbos előtt haladt nem gyors körön, amikor Kimi Räikkönen utolérte, és a finnek el kellett rántania a kormányt, hogy ne ütközzön az ideális ív közelében poroszkáló Renault-nak. Räikkönen ettől megcsúszott és a bukótérben kellett megfognia az autót.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Look out Kimi coming through . #FrenchGP #Raikkonen #Ricciardo #F1 #Formula1

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

"Hektikus kör volt – mondta Ricciardo. – Próbáltam félreállni mindenki útjából." A felügyelők végül nem szabtak ki büntetést rá, amit azzal magyaráztak, hogy nem akadályozott indokolatlanul, mert tájékoztatták az érkező Alfa Romeóról, viszont

nem volt olyan irány, amerre mozdulva ne befolyásolta volna Räikkönent.

A meghallgatáson a finn is így látta.

Kimi Räikkönen egyik kicsúszása a Francia Nagydíj hétvégéjén Forrás: AFP/Gerard Julien

Az eset után azonban ő akadályozta Romain Grosjeant azzal, ahogy visszafelé indult a pályára, a francia lassított miatta. A sportfelügyelők ezért sem osztottak ki büntetést, mert a két versenyző egyetértett, hogy Räikkönen nem láthatta vetélytársát, és a választott iránnyal akkor sem okoz bajt, ha Grosjean óvatosságból nem reagál. A történteknek egyébként nem volt jelentősége a végeredmény szempontjából.

Ketten, Danyiil Kvjat és George Russell rajtbüntetést kapnak a futamra, mert néhány motorelemből túllépték az engedélyezett keretet. Előbbi esetében ezt már a hétvége előtt tudni lehetett, utóbbinál viszont a szombati edzésen jelentkezett műszaki probléma, ami miatt új akkumulátort és vezérlőelektronikát kellett beszerelni a Williamsbe.

A Francia Nagydíj rajtrácsa

Rajthely Versenyző Csapat
1 Hamilton Mercedes
2 Bottas Mercedes
3 Leclerc Ferrari
4 Verstappen Red Bull
5 Norris McLaren
6 Sainz McLaren
7 Vettel Ferrari
8 Ricciardo Renault
9 Gasly Red Bull
10 Giovinazzi Alfa Romeo
11 Albon Toro Rosso
12 Räikkönen Alfa Romeo
13 Hülkenberg Renault
14 Pérez Racing Point
15 Magnussen Haas
16 Grosjean Haas
17 Stroll Racing Point
18 Kubica Williams
19 Kvjat Toro Rosso
20 Russell Williams