Verstappen: Nem kell bántani a sportfelügyelőket

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Francia Nagydíj
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talks to the media in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2019 in Le Castellet, France. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZQ1RDVKD1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bull gyakran renitenskedő pilótája megérti a sportfelügyelők döntését Sebastian Vettel esetében, de a büntetés intézményét nem pártolja.

Lassan két héttel az előző, Kanadai Nagydíj után is Sebastian Vettel megbüntetése a téma a Forma-1-ben. A legfrissebb hírek szerint a montreali sportfelügyelők péntekre beidézték a Ferrari képviselőit, egyelőre azért, hogy kiderüljön, figyelembe vehető-e az új bizonyíték, ami alapján felülvizsgáltatnák Vettel kanadai büntetését.

Az eset nagy port vert fel, világbajnokok pro és kontra is kiálltak a sportfelügyelők döntése kapcsán, de a mezőny tagjai csak elvétve nyilvánítottak véleményt. Max Verstappen, a Red Bull pilótája nemrég szintén büntetésből egy egész napot töltött a sportfelügyelőkkel a marrákesi Formula E-futam alkalmával, és úgy véli, nekik is meg van kötve a kezük.

Odafigyeltek a mondandójára Forrás: Dan Istitene/Getty Images

„Én a sportfelügyelőket személy szerint nem hibáztatom – mondta. – Szerintem tisztában vannak azzal, hogy mi történik, de néha nem hozhatnak másmilyen ítéletet, mert pontosan a szabálykönyv megfogalmazása, és ki kell osztaniuk a büntetést. Néha ők maguk sem akarják, de meg kell tenniük” – összegzett.

Verstappen kijelentette, szerinte nem sportszerű, hogy személyesen inzultálják a felügyelőket a közösségi médiában, mert nem hiszi, hogy rossz munkát végeztek volna.

A Red Bull pilótája azt viszont hozzátette, hogy „érdemes lenne átnézni a szabálykönyvet, hogy mit lehetne megváltoztatni vagy kivenni belőle”, és nyomatékosította, hogy nem ért egyet a futam közben kiosztott büntetéssel, mert „tönkretette az egész izgalmat, miközben Lewis [Hamilton] utolérte Sebet.”

Hamilton és Vettel esete Forrás: Daimler AG/LAT Images

A holland versenyző is azt az álláspontot képviseli, hogy bár Vettel hibázott, és ezért csúszott ki, a visszatérése után szerinte a német pilóta „nem csinált semmi rosszat, nem szándékosan tartotta fel Lewist”, ezért úgy vélte, hogy „a büntetés helytelen volt.”

„Aztán, ha az ember hibázik, akkor nekimegy a falnak, és vége a versenyének. Egyébként sem vagyok a büntetések nagy rajongója. Egy csomót kaptam már én is. Próbálok már mindig távol maradni a sportfelügyelők irodájától, csak beköszönni nekik” – mondta. Hozzátette, szerinte a büntetések osztogatása „talán az F1-nek sem tesz jót.”