Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíjon kirótt időbüntetés ellen nem fellebbeztek, de a Ferrari él egy másik jogi lehetőséggel, és felülvizsgáltatják Sebastian Vettel szabálysértését.

Bő egy héttel a Kanadai Nagydíj után sem zárul le Sebastian Vettel megbüntetésének ügye, mivel a Ferrari ugyan eltekintett a fellebbezéstől, egy másik jogi lehetőségről nem mondott le, és tájékoztatták az FIA-t, hogy felülvizsgáltatják a montreali futamot lényegében eldöntő 5 másodperces időbüntetést.

Vettel az élen haladt, amikor a 48. körben lecsúszott a pályáról a fűre, majd visszatért az aszfaltcsíkra, és elállta a mögötte érkező Lewis Hamilton útját, ezzel megtartotta a vezetést, de a sportfelügyelők szerint szabályt sértett, ezért az egyik legenyhébb ítélettel, de elmarasztalták a német pilótát. A Ferrari versenyzőjét hiába intette le elsőként a kockás zászló, a győzelmet nem tarthatta meg.

Az ominózus eset Forrás: Daimler AG/LAT Images

A Scuderia csapatfőnöke lényegében rögtön jelezte, hogy nem törődik bele a büntetésbe, de a formális fellebbezéstől végül eltekintett, valószínűleg azért, mert a verseny végeredménye közben hivatalossá vált, így azt utólag nem lehet megváltoztatni. A Nemzetközi Sportkódex 14-es cikkelye szerint az FIA sportfelügyelőinek döntéseivel szemben fennáll a felülvizsgálat joga.

Az eljárás feltétele, hogy a panaszos olyan új bizonyítékot terjesszen elő, ami a döntés időpontjában nem állt rendelkezésre.

Ezután a Kanadai Nagydíj sportfelügyelői ismét találkozni fognak a csapat képviselőivel, és megvizsgálják, hogy az előterjesztett új bizonyíték befogadható és releváns-e. A Ferrari szóvivője megerősítette, hogy éltek a joggal, de az egyelőre nem ismert, hogy a következő felvonásra mikor kerülhet sor.

Vettel nehezen emésztette meg a győzelem elvesztését Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Az eljárás részeként a sportfelügyelők kizárólagos joga megítélni, hogy az új bizonyítékot figyelembe veszik-e, amennyiben úgy döntenek, hogy az nem releváns az ügy szempontjából, a Ferrari nem fellebbezheti meg a döntést, és az ügy végleg lezárul.

Tekintettel arra, hogy a Kanadai Nagydíj végeredménye már hivatalos, a Ferrari az erkölcsi elégtétel mellett azért küzdhet, hogy töröljék Vettel két büntetőpontját, amit a montreali incidensért kapott. Ez a későbbiekben akár fontos is lehet, de a már megtörtént eseményeken érdemben nem változtat.