Társoldalunk:
Hírlevél

Egy holland politikus visszahozná a lányokat az F1-be

2019.06.17. 18:18

Roy van Aalst alsóházi képviselő szerint a grid girlök hozzátartoznak a Forma-1 hagyományához, ezért a pártjával szeretné visszahozni őket a jövő évi Holland Nagydíj rajtrácsára.

Szó szoros értelemben is napirendre került a holland politikában az F1-es grid girlök ügye. A Liberty Media az előző szezon előtt lényegében betiltotta, hogy hoszteszek a rajtrácsokon dolgozzanak, ehelyett gyerekeket hívnak, hogy találkozhassanak a mezőny tagjaival. A lépést azzal indokolták, hogy a hoszteszek alkalmazása tárgyiasítja a nőket, és korszerűtlen képet mutat a Forma-1-ről.

Több civil szervezet és néhány versenyző is üdvözölte a döntést, azonban a közvéleményben úgy tűnt, elsöprő többségben voltak azok, akik ezt helytelen intézkedésnek tartották, köztük a protokollszabályok terén autonómiával rendelkező Monacói Nagydíj szervezői, így a hercegségben tavaly és az idén is voltak hoszteszek és hosztok a rajtrácson.

Monacóban ismét voltak hosztok és hoszteszek isForrás: Mark Thompson/Getty Images

Bár a téma napi szinten kikerült a közbeszédből, Hollandiában egy helyi politikus, a szabadságpárti (PVV) Roy van Aalst arra tett indítványt, hogy a jövőre Zandvoortban zajló Holland Nagydíjon ismét legyenek grid girlök az F1-es futam rajtrácsán. A politikus a parlament alsóházában indítványt is tett ezzel kapcsolatban.

„A döntés csupán a feminizmus újabb formájának megjelenése – idézte a képviselőt a Telegraaf. – A grid girlök ugyanúgy hozzátartoznak a Forma-1-hez, mint az autók. Csak egy idióta lát problémát egy gyönyörű hölgyben, a többiek pedig imádják őket. Ez a motorsportok része, és a PVV azt akarja, hogy visszaállítsák ezt a gyönyörű hagyományt.”

Angliában közben Racing Pride néven kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a motorsportok terén támogassák az LMBTQ+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösség tagjainak érvényesülését. Az ötletet a Stonewall alapítvány egy korábbi, labdarúgásban megvalósított kampánya adta, a két nagykövete a W Seriesben versenyző Sarah Moore és a Le Mans Cup sorozat tagja, Charlie Martin.

Az elképzelés mellett kiállt Damon Hill, az 1996-os F1-es világbajnok is. Úgy vélte, a Racing Pride „nagyszerű lépés, hogy a motorsportok befogadóbb környezetté váljanak”. Hozzátette: „A motorsportok terén mindig csak annyit várnak, hogy az emberek a legjobbjukat adják, függetlenül attól, hogy pilóták, mérnökök, szerelők vagy szervezők. Ha az LGBTQ+ közösség tagjai úgy érzik, hogy nehezen érvényesülnek a motorsportokban, akkor mindannyiunk feladata, hogy változtassunk a körülményeken.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK