Társoldalunk:
Hírlevél

Häkkinen: Schumacher ellen szabadabban versenyeztem

2019.06.15. 09:50

A korábbi kétszeres világbajnok szerint Sebastian Vettel a Kanadai Nagydíjon azt tette, amit minden versenyző tett volna, de a helyzet ismeretében megérti, hogy megbüntették a német pilótát.

Felkorbácsolta az F1-es közbeszédet Sebastian Vettel megbüntetése a Kanadai Nagydíj végén, leginkább azért, mert a közösségi médiában véleményt formáló szurkolók és veterán pilóták általában úgy vélték, hogy Vettel kicsúszása és Lewis Hamilton feltartása nem volt akkora kihágás, ami miatt a német pilóta 5 másodperces büntetést és ezáltal a győzelem elvesztését érdemelte.

„Azt biztosan állíthatom Sebastian Vettel esete kapcsán, hogy én pontosan ugyanezt csináltam volna, ahogy bármely más versenyző is. Ha valami nem jól sül el, ösztönösen próbálunk gyorsan kikászálódni a helyzetből, és magunk mögött tartani a másik srácot. Ez teljesen normális, és az ellenfelek is erre számítanak” – nyilatkozta a korábbi kétszeres világbajnok Mika Häkkinen az Unibet oldalán.

Vettel és Hamilton esete a Kanadai NagydíjonForrás: Daimler AG/LAT Images

Häkkinen kijelentette, szerinte Vettel teljesen „normális” dolgokat csinált a pályán, és azt is figyelembe kell venni, hogy Hamilton látta, mi történik. Úgy vélte, a büntetés tönkretette a versenyt, és ő inkább a leintés utánra halasztotta volna a sportfelügyelők döntését, mert így megfosztották a közönséget egy látványos csatától.

A két autó nem ért össze, nem ütköztek. Sebastian és Lewis azt tették, amit kellett, hagytak egymásnak pont elég helyet, aztán folytatták a versenyzést. 

A finn pilóta ettől függetlenül úgy tartja, a sportfelügyelőknek meg kellett hozniuk a kemény döntést, mert „a szabályok tiszták. Ha Sebastian nem volt ura az autójának, akkor veszélyesen jött vissza, ha pedig igen, akkor blokkolta Lewist. Ezek egyike miatt a sportfelügyelőknek büntetést kellett adniuk. Van viszont egy harmadik eshetőség, amely szerint Sebastian csak védte a vezetést.”

Häkkinen és Schumacher a 2001-es Japán NagydíjonForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A Lotus és a McLaren korábbi pilótája emlékezetes és sportszerű csatákat vívott a híresen kemény Michael Schumacher ellen, akkoriban szerinte „szabadabban versenyezhettem”, és úgy vélte, ha akkor is a mai szabályok lettek volna érvényben, „sok 5 másodperces büntetést kaptunk volna, vagy még rosszabbakat”.

Häkkinen, bár elismerte a sportág biztonságáért tett erőfeszítéseket, szerinte az F1-nek „ki kell találnia, hogyan hagyja versenyezni a pilótákat”.

„Vasárnap senki sem volt boldog. A büntetés véget vetett a győzelemért folyó harcnak, mindenkit megbüntettek, aki Forma-1-et nézett – vélte. – Ideje megfontolni, hogy kinevezzenek három állandó sportfelügyelőt, talán egy negyedik tanácsadóval. Nem kérdőjelezem meg a kanadai felügyelők képességeit, de a sportág előnyére válhatna, ha ugyanazok bíráskodnának minden nagydíjon.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK