Társoldalunk:
Hírlevél

F1-es legendák is morognak Vettel megbüntetése miatt

2019.06.10. 13:24

Több korábbi világbajnok is bírálta a Kanadai Nagydíj sportfelügyelőit, miután egy időbüntetéssel elvették Sebastian Vetteltől a győzelmet.

Nagy felháborodást váltott ki a közvéleményben, hogy egy időbüntetéssel elvették Sebastian Vetteltől a Kanadai Nagydíjon elért győzelmét, és ezzel több korábbi F1-es világbajnok is egyetértett. Vettel az élen haladva kicsúszott a fűre, miközben a később győztessé előléptetett Lewis Hamilton üldözte őt, és a sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy veszélyesen tért vissza a pályára.

A német pilóta azzal érvelt, hogy a fűre csúszva nem tapadt az autója, az aszfalton pedig „nem volt hova mennie”, de így is hagyott egy autónyi helyet a Ferrari és a betonfal között. Az érvelése nem hallgattatott meg, és ez a közvélemény egy része mellett korábbi F1-es világbajnokokat is felbosszantott.

Vettel az 1. helyen ért célba, de a győzelmet nem tarthatta meg - GalériaForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Úgy gondolom, a sportfelügyelőknek az a dolga, hogy botrányosan veszélyes manővereket büntessenek, nem a kemény versenyzésből következő, becsületes hibákat. E nagyszerű sportág semmilyen szintjén sem elfogadható, ami a Kanadai Nagydíjon történt” – írta az 1978-as világbajnok Mario Andretti a Twitteren.

Az 1992-es világbajnok Nigel Mansell már a verseny alatt bírálta a sportfelügyelők döntését, „nevetségesnek” nevezve azt.   

„Mit kellett volna Sebnek tennie? Ez őrület, az autó már a pályán kívül volt, ő meg már csak utas” – tette hozzá, majd így kommentálta a döntést: „Nagyon-nagyon kínos ez. Nem volt élvezetes nézni ezt a versenyt. A két világbajnok lenyűgözően vezetett, aztán helytelen eredmény született” – írta a Twitteren, de méltatta Hamilton teljesítményét is.

Az 1996-os világbajnok Damon Hill szavazást indított a Twitter-csatornáján (a cikk írásakor a voksolók 76%-a ellenezte a büntetést), ő több bírálatot is megosztott, és hozzátette: „A személyes véleményem, hogy [Vettel] hagyhatott volna több helyet, de így elestünk néhány nagyszerű körtől a végén. Elég sok kétség felmerült ahhoz, hogy hagyjuk őket menni.”

Honfitársa, a 2009-es világelső Jenson Button szerint szomorú, hogy a sportfelügyelők elvették a közönségtől a két többszörös világbajnok csatáját.

„Nagy kár. Nekem ez versenybalesetnek tűnt – nyilatkozta a Sky Sports műsorában. – Igen, Seb hibázott, de el kell fogadni, hogy ott több mint 160 km/h-s tempóval ment. Nem lehet csak úgy megállni az autóval és elkerülni a pályát. Szerintem nem érdemel büntetést, de ez a szabály, és [a sportfelügyelők] úgy döntöttek, hogy érvényesítik.”

A versenyzői szakszervezet elnöke, Alex Wurz egyértelműen Vettel oldalára állt a Twitteren: „A sisakja csak akkor mozdult, amikor belenézett a tükörbe! A fizika törvényei diktálták, hogy olyan messzire csúszott. Az utcai pályák jellegéből adódik, hogy Lewisnak nem maradt helye. Mi lett azzal, hogy hagyjuk őket versenyezni? Határeset volt, de szerintem nem érdemel büntetést.”

Más szériák ismert személyiségei is felszólaltak a döntés ellen. 

A korábbi kétszeres brit túraautó-bajnok Jason Plato szerint „borzasztó” döntést hoztak a sportfelügyelők, és tetszett neki, hogy Vettel megcserélte a táblákat a parc fermében, a hétszeres NASCAR Cup Series-bajnok Jimmie Johnson pedig kijelentette: „Örülök, hogy a NASCAR-ban nincsenek sportfelügyelők.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK