Társoldalunk:
Hírlevél

A dühös Vettel reméli, az emberek nem fordulnak el a Forma-1-től

2019.06.09. 22:59

Sebastian Vettel először dühös, később inkább már csalódott volt amiatt, hogy szerinte egy jogtalan büntetés miatt bukta el a megérdemelt győzelmet, miközben jó versenyt vívtak Lewis Hamiltonnal, amit az emberek látni szeretnének. Reméli, hogy a felügyelők döntése miatt nem fordítanak sokan hátat a száguldó cirkusznak.

Ennél botrányosabb vége nehezen lehetett volna a Kanadai Nagydíjnak, és úgy egyáltalán bármelyik Forma-1-es versenynek. Sebastian Vettel a 48. körben levágta a hármas kanyart, majd a füvön átcsúszva, az autójával birkózva úgy jött vissza Lewis Hamilton elé, hogy a britet kis híján nekiszorította a falnak, amikor az kívülről megpróbálta megelőzni. Vettel később 5 másodperces időbüntetést kapott, ezért hiába ért célba Hamilton előtt, csak a második helyen végzett. A leintés után aztán elszabadultak az érzelmek, Vettel először dühöngött, majd rezignáltan megjegyezte, reméli, az emberek ezek után is kíváncsiak lesznek a Forma-1-re.

Vettel kicserélte az első és a második hely tábláját - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Vettel már a levezető körben is ki volt borulva, szerinte vaknak kellett lenni ahhoz, hogy ne lássák a felügyelők, hogy a fűről visszatérve nem tudja irányítani az autót, és örült, hogy a falnak nem ment neki. Mattia Binotto hiába nyugtatta a rádióban, a négyszeres világbajnok közölte, nem maradok nyugodt, ez nem fair, ez nem fair. Mérges vagyok, és minden jogom meg is van arra, hogy mérges legyek, nem érdekel, hogy mit mondanak az emberek." Ezután nem parkolta le az autóját a parc fermébe, hanem megállt a bokszutca bejáratánál, kiugrott és egyből a Ferrari motorhome-ja felé vette az irányt, a sajtósának úgy kellett utánaszaladnia, hogy legalább a dobogóta álljon fel.

Eközben Martin Brundle interjút készített Hamiltonnal és elmondta neki, hogy Vettel a csapatrádióban azt mondta, egyszerűen nem volt hova menni.

Hamilton, bár nem így akart nyerni, ezzel nem értett egyet.

„Ez az ő véleménye, én rendesen bevettem a kanyart, de amikor valaki átmegy a füvön, nem szabad egyenesen kimennie a versenyívre, biztonságosan kell visszatérni" – mondta az ötszörös világbajnok, aki elárulta, hogy a verseny végén a fékekkel szenvedett.

Az eset, ami eldöntötte a versenyt

Vettel a pihenőszobában csatlakozott a többiekhez, láthatóan szétvetette a düh, majd Hamiltonnak is feltette a „hova kellett volna mennem?" kérdést, miután megnyugtatta, tudja, nem az ő döntése volt a büntetés. A pódiumceremónia után egy gyors interjút azért készítettek Vettellel, amire Hamilton is ott maradt. „Nagyon élveztem a versenyt, jó volt a közönség. Lewis gyorsabb volt, de sikerült előtte maradnunk, a többiről meg eleget mondtam, meg kell kérdezni az embereket. Remek showt tettünk le az asztalra, Lewis tiszteletet mutatott, meg kell kérdezni az embereket" – mondta Vettel.

Amikor Hamiltonhoz került a szó, a közönség óriási fújolásba kezdett.
Nem én hoztam a döntést, nem tudom, miért fújolnak, talán a döntés miatt– mondta Hamilton, mire Vettel a védelmére sietett.
Az embereknek nem kellene Lewist fújolniuk,ő látta, hogy mi történt, szerintem nem volt szándékosság abban, hogy az útjába kerültem, nehezen tudtam a pályán maradni, szerintem nem kellene Lewist fújolniuk, ha bármit fújolni kéne, azok ezek a vicces döntések."

Hamilton felhúzta Vettelt a dobogó tetejére

Vettel két büntetőpontot is kapott a büntetés mellé, később a Sky Sports kamerái előtt pedig már valamivel nyugodtabban nyilatkozott, és azon elmélkedett, hogy ez az eset mennyire nem tett jót a Forma-1 megítélésének. „Ez nem a vb-címről szól, megérdemeltük volna ma a győzelmet, ez a mi és az emberek véleménye is, remek verseny volt, minden körben hajtottak, ezt nagyon élveztem. Kicsit furcsán érzem magam, nem is tudom mit mondhatnák. Az emberek versenyt akarnak látni, szerintem ez az volt, remélem, hogy vissza fognak jönni. Ez a fő szempont, ők az okai, hogy ilyen showt tudunk csinálni, meg tudjuk építeni ezeket az autókat, egyszerűen sajnálatos, amikor ilyen döntések születnek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK