Társoldalunk:
Hírlevél

Vettelt és a Ferrari csapatfőnökét is meglepte a rajtelsőség

2019.06.08. 23:13

Sebastian Vettel tudta, hogy jók lehetnek Kanadában, arra azonban még ő sem számított, hogy pole pozíciót érnek el azok után, hogy a korábbi versenyeken többször is erősek voltak a szabadedzéseken, a Mercedes és Lewis Hamilton azonban mindig előhúzott valamit a kalapból az időmérőre.

Nagy szüksége volt már a Ferrarinak a Sebastian Vettel által a Kanadai Nagydíjon szerzett pole pozícióra az utóbbi hetek-hónapok küszködése után, ez Mattia Binotto és a négyszeres világbajnok szavain is érződött. A csapatfőnök ugyanakkor nem kezdett nagy örömködésbe, és inkább már a holnapi versenyre koncentrál, amelyen a gumik játszhatnak döntő szerepet. Azok a gumik, amelyekkel a vörösöknek meggyűlt a baja a pénteki második szabadedzésen teljesített versenyszimulációk során, Vettel utalt is rá, hogy borzasztó volt a tempójuk, az autót azonban sokkal jobbnak érezte szombaton, reméli, hogy ez vasárnapra is kitart.

Vettel 17 futam óta várt arra, hogy ismét pole pozíciót szerezzen - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon boldogok vagyunk, az egész hétvégén rendben volt a teljesítményünk, de nekünk is meglepetés, pozitív meglepetés volt a pole pozíció – nyilatkozta visszafogottan, de láthatóan megkönnyebbülten Mattia Binotto a Sky Sportsnak. – Amikor az ember nehéz időszakon megy keresztül, ahogyan mi mostanában, akkor egy pole lökést ad és pozitív érzéseket kelt."

Binotto többször elmondta, hogy kemény futam vár rájuk holnap.

„Lépésről lépésre haladunk, holnap mindenkinek hosszú versenye lesz, a gumikopás lesz a kulcs. A pálya hőmérséklete sokkal magasabb lesz és a tapadás is javulni fog." Sebastian Vetteltől meg is kérdezte az edzés utáni interjúkat készítő Jenson Button, hogy a pénteki hosszú etapokból mire számít a futamon, mire Vettel csak annyit mondott, „borzasztó" volt a versenytempójuk, de szombatra javult az autó.„Sikerült elkerülni a lágy gumit is a versenyre, úgyhogy jó nap volt, jó volt az autó, szerintem átmenthetjük ezt vasárnapra. Ezek a srácok nagyon gyorsak lesznek, de mindent meg fogunk próbálni" – mondta Vettel.

Vettel rég örült ennyire a csapatrádióban

A köridőket tanulmányozva kijelenthető, hogy bár mindkettőben lassabb volt Hamiltonnál, az első két szektor jelentette a kulcsot Vettelnél a pole-hoz, amelyekben szektoronként 2-2 tizedet javított az előző legjobbján, ezzel elég közel maradva a brithez ahhoz, hogy az utolsó szektorban a Ferrari egyenesben mutatott tempóját kihasználva megelőzze.Tele vagyok adrenalinnal. Ez egyike volt azon köröknek, amikor az ember csak érzi az autóban, hogy megvan a tapadás és csak nyomja neki, nagyon élveztem és nagyon boldog vagyok a csapat miatt, mert az elmúlt hetek elég kemények voltak" – nyilatkozta az autóból kiszállva.

Vettelen a sajtótájékoztatón is érződött, hogy nagyon örül a körének és élvezte az egészet. „Tudtuk, hogy ez a pálya feküdhet nekünk, de a munkát így is el kellett végeznünk. Az autó egyre jobb és jobb lett az időmérő alatt, ugyanakkor nem volt könnyű a helyzet a piros zászlós megszakítás miatt. Bárcsak újra megfuthatnám ezt a kört, csak a szórakozás kedvéért. Az első két kanyarban egy kicsit vissza kellett fognom magam, nem volt egyszerű munkára fogni a gumikat, utána azonban puszta élvezet volt az egész. Az autó azt üvöltötte, hogy »nyomjad még, nyomjad még«. Után beleüvöltöttek a rádiómba, hogy »pole pozíció, pole pozíció« Hihetetlen volt.”

Újra megfutná a kört, ha tehetné, annyira élvezte - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

A négyszeres világbajnok csapatfőnökéhez hasonlóan azonban igyekszkik két lábbal a földön maradni, hiszen a rajtelsőségért még nem osztanak pontot, azt vasárnap kell megszerezni. „Ez még csak félmunka, hosszú futam lesz, nehéz lesz harcolni és visszatartani a többieket, a rajtpozíciónkból azonban jó versenynek ígérkezik. 

Az elmúlt versenyhétvégéken többször volt már olyan, hogy a Ferrari jónak tűnt a szabadedzéseken, majd az időmérőn nem tudta tartani a tempót a Mercedesszel. Vettel örült, hogy most nem ez volt a helyzet, és azt is elárulta, hogy

semmilyen hasonló várakozása nem volt Kanadába érkezve.

„Reménykedtem, hogy gyorsulhatunk a korábbi időmérőkhöz képest, és közelebb kerülhetünk, a különbség ugyanis elég nagy volt. Olyan sok edzésen állt jól a szénánk a korábbi versenyeken, legyen szó Bakuról vagy Monacóról, aztán az időmérőn a Mercedes és különösen Lewis feljebb emelte a lécet, mi pedig nem tudtuk megugrani azt. Erre nem igazán számítottam, csak élvezni akartam, biztosra menni, hogy jók legyenek a köreim, ennyi volt a helyzet. Hogy összejött a pole, az csak még jobb.”

Leclerc nem tudta tartani a lépést Hamiltonnal és Vettellel - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Mullan

Vettel teljesítményének értékét növeli, hogy 7 tizedet adott a harmadik helyen végző Charles Leclerc-nek, aki igen csalódottan nyilatkozott. „Nem tudom, hogy miért voltam lassú, küszködtem az autóval, talán a beállítások miatt. A Q1-ben elég jónak éreztem a kocsit, utána viszont nem igazán követtem a pálya állapotának javulását, ezen még dolgoznom kell ezen, hogy meglegyen a helyes beállítás a jó Q3-as idő eléréséhez. Gratulálok Sebnek, teljes mértékben megérdemelte, remélhetőleg holnap jobb lesz a helyzet nálam is."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK