Vágólapra másolva!
Májusban egy ötéves kisfiúnak, Harry Shawnak ajánlotta barcelonai győzelmét Lewis Hamilton. A gyermek a rák egy ritka formája miatt elhunyt.

Egy szomorú küzdelem ért véget a múlt hétvégén az angliai Surreyben, meghalt az ötéves kisfiú, Harry Shaw, akinek Lewis Hamilton május közepén a Spanyol Nagydíj megnyerését ajánlotta. Hamilton a futam előtt kapott üzenetet a rák egy ritka formájában szenvedő Harrytől, győzelme után a közösségi médiában és a televíziós közvetítésben is üdvözölte ifjú rajongóját.

Harry az ún. Ewing-szarkómában, egy ritka csontrákban szenvedett, családja szerint szombaton, 10 hónapos küzdelem után halt meg. Szüleinek az orvosok áprilisban azt mondták, a kisfiúnak csak egy hete van hátra. A Spanyol Nagydíj idején a Hamiltonnak címzett videóüzenetet feltöltötték az Instagramra, a következő 24 óra során a BBC szerint több, mint 100 ezer fontnyi adomány érkezett.

Édesapja akkor azt nyilatkozta, „Harry haldoklik, akár már holnap meghalhat. Tudjuk, hogy nem mi fogjuk feltalálni a rák gyógymódját, de próbáljuk megtenni a magunkét, ahogy a következő család is, így 5-10 év múlva a többi kicsi Harrynek talán jobb esélyei lesznek. A mi helyzetünket ez nem változtatja meg, el fogjuk veszíteni Harryt.” Az adományokat a Royal Marsden Cancer Charity kezeli.

Hamilton üzenete után, a Spanyol Nagydíj másnapján a Mercedes elküldte az egyik autóját Harry otthonába, valamint a győzelmi trófeát és Hamilton kesztyűit is.

„Most nagyon törékeny, de egyébként egy fitt, rögbijátékos fiú – mondta akkor az édesapja. – Nagyon élvezte, hogy láthatta [az autót]. Azt kérdezgette, ez mi ott, az mi ott? Egy kicsit újra egy kíváncsi, ötéves kisfiú lehetett.” Harry édesanyja hozzátette, az autó „mosolyt hozott az életébe egy olyan időszakban, amikor csak nagyon kevés öröm adatott meg neki.”

Az apuka hozzátette: „Személyesen nem ismerem Lewist, de szerintem láthattuk, milyen igazán kedves ember ő. Szívhez szóló üzenetet küldött, és a győzelmét is Harrynek ajánlotta. Ez nagyon sokat jelent nekünk” – nyilatkozta a BBC-nek. Harry a család elsőszülött gyermeke.

„Szeretnénk azt mondani, hogy Harry békében és kényelemben halt meg, részben így is volt, mert a saját ágyában, a játékai és az általa szeretett emberek körében történt – áll a család közleményében. – Az igazság viszont az, hogy Harry életének utolsó heteit borzasztó fájdalom és szenvedés jellemezte, amit egy embernek, főleg egy ötéves fiúnak nem lenne szabad átélnie.”

Hamilton a Twitteren reagált a hírre, azt írta: „Harry, köszönöm, hogy mindannyiunk számára a világosságot jelentetted. Nagyon bátor vagy és a világnak nagyon fogsz hiányozni. Köszönöm, barátom és inspirációm."