Ricciardo: Vettel még mindig belevaló, de Verstappen gyorsabb nála

Forma-1, Kínai Nagydíj, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Red Bull Racing, Scuderia Ferrari
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of China, #33 Max Verstappen (NLD, Aston Martin Red Bull Racing), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), 14.04.2019. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Renault pilótája a Red Bullnál legyőzte Sebastian Vettelt és az ifjú Max Verstappennek is okozott kellemetlen pillanatokat. Szerinte a holland pilótáé a jövő.

Könnyed hangulatú podcastban beszélgetett egymással a 2016-os világbajnok Nico Rosberg és vendége, Daniel Ricciardo. A „Beyond victory” legutóbbi epizódjában számos téma felmerült, Rosberg természetesen nem kerülte meg a csapattársak kérdését sem. Az ausztrál pilóta 2014-ben Sebastian Vettel csapattársa volt, majd kis intermezzo után Max Verstappen csatlakozott hozzá.

„Ja, Max” – felelte Ricciardo, amikor arról kérdezte, hogy Vettel vagy Verstappen volt-e keményebb csapattárs. – Nem akarom Seb érdemeit kisebbíteni, egyáltalán nem lassú. Talán azért is gondolom így, mert Max még mindig fiatal, és ha már most gyors, akkor ennél talán csak gyorsabb lesz” – vélte a Renault pilótája.

Vettel és Verstappen az idén is többször megküzdött már egymással Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A statisztikák ezt csak részben támasztják alá, egy matematikai modell szerint az F1-es pilóták általában a pályafutásuk első négy világbajnoki szezonjuk során fejlődnek, de legkésőbb 26 éves korukig. A budapesti Nagy Futam alkalmával megkérdeztük erről a holland versenyzőt is, ő maga nem tulajdonított nagy jelentőséget a felvetésnek.

Ricciardo azzal viszont egyetértett, hogy az életkor egy idő után hátráltathatja még a legjobb pilótákat is.

„Seb már régóta csinálja ezt – utalt arra, hogy a négyszeres világbajnok 2007-ben csatlakozott az F1 mezőnyéhez. – Szerintem egy pilóta mindig javul, de neki már kevesebb tere van a fejlődésre, Maxnak pedig több. Seb, ha hallgatod, akkor bocs! Még mindig tökös vagy, minden rendben!” – használta viccelődve a szlenges „badass” kifejezést.

Verstappen és Ricciardo tavaly még csapattársak voltak Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Vettel már négyszeres világbajnok, Ricciardo pedig még viszonylag rutintalan fiatal pilóta volt, amikor a Red Bullnál összekerültek, Verstappennel viszont pont fordított volt a helyzet, az ausztrál versenyző már többszörös futamgyőztesnek mondhatta magát. Megfigyelte, hogy a két csapattárs eltérő módon viszonyult a vezetéshez.

„Max kihajt a bokszból, és rögtön gyors – árulta el Ricciardo. – Már az első szabadedzés első körében odateszi magát. Nincs szüksége az alkalmazkodás szakaszára. Szerintem [Max] elsősorban ösztönösen vezet. Gyanítom, hogy Seb sokkal inkább az érzékeire hagyatkozik. A testében számos érzékszerve kommunikál az autóval, de Max talán inkább ösztönből, a nyers tehetségével hajt.”