Vágólapra másolva!
Néhány héttel ezelőtt Marc Gené a legendás Ferrari F2004-essel megdöntötte a kaliforniai Sonoma Raceway nem hivatalos körrekordját, de Esteban Gutiérrez és a Mercedes nem hagyta annyiban.

Még a versenyen kívüli közönségrendezvényeken is zajlik a licitálás az F1-es csapatok között: A Mercedes három hétig hagyta érintetlenül a Ferrari által felállított nem hivatalos körrekordot a kaliforniai Sonoma Raceway-en, és az F2004-essel elért eredményt egy W07 Hybriddel írták felül.

A Ferrari a saját ügyfélrendezvényén küldte pályára a legendás, V10-es motorral szerelt F2004-est, ami minden idők egyik legsikeresebb F1-es autója. Michael Schumacher és Rubens Barrichello vezetésével simán megnyerték a konstruktőri világbajnokságot és az egyéniben is az első két helyen zártak, a 18-ból 15 futamon győzedelmeskedtek.

A lehengerlő típus egyik példányát kapta kölcsön Marc Gené, aki korábban egy F2003-GA-val a Road Atlantán is nem hivatalos körrekordot futott. Az eredeti, bordázott Bridgestone gumik helyett ezúttal is Pirelli slickeket szereltek az autóra, ami így papíron még gyorsabb lett, és 1:21.004 alatt ért körbe, felülírva Marco Werner eredményét, amit egy szintén 2004-es LMP1-es Audival ért el.

Gené a pálya egy alternatív konfigurációját használta, a videó alatt egy instruktor azt írta kommentben, hogy a Ferrari tényleges tempója 1:15-16 körül lehetett Werner nyomvonalán.

A Mercedes tovább bonyolította a helyzetet, mert a 2016-os W07 Hybriddel fejlesztőpilótájuk, Esteban Gutiérrez vasárnap 1:17.425-öt, majd 1:15.430-at futott. Azt nem árulták el, hogy melyik nyomvonalon, de ők is feltöltöttek egy belső kamerás videót, amelyen a mexikói pilóta a Gené által használt vonalvezetésnél gyorsabb konfiguráción megy (az eltérés a 7-es és 9-es kanyar között látható), így valószínűleg a csúcsdöntés is ezen született meg.

Egy kör Sonomában a Mercedesszel

A világbajnok istálló sem aprózta el, a 2016-os bajnoki címeket szállító W07/04-es példányát küldték el a rendezvényre, azt a karosszériát, ami az F1 történetének eddigi legsikeresebb konkrét példánya. Ezt a típust Lewis Hamilton és Nico Rosberg vezette, a német pilóta nyerte meg vele az egyéni világbajnokságot, brit ellenfele sok viszontagsággal a 2. helyet érte el.

Gutiérrez már szombaton is körrekordot döntött, de a Mercedes először a vasárnapi eredményt jelentette be a Sonoma Raceway-en, ahol ezúttal autós fesztivált rendeztek, de korábban a WTCC is megfordult ott, valamint a NASCAR Cup Series és az IndyCar mezőnye is visszajár az egykor Sears Point Raceway-ként is emlegetett helyszínre.