Társoldalunk:
Hírlevél

Brawn: Lauda szerzett pénzt Hamiltonra a Mercedestől

2019.05.31. 10:28

Noha a közös munkájuk során nem értettek mindenben egyet, Ross Brawn, a Mercedes korábbi csapatfőnöke méltatta Niki Lauda érdemeit a csapat fejlesztése terén.

Emlékezetes versenyzői pályafutása után Niki Lauda az F1 történetének két legsikeresebb pilótája, Michael Schumacher és Lewis Hamilton karrierjét is döntően befolyásolta, noha mindkettejük esetében csak a háttérben igyekezett összekötni a szálakat. Schumacher a Ferrarinál, Hamilton a Mercedesnél írt történelmet.

Lauda szerepvállalásai kezdetén mindkét csapat romokban hevert, és bár a sztárpilóták leigazolása önmagában nem jelentett gyógyírt a problémákra, a két világbajnok megnyerése mindkét esetben az istállók felvirágoztatásának jelképe lett. Bár a Mercedesnél nem igazán jöttek ki egymással, a korábbi csapatfőnök, Ross Brawn is méltatta Lauda hozzájárulását a Mercedes fejlesztése terén. 

Brawn és Lauda nem sokáig bírta együttForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

„Az első közös munkánk az volt, hogy Lewis Hamiltont megszerezzük a csapatnak, és ebben a folyamatban Niki kulcsfontosságú volt” – emlékezett vissza Brawn. – Én győztem meg Lewist, hogy látogasson el hozzánk, de Niki volt az, aki rávette a Mercedes igazgatótanácsát, hogy adjanak nekünk pénzt Lewisra, és ez egyáltalán nem volt könnyű feladat.”

Ez végül is fontos pillanat volt a csapat jelenlegi pályája szempontjából.” 

Hamilton a Monacói Nagydíj során (amit végül Lauda sisakjának replikájában nyert meg) emlékezett meg arról, amit a korábbi háromszoros világbajnok érte tett, megjegyezve, hogy Lauda nélkül valószínűleg neki még mindig csak egy vb-győzelme lenne. Brawn utódja, a Mercedes jelenlegi csapatfőnöke, Toto Wolff is sokat köszönhetett honfitársának.

Hamilton (balra) leigazolása telitalálatnak bizonyultForrás: Daimler AG/Velimir Jukic

„Meg akarta érteni a csapat működésének folyamatát, és ennek aktív részese kívánt lenni, pedig erre nem kötelezte semmi – folytatta Brawn. – El kell ismernem, fáradhatatlan volt, és sok helyzetben összeakadtunk, de jó munkakapcsolatot alakítottunk ki a Mercedesnél, és ebből a csapat végül is profitált. Niki tanácsai mindig is értékesek voltak, nem operatív ügyekben, hanem a dolgok egésze szempontjából.”

Hatalmas örökséget hagyott maga után. Fontos tagja volt a csapat kialakításának, ami most letarolja a Forma-1-et, és a sportág történetének legsikeresebb istállója is lehet.”  

Lauda olykor sajátos észjárással gondolkodott, ennek egyik példája, hogy Ron Meadows, a Mercedes sportigazgatója szerint a csapat tagjai által nagyon kedvelt és nagyra tartott legenda támogatta volna azt, hogy az egyik legnagyobb riválisuk, a szintén osztrák Red Bull megkapja a Mercedes akkoriban kimagaslóan jó erőforrását.

Niki eleinte eléggé hajlott arra, hogy a Red Bull megkapja a Mercedes-motorokat, 

arra gondolt, hogy erősebb ellenféllel a mi csapatunk is erősebbé válna. Nekünk ez nyilvánvalóan nem tetszett, mi megtartottuk volna magunknak a motorunkat, és eltartott egy ideig, mire meggyőztük őt. Kihívás volt megértetni vele az álláspontunkat, nekünk is meg kellett ismernünk az övét. Minden nap próbált minket jobbá tenni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK