Társoldalunk:
Hírlevél

Prost beszél, Ecclestone viszont kihagyja Lauda gyászmiséjét

2019.05.29. 11:56

Jelenlegi pilóták és egykori versenyzőtársak is leróják kegyeletüket a május 20-án meghalt Niki Lauda előtt a bécsi Szent István-székesegyházban, a háromszoros világbajnok gyászmiséjén. A négyszeres világbajnok Alain Prost, Lauda egykori csapattársa az Ószövetségből olvas fel, a régi barát Bernie Ecclestone viszont el sem utazott az osztrák fővárosba. Laudát a gyászmise után, családi körben helyezik végső nyugalomra.

Május 29-én, szerdán vesznek végső búcsút a május 20-án, hosszas betegeskedés után elhunyt Niki Laudától a bécsi Szent István-székesegyházban. A háromszoros világbajnokot zárt koporsóban ravatalozták fel, 8 órától 12 óráig róhatták le kegyeletüket a látogatók, 13 órától pedig már zárt körben, Toni Faber, a dóm plébánosa tart gyászmisét. A misére hírességeket, politikusokat, egykori versenyzőtársakat és a jelenelgi F1-es mezőny számos tagját is várják, utóbbiak közül Lewis Hamilton már előre jelezte, hogy természetesen jelen lesz. A misén a plébános mellett beszédet mond Alain Prost, Lauda egykori mclarenes csapattársa is, Bernie Ecclestone, az osztrák legenda régi barátja viszont nem lesz utazott el Bécsbe.

Laudát a bécsi Szent István-székesegyházban ravatalozták fel - Galéria!Forrás: AFP/Joe Klamar

Laudán tavaly augusztusban hajtottak végre tüdőtranszplantációt, állapota ezután fokozatos javulásnak indult, az idei év elején azonban aggasztó hírek érkeztek róla, később pedig a korábban átültetett veséjével is gondok adódtak, ami miatt egy svájci klinikára kellett szállítani.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Monacóban elárulta, hogy egy ideje már számítani lehetett a legrosszabbra, ami végül május 20-án következett be.

A múlt hétvégi Monacói Nagydíjon minden a Laudára emlékezésről szólt, a verseny napján a Mercedes csapat, valamint a mezőny tagjai is piros sapkát viseltek, az istállók autóin Laudára emlékező matricák jelentek meg, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton pedig a sisakját is átfestette a háromszoros világbajnok által viselt egy-egy korábbi dizájnúra.

A rajt előtt a mezőny tagjai piros sapkában emlékeztek Laudára Monacóban - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az utolsó éveiben a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnökeként tevékenykedő osztrákot május 29-én helyezik végső nyughelyére, a szűk családi körben, a nyilvánosság teljes kizárásával zajló temetés előtt a Szent István-székesegyházban ravatalozták fel. A koporsóra Lauda özvegye, Birgit Lauda (akitől Laudának ikrei születtek 2009-ben, egy fiú és egy kislány), valamint két idősebb fia, Mathias és Lukas elhelyezte apjuk ferraris éveiben viselt sisakját. A koporsóban Laudát 70-es évekbeli ferraris overálban helyezték el. A ravatal 8 órától 12 óráig volt látogatható az érkező embereknek, akik végső búcsút vehettek az osztrák nemzeti kincsnek számító világbajnoktól. A 13 órakor kezdődő gyászmise a későbbi temetéshez hasonlóan szintén a sajtó kizárásával zajlik,

a bécsi érsekség tájékoztatása szerint az elején a négyszeres világbajnok Alain Prost, Lauda egykori mclarenes csapattársa olvas fel az Ószövetségből

egy részletet, a végén pedig a szintén osztrák ex-Forma-1-es pilóta Gerhard Berger, Arnold Schwarzenegger, Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár mond beszédet.

Régi barátja nem akarja holtan látni LaudátForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Daily Mail értesülései szerint összesen 300 VIP-vendéget várnak a gyászmisére, egy Lauda életében fontos személy azonban biztosan nem lesz jelen, Bernie Ecclestone, az F1 korábbi ügyvezető igazgatója, egyben a háromszoros világbajnok régi barátja ugyanis nem utazik el Bécsbe. Ecclestone, aki Lauda első visszavonulásakor az osztrák pilóta csapatfőnöke volt a Brabhamnél azzal indokolta távolmaradását, hogy nem szeretné holtan látni barátját, aki számára továbbra is él. Ecclestone azt is elárulta, hogy legutóbb április végén, Svájcban látogatta meg Laudát, aki már akkor is nagyon gyenge volt, és már akkor lehetett tudni, hogy soha nem térhet már vissza a normál életbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK