Társoldalunk:

Verstappen nem hibáztatja csapatát a dobogó elvesztése miatt

2019.05.26. 20:27

Max Verstappen szerint a Red Bull semmit nem csinált rosszul a Monacói Nagydíjon, amikor kiengedte őt a kerékcseréjénél Valtteri Bottas elé, öt másodperces büntetést kiérdemelve ezzel. Noha mindez a dobogójába került a hollandnak, így is örül, hogy megszorongatta Lewis Hamiltont.

Felemás érzésekkel utazhat haza a Red Bull és Max Verstappen a Monacói Nagydíjról, a holland ugyanis azok után, hogy a verseny nagy részében a gumijaival küzdő Lewis Hamilton sarkában loholt, egyszer pedig majdnem meg is előzte az ötszörös világbajnokot, a kerékcserénél bemutatott veszélyes kiengedés miatt csak a negyedik helyen végzett. A büntetésről azt mondta, hogy szerinte a csapat nem hibázott, a Hamilton elleni csatánál pedig örült, hogy nem lett komoly következménye az összeérésnek.

Verstappen mindent beleadott, de a büntetéssel a dobogóról is lecsúszott - Galéria!Forrás: Red Bull

Verstappen a harmadik helyről rajtolva már az első kanyarban jelezte, hogy harcias kedvében van, nem sokon múlt, hogy összeérjen Bottasszal, végül azonban besorolt a Mercedes mögé. A lehetősége az előzésre az első kerékcseréné jött el, a finn a Mercedes dupla kiállása miatt lassabban végzett, a Red Bull szerelői pedig nagyon gyorsak voltak, amikor azonban kiengedték a hollandot, az autója összeért Bottaséval, rálökve ellenfelét a falra. Noha előtte maradt a verseny végéig, a manőverért kapott büntetés hátralökte a negyedik helyre.

Verstappen nem érzi úgy, hogy csapata bármi rosszat tett volna.

„Sajnálatos a büntetés, de nem hiszem, hogy a csapat rosszul csinált volna bármit is, lehetetlen látni az érkező autót ebben a szűk bokszutcában" – mondta. A büntetés ezzel együtt nem vetett véget Verstappen reményeinek, amennyiben ugyanis meg tudta volna előzni az eggyel lágyabb keveréken küszködő Hamiltont, és le tudta volna szakítani 5 másodpercnél jobban, még mindig nyerhetett volna. „Mindent beleadtam, hogy megelőzzem Lewist, tudtam, hogy lágyabb gumin van és visszafogja a tempót, ezért elkezdtem nyomást gyakorolni rá, ami miatt gyorsítania kellett.

Az ember tudja, hogy amikor Lewis ellen csatázik, akkor nagyon nehéz dolga lesz, de próbáltam hibába hajszolni. Egy ponton elfogytak a gumijai, akkor elkezdhettem igazán támadni, pár kanyarban nagyon lassú volt, akkor előkészíthettem volna egy előzést, de egyszerűen nem tudtam elég közel kerülni.”

A lassú kanyarokban Verstappen mutatta magát, Hamilton azonban nem ingott meg - Galéria!Forrás: AFP/Boris Horvat

„Pár körrrel a vége előtt úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom az előzéssel, lássuk, mi történtik. Összeértünk, de szerencsére semmi komoly nem történt. Jól szórakoztam, szerettem volna dobogóra állni, ha pedig a tempót és a teljesítményt nézzük, erősek voltunk ma."

Christian Horner csapatfőnök a büntetés ellenére elégedett volt, és nem győzte dicsérni versenyzőjét. „Max úgy vezetett mint egy oroszlán a verseny hátralevő részében, mindent megpróbált, hogy megelőzze Lewist. Jobb volt a stratégiánk, valójában azonban csak egyetlen kör volt, amikor elég közel volt ahhoz, hogy megpróbálkozzon az előzéssel a sikánban. Kemény, hogy a negyedik helyen rangsorolták egy ilyen versenyzés után, ahogy máskor, úgy most sem adta fel a leintésig."

Nem sokon múlt, hogy kiesés legyen a vége a Hamilton elleni előzési kísérletnek

Más is volt, akiben mély nyomokat hagyott Verstappen teljesítménye. Hamilton korábbi csapattársa, a Sky Sportsnak szakértő Nico Rosberg szerint Hamilton nem véletlenül volt olyan ideges a gumijai miatt a rádióban, az ok az volt, hogy Verstappen, és nem más támadta őt. „Max briliáns, annyira gyors, az egyik legjobb a mezőnyben, talán ő és Lewis a két legjobb jelenleg. Mindannyian imádjuk nézni őt versenyzés közben, mert mindig meg fogja próbálni az előzést. Ezért vol Lewis annyira ideges, mert ha Maxról van szó, az nagyobb stresszt jelent" – nyilatkozta a 2016-os világbajnok.

Gasly begyűjtötte a leggyorsabb kört magának és a csapatának - Galéria!Forrás: Red Bull

Ami a másik Red Bullt vezető Pierre Gaslyt illeti, neki jóval csendesebb versenye volt, mint Verstappennek. A nyolcadik helyről indulva egy elnyújtott első kiállással feljött az ötödik helyre, a verseny záró szakaszában pedig egy lágy szettel az extra pontot jelentő leggyorsabb kör is az övé lett. „Pozitív nap volt, sikerült a nyolcadik helyről visszajönnöm az ötödikre, közben megfutottam a leggyorsabb kört, amivel elégedettek lehetünk. Élveztem, szupergyors volt az autó, remek volt a stratégiánk, képes voltam keményen nyomni a gázt a verseny végéig" – mondta a francia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK