Társoldalunk:
Hírlevél

Álszentnek tartják Hamiltont, miután Lauda miatt lemondta a szereplést

2019.05.23. 10:39

A Mercedes pilótája felmentést kért és kapott az FIA-tól a szerdai sajtótájékoztatón való megjelenés alól, mert megrendült Niki Lauda halála miatt. Ezt Valtteri Bottas nem látta a paddockban motorozó csapattársán, és Lauda kortársa, John Watson is bírálta az ötszörös világbajnokot.

Lewis Hamilton is hivatalos lett volna a Monacói Nagydíj szerdai sajtótájékoztatójára, de felmentést kért és kapott arra hivatkozva, hogy megrendült Niki Lauda halála miatt. A brit pilóta szoros barátságot ápolt a hétfőn elhunyt legendával, de nemcsak ő, hanem az egész Mercedes-csapat gyászolja őt, beleértve Valtteri Bottast is, aki helyettesítette Hamiltont.

„Találkoztam vele, minden normálisnak tűnt – felelte Bottas, amikor arról kérdezték, hogy van Hamilton. – Egyszerűen kaptam egy megkeresést a marketingcsapatunktól, hogy legyek itt a sajtótájékoztatón. Ennyit tudok csupán. Úgy tűnt, hogy [Hamilton] rendben van” – mondta csapattársáról, aki látványosan, motorral érkezett a paddockba, autogramokat is adott.

Hamilton és Lauda a 2015-ös világbajnoki cím megnyerésekor AustinbanForrás: AFP/2015 Getty Images/Mark Thompson

A sajtótájékoztatón többen is felhördültek, amikor kiderült, hogy Hamilton lemondta a szereplést, bár más tudósítókból visszatetszést váltott ki. Bírálta az ötszörös világbajnokok Lauda kortársa, az 1982-es világbajnokság 3. helyezettje, John Watson is, aki Lauda távollétében megnyerte az 1976-os Német Nagydíj után következő futamot, az Osztrák Nagydíjat.

Ez álszent. Szeretném tudni, hogy Lewis ezt mivel tudja megindokolni 

– fakadt ki Watson. – Tudom, hogy jóban volt Nikivel, de bizarrnak tartom, hogy egy ilyen kaliberű férfi nem tud kiállni, szembenézni az emberekkel, és elmondani, hogy mit tett Niki a Mercedesért, és elismerni az érdemeit az általa betöltött szerepért. A tisztelet jeléül is beszélnie kellett volna. Álszent azt állítani, hogy annyira felzaklatták az események, hogy nem tudja elmondani, Niki mennyit segített neki.”

Hamilton órákkal Lauda halálhírének megjelenése után a közösségi médiában azt írta, el sem hiszi, hogy az osztrák legenda elment és „hiányozni fognak a beszélgetéseink, a nevetéseink és az ölelések a közösen megnyert versenyek után. Isten óvja a lelkedet! Köszönöm, hogy fényt hoztál az életembe. Mindig is a családod rendelkezésére fogok állni, ha szükségük lesz rám. Nagyon szeretlek.”

Watson viszont úgy vélte, Hamiltont nem érhette váratlanul Lauda halála úgy, ahogy annak idején az osztrák legenda korosztályát. 

„Lewis nem találkozott tragédiákkal a motorsportokban töltött pályafutása során, ahogy a korábbi generáció tagjai – mondta. – Niki élete nem ért véget olyan tragikusan korán, ahogy másoké. Békésen hunyt el a családja körében. Micsoda élete volt: bajnok pilóta, légitársaság-tulajdonos, csapatmenedzser.”

A Toro Rosso is üzent Laudának - GalériaForrás: Red Bull Content Pool

„A magánélete önmagában megérne egy filmet. Nem hiszem, hogy bármit is megbánt volna. Ha a szerepeket felcserélnénk, Niki biztosan elmondta volna a sajtónak a maga sajátos, szókimondó stílusában, hogy Lewis milyen nagyszerű pilóta és kiváló világbajnok.”

A Mercedes a hétvégén több jelképpel is emlékezik Laudára az autóján, Toto Wolff csapatfőnök a Ferrari tavalyi esetéhez hasonlóan szintén lemondta a szerdai nyilvános szerepléseit. Sebastian Vettel és több pilóta méltatta a legendás háromszoros világbajnokot a sajtótájékoztatón.

Wolff megvédte Hamiltont

A csapatfőnök csütörtökön már az újságírók rendelkezésére állt, köszönetet mondott a csapat kommunikációs igazgatójának, Bradley Lordnak, hogy szerdára felmentés adott Hamiltonnak és neki, amit az FIA is támogatott. Kiemelte, hogy még 48 órával Lauda halálhíre után is nehéz beszélnie az érzéseiről.

 

Mindketten Niki barátai voltunk, de köztük még egy erősebb kapocs is volt, hiszen ők Forma-1-es világbajnokok is

– magyarázta Wolff. – Mindketten egyszerre kaptuk meg az üzenetet, aztán rögtön beszéltünk egymással. Mindenki másként éli meg a gyászt és a szomorúságot, de összefoglalva, szerintem Niki azt akarná, hogy összpontosítsunk a versenyhétvégére, és hozzuk az eredményeket szombaton és vasárnap.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK