Társoldalunk:
Hírlevél

Bátor legenda, barát – Így búcsúzik Laudától a motorsportvilág

2019.05.21. 09:17

Megrendülve búcsúznak a nemzetközi motorsportvilág szereplői a hétfőn meghalt Niki Laudától. A háromszoros világbajnok sokaknak mutatott példát, de barátként is tisztelték őt.

Fernando Alonso
Kétszeres F1-es világbajnok, Le Mans-i 24 órás- és Daytona 24 órás-győztes

„Sokkoló és szomorú hír ezen a reggelen. Nyugodj békében Niki!”

Eric Boullier
A Lotus és a McLaren korábbi csapatfőnöke

„Legenda, de először is nagyszerű ember. Bajnokként és elszánt vezérként is hiányozni fog.”

Chase Carey
Az F1 elnök-vezérigazgatója

„Mély szomorúsággal értesültünk Niki Lauda haláláról. A Forma-1 nem csak a sportág egyik igazán nagyszerű képviselőjét vesztette el, hanem az egyik hősét is. A versenyzés iránti rajongása és a bátorsága egyszerűen kimagasló volt, és rengeteg szurkolót inspirált. A halála óriási veszteség a Forma-1 teljes családjának, és a motorsportok egészének.”

Laudára vidám, egyenes emberként és példaképként emlékeznek - GalériaForrás: APA-PictureDesk/Dominik Angerer / EXPA / picturedesk.com/Dominik Angerer

DTM

„Niki Lauda a motorsportok egyik legnagyobb hatású és legendás alakja volt. Páratlan elszántsággal hajszolta a sikereket, az eredményei feledhetetlenek maradnak. Nagyon mélyen hiányozni fog. Családjának, barátainak a DTM minden tagja részvétét küldi.”

ExxonMobil

Az olajtársaság egy Niki Lauda idézettel búcsúzott a háromszoros világbajnoktól: „Sokan bírálják a Forma-1-et, mert szükségtelen veszélyt jelent, de milyen élet lenne az, ha csak azt csinálnánk, ami szükséges?”

A Mercedes-csapat a tavalyi Belga Nagydíjon is üzent Niki Laudának - GalériaForrás: DPPI/Dppi

Dario Franchitti
Négyszeres IndyCar-bajnok, háromszoros Indy 500-győztes

„Nyugodj békében Niki, hiányozni fogsz.”

Romain Grosjean
A Haas-csapat pilótája

„Nyugodj békében Niki Lauda. Egy legenda távozott.”  

Lauda és Prost az Osztrák Nagydíj parádéján - GalériaForrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Christian Walgram

Damon Hill
Az 1996-os F1-es világbajnok

„Bye bye Niki. Mindannyiunknak nagyszerű leckéket és emlékeket adtál az életben.”

Johnny Herbert
Korábbi kétszeres F1-es futamgyőztes

„Igazi veszteség a sportágnak, és nagy űr a szívünkben. Bátor, beszédes és hihetetlenül vicces. Nagyon fog hiányozni nekem az F1-es paddockból, de Niki Lauda legendája tovább él, mert nagyon-nagyon különleges ember voltál. Köszönet az emlékekért!”

Ted Kravitz
A Sky Sports riportere

„Niki Lauda páratlan volt. Nagyon sok mindent megélt és nagyon sok mindent elért, csillogással a szemében a piros sapkája alatt. Külön kategóriát képviselt. Együttérzésem a családjának, barátainak és munkatársainak. Egy mosollyal emlékezzünk rá!”

Csapatfőnökként is mindig világosan beszélt - GalériaForrás: AFP/Patrick Hertzog

McLaren Racing és Zak Brown

„A McLarennél mindenki mély fájdalommal értesült a barátunk és munkatársunk, az 1984-es világbajnok Niki Lauda haláláról. Niki mindig is a szívünkben marad, és a történetünk kiemelt helyét foglalja el.”

Gordon Murray
A Brabham korábbi főtervezője

„A szomorú hírre ébredtem, hogy egy jó barát, egy tiszteletre méltó ember és egy tehetséges pilóta már nincs velünk. A közös nevetések és élmények a Brabhamnél töltött időszakunkból mindig velem maradnak, és remélem, hogy békében nyugodsz, tudva, hogy az örökséged tovább él.”

Red Bull Racing

„Bajnok, legenda, barát. Nyugodj békében Niki!”

Nico Rosberg és Lauda - GalériaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nico Rosberg
A 2016-os F1-es világbajnok

„Kedves Niki! Köszönök mindent, amit értem tettél. Nagyon sokat tanultam tőled. A lelkesedésedből, a küzdőszellemedből, hogy sohase adjam fel, hogy a dolgok utolérik az embert az életben, és még a hozzánk, fiatalokhoz való türelmedből is. Világszerte mind a 100 millió rajongóhoz hasonlóan én is gondolok rád és a családodra. Erősen hatottál mindenkire, hogy még a legnehezebb időkben se adjuk fel, és azt kívánjuk, hogy nyugodj békében.    

Scuderia Ferrari

„Szomorú nap ez az F1-ben. A Ferrari nagy családja mély szomorúsággal értesült barátunk, Niki Lauda haláláról. Háromszoros világbajnok volt, a Scuderiával kétszer nyert (1975, 1977). Mi és a rajongók is örökké a szívünkbe zártunk.”

A Ferrarival lett az F1 egyik legjobbja - GalériaForrás: DPPI/DPPI/Dppi F1

Scuderia Toro Rosso

„Ma a motorsportok legendáját és példaképét vesztettük el.”

Jean Todt
Az FIA elnöke

„Niki Lauda volt a hősöm a motorsportokban, aki inspirált fiatal koromban. Ő egy mérföldkövet képvisel az F1 történetében.”

Franz Tost
A Toro Rosso csapatfőnöke

„Noha tudtam, hogy Niki kritikus egészségi állapotban van, mindig arra számítottam, hogy visszatér a pályára. Nagyon szomorúan fogom fel, hogy nem ez lesz a helyzet.  Nagyon profi és sikeres versenyzőként él majd az emlékezetemben, aki háromszoros Forma-1-es világbajnok lett, de nagyon erős üzletember is volt. A Forma-1 az egyik legfontosabb nagykövetét vesztette el.” 

Max Verstappen
Ötszörös F1-es futamgyőztes

„Sokkolt Niki Lauda elvesztése. Igazi legendája a sportágunknak, és olyasvalaki, akit nagyon tisztelek. Nyugodjon békében!”

Lauda a visszavonulása után is a sportág kötelékében maradt - GalériaForrás: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber

Williams Racing

„A sportág igazi kiválósága az autóban és azon kívül is.”

Toto Wolff
A Mercedes-AMG F1 csapatfőnöke

„Először is a csapat és a Mercedesnél mindenki nevében legmélyebb együttérzésemet küldöm Birgitnek, Niki gyermekeinek, családjának és közeli barátainak. Niki mindig is a sportág egyik legnagyobb legendája lesz, ötvözte a hősiességet, az emberiességet és az őszinteséget a pilótafülkében és azon kívül is.”  

„Nagy űrt hagy maga után a Forma-1-ben. Nem csak egy hőst vesztettünk el, aki megcsinálta a valaha volt legnagyobb visszatérést, de egy olyan embert is, aki értékes tisztánlátást és őszinteséget hozott a modern Forma-1-be. Nagyon fog hiányozni, hiszen ő volt a józan ész hangja.”

„A Mercedesnél a mi csapatunk is elvesztette fényt, ami vezetett minket. Csapattársként az elmúlt hat és fél év során Niki mindig is brutálisan őszinte volt és teljesen lojális. Kiváltság, hogy magunk között tudhattuk őt, és megtapasztalhattuk, hogy mennyire hozzájárult a csapat sikeréhez. Akármikor sétált be Brackley-be és Brixworth-be, hogy megtartson egyet a híres motivációs beszédeiből, olyan energiát hozott magával, amit senki más nem tudott utánozni. Niki, eléggé helyettesíthetetlen vagy, sohasem lesz senki hozzád hasonló. Megtisztelő volt, hogy elnökünknek hívhattunk és az én kiváltságom, hogy a barátod lehettem.”  

Wolff és Lauda nyerő párost alkotott - GalériaForrás: Daimler AG

Alex Wurz
Kétszeres Le Mans-i 24 órás-győztes, korábbi F1-es pilóta

„Egy igazi hős hagyott el minket. Köszönet Nikinek az inspirációért, amit nagyon sokaknak nyújtottál, a közvetlenségedért, a csodálatos tempóért és a küzdőszellemért. Hiányozni fogsz, de sohasem feledünk.”

Alex Zanardi
Kétszeres CART-bajnok, korábbi F1-es pilóta, négyszeres paralimpiai aranyérmes

„Felébredtem a reggel, kinéztem az ablakon. Esett. Micsoda szomorú nap. Aztán belenéztem a hírekbe, és megtudtam, hogy Niki Lauda meghalt. Mindig is az egyik hősöm volt. Most aztán ez tényleg nagyon szomorú nap. Isten veled Niki!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK