Hamilton nem örül, hogy a tinédzsereknek sem nehéz már az F1

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton competes in the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on May 12, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton szerint nem jelent elég nagy kihívást a mai Forma-1-es autók vezetése, amelyekkel nem is igazán fáradnak el a pilóták egy versenyen, ő például csalódottan látja, hogy a 18 évesek is simán boldogulnak velük.

Bizonyára a legtöbb F1-rajongó találkozott már olyannal, aki laikusként feltette neki a kérdést: miért is fárasztó az, ha valaki egy versenyautóban ülve megy körbe-körbe egy pályán? Való igaz, hogy az autóversenyzők esetében nem olyan látványos az erőkifejtés, mint a legtöbb másik sportág esetében, a bukósisaktól nem látjuk a verejtéket a pilótákon, akik szemre tényleg nem tesznek mást, mint az ülésbe szíjazva tekergetik a kormányt. Ennél persze jóval többről van szó, a Forma-1-ben például extrém erőhatások mellett kell tenniük mindezt, Lewis Hamilton szerint azonban így sem eléggé kimerítő egy verseny, amin a jövőben változtatni kell.

Sorra döntögetik a körrekordokat a mostani autók, Hamilton azonban így sincs kibékülve velük Forrás: AFP/Lluis Gene

Noha az autók minden korábbinál gyorsabbak, ezért az erőhatások is soha nem látott méreteket öltenek, a vezetésük mégis szinte soha nem volt ennyire „könnyű" a kifinomult technikának köszönhetően. Hamilton arra a kérdésre válaszolva hívta fel a figyelmet a Forma-1 jelentette fizikai kihívás korlátozottságára, amelyben a doppingtesztekről érdeklődtek felőle. Az ötszörös világbajnok elmesélte, hogy évi nagyjából három teszt szükséges, ennyiszer szokták őt felkeresni az illetékesek, majd rátért, hogy valójában felesleges is lenne doppingolnia.

„Ez nem egy olyan sport, amelyben ilyesmire lenne szükség, nem olyan, mint például a kerékpározás, ahol oxigénnel dúsítják a vért.”

– nyilatkozta. – Szerintem 2021-ben [az átfogó szabályváltozásokkal] bizonyos vezetést segítő eszközöktől meg kell szabadulni, például ne legyen ilyen hatékony szervokormány. Nagyon kimerültnek kellene lennünk egy verseny után, szerintem egy sportnak ilyennek kellene lennie."

Lando Norris 19 évesen is boldogul a jelenlegi autókkal, ami Hamilton szerint nem a legörömtelibb dolog Forrás: Motorsport Images

Hamilton kitért arra, hogy a legjobb bizonyíték a jelenlegi autók által támasztott nem túl nagy kihívásra, hogy egyes vesrsenyzők milyen fiatalon tudnak sikereket elérni az F1-ben.

Lando Norris 19 évesen az első versenytől kezdve felvette a harcot a mezőnnyel, de a 2017-ben a 18 esztendősen debütáló Lance Strollnak sem jelentett gondot az autók vezetése.

„A teniszezők teljesen készen vannak egy mérkőzés után, különösen, ha az négy órán át tartott. A kerékpárosok jóformán halottak a Tour de France-t követően. Úgy érzem, erről kellene szólnia a dolgoknak, manapság azonban kevésbé szólnak erről, ezért látjuk, hogy egy 18 évesnek nem jelent próblémát megérkezni az F1-be. Ennek nem így kellene lennie" – mondta Hamilton.